Co mají děti umět?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #73962 1.1.2013 19:44

Ahoj holky, možná zbytečně plaším, ale příjde mi, že syn je trošku "jiný" než ostatní děti. Budou mu čtyři roky a zajímá se o věci, které mi k jeho věku nesedí. V 1,5 roce se naučil trochu číst. Nedávno přišel s otázkou, jak vznikl svět, takže mu ježíšek přinesl DVD Byl jednou jeden člověk, takže už má nastudované dějiny od velkého třesku až po současnost. Zajímá ho umění, hlavně Leonardo DaVinci. Když vidí nějakou animovanou pohádku, tak ho zajímá, kdo ty postavičky stvořil, takže si povídáme o Milerovi, Jiránkovi atd. A hlavně ho zajímají zvířata. Mluví o zvířatech, o kterých já slyším poprvé a on je zná jak rodovým tak druhovým jménem včetně některých informacích o nich. O všechno se zajímá spíše z odborného hlediska a potřebuje co nejvíce informací. Na počítači umí téměř to samé co já. Jsou všechny děti takto zvídavé? Protože mne příjde, že se chová jinak než ostatní. A jsou s tím spíš starosti, do kolektivu nezapadá... Měli jste někdo něco podobného? A jak jste to řešili? Vzali jste dítě k psychologovi? Dávali jste děti do speciálních škol? Já mám totiž strach, že bych ho tím ještě více odřízla od normálního světa.:-(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Pokud ho nechceš odříznout od normálního světa, tak rozvíjej jeho zvídavost, ale neber mu dětství. Platí to jako při všem - vše s rozumem. ;-)

  • některé děti takov jsou, neviděla bych na tom nic špatného. pokud to neděláte vy sami jako nucení do něčeho, ale je to až na popud syna, tak mu vysvětlete vše co ho zajímá ;-)
    můj tatka se prý "přidružil" ke svému bratrovi když chodil do první třídy a to mu bylo nějakých 5 let. až pak po měsíci si toho všimla paní učitelka a poslala ho teprve zpět domů ;-)

  • Především začněte šetřit na studia:-)Najdou se děti extrémně nadané.Můžete být akorát rádi.Podporujte ho v tom,co ho zajímá.Do jaké škoy bych řešila, až rok před nástupem.Možná bude nutná speciální škola,aby byl s vrstevníky na stejné úrovni.Mensa se o takové děti zajímá a může být hodně nápomocná.

  • to je krasne, misto vecernicku bych mu poustela teorii velkeho tresku ;) (joke) kdyz je zvidavy, je to dobre, pokouset se mu dat co nejvice odpovedi, on uz si to v hlave pretridi, neco si zapamatuje, neco zapomene... a ze by nezapadl, urcite si nekde najde nekoho podobneho a zapadne, ja jsem byla samotar az do stredni skoly a ziju, mam manzela a rodinu a jsem v pohode ;) ja jsem byla taky trochu jina, ale uplne jinak. spoluzaky zajima alkohol, zabavy, parby... mi tohle nic nerika a pokud v cinnostech a zajmech nebylo nic duchovniho a nic hlubsiho, nez jen nejake pozitkarstvi, tak me to nebavilo a proto jsem nikam "nezapadla" ale nikdy mi to nevadilo, na stredni jsem si nasla spoustu kamaradu, kteri mi byli podobni a tak...nebo uz na zakladce jsem zacala cestovat a hledat si sobe blizke lidi proste jinde, kdyz v mem bydlisti nebyli ;)

  • Koukněte na stránky Mensy www.mensa.cz a spojte se s nimi a nechte syna otestovat. Testuje se od 5let, možná to půjde i dřív, to Vám řeknou oni. Poradí Vám, jak s takovým nadaným dítětem pracovat, aby se rozvíjel jeho talent, schopnosti atd.
    A taky se můžete podívat na záznam pořadu Sama doma (z 19.10.2012), kde byl příspěvek o tom, jak pracovat s nadanými dětmi, hostem byla právě místopředsedkyně Mensy ČR. (Nevím, na kolikáté minutě to je, to byste si musela najít. Odkaz posílám níže.)
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/312292320130017/

  • zřejmě se mu doma dost věnujete a podle toho taky zájmy chlapce vypadají. Můj čerstvě dvouletý synek zase s dědou leží v mapách, pozná státy dle jejich siluety, vlajky, zná i hlavní města, z globusu se mohl zbláznit. Teď se nám zamiloval do měsíce a slunce. Na malého máme hodně času, je nás na něj několik dospělých a každý mu může vysvětlit něco jiného. Všichni mi říkají, že je vyspělý, ale mě přijde jako normální zvídavé dítko, kterému se rodina věnuje. Prů svůj klid klidně k psychologovi zajděte, vždyť o nic nejde.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 754 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist