Církevní sňatek mimo místo trvalého bydliště

Otázku položila: Anonymní uživatelka #328928 16.1.2017 8:13

Pěkné pondělní ráno všem :) Mám dotaz - zda někdo bude mít zkušenost.. chceme se s přítelem vzít, víme místo, víme, že sňatek bude církevní. Ale - přítel má trvalé bydliště v jiném městě než já, já mám v jiném městě než on (logicky, že jo :D ) a sňatek by také v úplně jiném městě. Včera jsme mluvili s naším rodinným přítelem - knězem, který nás bude oddávat a on říkal něco jako že si musíme dojít každý na svou faru (nebo teda asi jen přítel na svou faru, já nejsem křtěná) pro něco - nějaký papír, ale nějak jsme to moc nepochopili, co to má být za papír. Nevíte někdo ? A musí se církevní sňatek hlásit dopředu na matrice?

  • 16.01.2017 11:50:31 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • sisterrys16.1.2017 8:31

    Ahoj, ten papír se jmenuje potvrzení o křtu. Na matrice jsme tuším nic dopředu nehlasily, myslím, že jsme tam museli až potom. A musí se v místě, kde jste se brali, oddaci list pak už na žádost pošlou poštou.
    Předpokládám, že zbytek formalit už vám vyřídí kamarád kněz.

  • musí si zajít na svou faru a říct, že se bude ženit někde jinde. farnosti si totiž taky vedou matriku (svoji vlastní) a on dostane potvrzení, že je pokřtěný a že se ještě neoženil;-) a protože je pokřtěný jen on a ty ne, bude si muset zažádat na biskupství o vyjimku, je to v podstatě jen formální papírování protože se to vždycky povoluje s tím, že pokřtěný má právo mít sňatek v kostele před Bohem ikdyž ten druhý pokřtěný není. a ano, na matriku taky musíte

  • musíte si na svojí farnosti (resp. ženich) vyžádat propuštění k uzavření manželství jinde. někdy dělají s tím i problémy, ale obecně vzato by vám to dát měli.

  • pokud chcetecurkevni snatek,MUSITE byt oba pokrteni! Bez toho to nepujde...At se pritel popta na fare co presne potrebuje.
    Druha vec, i kdyz jde o cirkevni snatek, oddaci list vystavuje matrika, takze na matriku musite.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 697 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist