Chov koz nebo ovcí

Otázku položila: Anonymní uživatelka #412068 4.5.2020 11:41

Dobrý den chtěla jsem si pořídit dvě kozy (dvě proto že jedna by byla sama smutná) máme velkou prázdnou zahradu a malou boudu kde by mohly spát, jen se chci zeptat na pár dotazů..
-není koza moc vychytralá a nebude místo trávy spásat stromy?(s okusováním stromů počítám ale bude vůbec jíst tu trávu?) tomto případě je asi lepší ovce
-ale dá se s ovcí chodit na procházky? není ovce moc líná a hloupá jako domácí mazlíček?
-vydrží koza_ovce venku v zimě pokud má seno?
-vydrží s dostatkem jídla a vody dýl bez dozoru? (můžu jet na dovolenou?)
-musí se jí dávat ještě něco kromě trávy sena a vody(slyšela jsem o soli, jaká sůl by to měla být?)?
-kde se musí registrovat že máte kozu? (něco tskového jsem slyšela..)
-poradí si koza/ovce s útočíci kočkou nebo psem?
-čím se musí koza/ovce stříhat? musí se stříhat?
chtěla jsem se zeptat na jiných forech zaměřených na tohle ale nepodařilo se mi to.. spoleham na womenzone, (-: možná si říkate že jsem sama koza když chci takové zvíře jako domácího mazlíčka XDDD každopádně děkuji předem za všechny odpovědi.. (-:

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Kolik je ti let? S tím co pises se mi moc nezda ze jsi dobry kandidat na to mit zvire, byt ,,temer bezudrzbovou,, ovci. Kdyz pominu to ze jsem si ze zacatku myslela ze to je vtip, pisu nize odpovedi.
    O kozach je vseobecne znamo ze jsou to vychytrale mlsne potvory. Osobne jsem kozu chtela taky, ale nakonec jsem to zavrhla, nepotřebuju ji tu nekde sbirat ze strechy. Chovame vzhledem k mensimu pozemku quessantske miniovce.
    ale dá se s ovcí chodit na procházky? není ovce moc líná a hloupá jako domácí mazlíček? - kozy jsou sice chytre, ale vseobecne treba ovce je pomerne tupa a toto rozhodne nepovazuju za mazlicky s kteryma je normalni chodit na voditku po ceste. Do ohradky a na mazleni asi fajn (mimo rohate kusy, ale proti gustu..).. jinak na voditku s nimi chodime kdyz je vedeme strihat ci prevadime na jine pozemky do ohrad a v lasce to nemaji, rekla bych ze i asfalt je dost tvrdy a nedobry na jejich kopyta.
    -vydrží koza_ovce venku v zimě pokud má seno? To vis ze vydrzi, co ji zbyde.. ale kdo by byl tak hloupy ze by zvire nechal na mrazu bez jakehokoliv pristresku?!
    -vydrží s dostatkem jídla a vody dýl bez dozoru? (můžu jet na dovolenou?) - pokud nemas nikoho kdo ti v dobe dovolene na zvire dohledne, ZADNE SI NEPOŘIZUJ! Zvirata potřebují kontrolu a dohled!
    -musí se jí dávat ještě něco kromě trávy sena a vody(slyšela jsem o soli, jaká sůl by to měla být?)? - ano, zviratum se dava mineralni sul, o tom si info najdes.
    -kde se musí registrovat že máte kozu? (něco tskového jsem slyšela..) - ovcu i kozu musis mit registrovanou v registru zvirat CR, pricemz sama musis mit registrováno a vedeno hospodarstvi. (Mnoho lidi to nedela, ale myslim ze je to nezodpovědné, nic to nestoji.. )
    -poradí si koza/ovce s útočíci kočkou nebo psem?- beran asi jo, ovce si taky dupne - ale pokud se proti ni rozbehne rotvajler tak se asi tezko ubrani..8-o
    -čím se musí koza/ovce stříhat? musí se stříhat? - kozu jsem nikdy nevidela stříhat ale na ovce jsoi speciální nuzky ci strojky (to uz je pomerne draha sranda) a ano, musi se strihat.
    Krom toho na co ses ptala je taky myslet na steihani paznechtu, odcervovani, pripadne veterinarni kontroly nebo veterinarni pece. Seno taky neco stoji (pokud nemas dostatek sveho), pripadne jine doplnkove krmivo... Ohradniky ci stavba ohrady jsou taky nezanedbatelna financni polozka, je taky brat v uvahu ze zvire taky nemuzes nechat past cely rok na jedne male zahradce...

  • Francy4.5.2020 12:49

    Pořídit si zvíře je vždy zodpovědnost! Kozy jsou dost mlsné, co spadne na zem už nesnědí. Nekvalitní seno = smůla, špinavá voda = smůla. Kozy seženou vše zelené ve svém dosahu - všechny stromy a větve v okolí čau, trávu pobobkují a už ji nesežerou. Musí se tedy sekat jinde nebo je chodit pást. Jestli budou kůzlata, tak je potřeba po odstavu kozu pravidelně dojit. Když se to neudělá, dostane do vemínka zánět. Rozhodně potřebují k životu i sůl - minerální, nejlépe se selenem nebo přírodní krystalickou. Opravdu dost toho sežerou. Taky potřebují přístřešek, pokud mají být celý rok venku - tzn. mít k dispozici i slámu. Takže bude taky přibývat hnůj, je kam dát? Seno, sláma- je kam dát? Registrované kozy s ušními známkami je potřeba mít zapsané v registrovaném hospodářství. Pokud jim nachystáš dost žrádla, tak ho snědí najednou, takže v době dovolené je nutné poprosit někoho, kdo je bude chodit krmit. Taky je potřeba je alespoň 1x ročně odčervit. Ovečky jsou oproti kozám méně náročné, sežerou víc trávy, ale jsou také dost hlučné. Vůbec pokud budou kolem chodit tupí lidi, co je budou chodit krmit - pak jim hubu nezavřeš. Naše kozy se psů ani koček nebojí. Kozy se nešetříhají, ovce ano - každé jaro. Jsou i ovečky, které stříhat nepotřebují. Také se jim musí upravovat paznehty. Se svou ovečkou Shaun jsem chodila na vodítku na procházky, ale raději byla ve výběru s ostatními.

    Rozhodně si nepředstavuj, že si koupíte 2 kozy, nacpete jim žebřinku senem + kýbl vody a je to. Je to práce navíc a pokud vám jde jen o spasání zahrady, tak ji raději nabídněte někomu, kdo již zvířata má nebo na posekání/usušení. Je potřeba si uvědomit, že zvířata potřebují obstarat KAŽDÝ den, bez ohledu na počasí, nás zdravotní stav apod. Kup si želvu nebo bunnyho.

  • macicekkajik4.5.2020 15:20

    Pořiď si morče. To také můžeš pást. Jak se říká, čím větší zvíře, tím větší zodpovědnost. A o morče se ti někdo známý či rodina postará spíše než o kozu a ovci.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 218 otázek, kterým se dostalo 271 566 odpovědí a 409 749 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist