Chodí u vás zoubková víla?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #271286 20.7.2020 19:02

Maminky, hrajete si doma na zoubkovou vílu? Synovi každým dnem vypadne první zub a nemluví o ničem jiném, než o zoubkové víle.
Za mého mládí i manželova nic jako zoubková víla nebylo a beru to spíš jako americký zvyk z filmů. Svým dětem jsem nic takového rozhodně neplánovala. Jenže poslední dobou to ze všech stran slyším. Kamkoliv přijdeme a ukáže, jak se mu kývou dva zuby, tak hned všichni spustí "tak to za tebou brzo přijde zoubková víla a něco ti donese". Dneska prohlásil, že mu zoubková víla donese tablet a rovnou dva, protože mu vypadnou dva zuby, tak bude jeden pro bráchu. Tablet má totiž už víc jak měsíc zakázaný, protože hrozně zlobí.
Teď jsem v koncích a čekám kdy přijde ten den D. Kdyby bylo po mém, tak prostě žádná zoubková víla nebude. Ale tím, jak o tom pořád mluví a ze všech stran to všichni do něj hustí, tak je mi blbé, aby nepřišla, i když mě (a hlavně manželovi) je to proti srsti.
Tak se tedy ptám - chodí k vám zoubková víla? A co vlastně dětem nosí? Před měsícem mi známá říkala, jak jejich Sofince vypadl první zub a přišla zoubková víla a donesla elektrický kartáček, ze kterého je malá hrozně nadšená, hlavně kvůli propojení s mobilní aplikací. Tak jsem koukala, jak drahé dárky může zoubková víla také nosit :(

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • stupidiack20.7.2020 19:19

    Tablet za vypadlý zub? :-o A co bude chtít za ty další?
    Synovi se taky kývou dvě dolní jedničky, ale u nás nechodí zoubková víla, ale myška, co si zoubky bere z pod polštáře (mám to tak zažité od mamky, která to dělávala i nám). :-)
    Ale v žádném případě bych nedávala drahé dárky, ale spíš penízku do pokladničky (my dostávali 10,-Kč a přestože je jiná doba, budu se toho držet i u syna).
    Takhle malé dítě ještě moc peněz nepotřebuje a když mu vypadnou všechny zuby, bude mít peněz až až. ;-) Záleží na finančních zvyklostech v rodině ..

  • Když jsem byla já malá a pak hlavně mladší ségra (mě je teď 21 a jí bude 18), tak jsme vypadlý zuby dávaly pod polštář a vždycky tam ráno něco bylo. Třeba 10 Kč, něco sladkýho, nějaká malá hračka (typu hračky z kinder vajíčka). Ale mě všechny zuby asi kromě 2 nebo 3 trhala zubařka (trauma z toho nemám) :D Ségře zase naopak většina sama vypadla, tak u ní to bylo jiný. Většinou ale šlo o drobný do pokladničky :)

  • Když jsem byla malá (20 let zpátky), tak k nám zoubková víla chodila, ale dostávali jsme třeba malou sladkost nebo jednou jsem dostala notýsek, razítko nebo hezkou tužku s obrázkem. Řekla bych v dnešních cenách vše tak do 50 Kč.
    Svým dětem to plánuji určitě také, protože když mě zub zlobil a bolel a nechtěl ven, tak ten malý dáreček to vždycky zahojil a těšila jsem se z něj. :-)
    Ale jestli jim někdo ve školce nakuká, že se nosí takové drahé věci tak to teda nevím :-(

  • Kvitek.bily21.7.2020 7:16

    Za mnou ani za manželem zoubková víla nechodila. Ale dceru 8 let navštívila pokaždé, když jí vypadl zoubek. Schovala ho do obalu od Kinder vajíčka pod polštář a večer, když usnula, tak jsme jí to vyměnili a našla tam padesátikorunu v jiném obalu. Vždycky měla velkou radost. Penízky si šetří a občas si za ně něco koupí. Rozhodně bych ale nedávala drahý dárek. Je to dle mého soudu kontraproduktivní.

  • HaSha21.7.2020 9:27

    Chápu, že ten tlak okolí musí být náročný, ale za sebe bych tomu určitě neustupovala, zvlášť když je ti to proti srsti, jak píšeš. I to, že "očekává" od zoubkové víly dva tablety, věc, co má od rodičů zakázanou, mi zní, že zákaz vlastně vůbec nechápe a vyvzdoruje si to přes cizí kouzelnou bytost. Zatím na to koukám spíš z toho pedagogického hlediska, takže se mi to kecá, ale lepší bude to s dítětem probrat hned a určit ta pravidla, než ho nechat v nesplnitelných očekáváních. Představ si třeba, že dostane drobnost a bude zklamaný, že to není tablet, dyť to se princip nějaké odměny absolutně mine účinkem a nebudeš mít radost ani ty, ani dítě. Nepíšeš, jestli to "kamkoliv" znamená prarodiče (s těmi se dá domluvit), rodiče kamarádů, učitelky ve školce a jak na to reaguješ ty, jestli to nějak usměrňuješ, oponuješ, nebo jen mlčíš... jestli je zoubková víla a čím odměňuje je na tobě a manželovi. Mně v dětství mamka jen přendala zub z pod polštáře do krabičky, žádné víly a dárky... a to záhadné "zmizení zoubku" ke štěstí stačilo.

  • A.t.i20.7.2020 22:14

    Zoubková víla u nás také vznikla kvůli nátlaku okolí. Pro mne to byl také jen americký zvyk, ale když o tom všichni mluví, tak jsem to nechtěla dětem brát. Dáváme drobnosti typu malé autíčko, nebo jak se sbírali body v Albertu a byly za to ty malé sáčky s legem atd.

  • Petrakim21.7.2020 8:26

    Nechodí a chodit nebude. Dítěti hlavu nepletu postavami, které reálně neexistují. Samozřejmě za případně vypadlý zub budeme odměňovat, ale určitě ne formou, že to donese zoubková víla (ani Ježíšek u nás nechodí, my si dáváme na Vánoce dárky pod stromeček jako rodina z toho důvodu, že se máme rádi a je vánoční tradice - samozřejmě dárky dopředu nikdo nezná a v tom je pak to překvapení, což je ostatně i u Ježíška).

  • Thea1421.7.2020 19:46

    Bude mi třicet a v dětství za mnou zoubková víla chodila. Jelikož mi padaly zuby až ve školním věku, za každý zub jsem od mamky dostala knížku. Nasbírala jsem si také celou sérii encyklopedií, kterou mám dodnes ;-)

  • U nas tez chodí Zoubková víla. Viděla to ve více pohádkách, je to teď moderní. Navíc to všude slyší i ve školce. Takže my se tomu nevyhnuly. Ale dostala za první zoubek panenku v cup čaje(taková drobná panenka) a jinak dostane penízek. Nic většího a tablet teda určitě ne.

  • Zapíše než nějaké drahé velké dárky bych dala něco malého. Tablet dítěti kterému se kýve první zoubek do ruky nepatří! Bude akorát tak rozmazlený. Já svojí dceři dávala pod polštář bonbón a 1 díl puzzle které jsem nechala vyrobit aby na nich byla fotka mě manžela jak jsme ji drželi poprvé v náruči. Máme krásnou vzpomínku a myslím že to má daleko větší hodnou než tablet. Určitě není nic špatného na tom když si tam občas zahraje hru ale když už tak třeba 20 min. denně a mít přehled nad tím co si tam pouští a vždy jen na vyžádání.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist