Chci kojit

Otázku položila: Anonymní uživatelka #217608 14.11.2018 12:49

První dítě jsem kojila 5 týdnů. I přesto že jsem neustále odsavala, dokrmovala pres prst strikackou ... 2x pozvala laktacni poradkyni, která zkonstatovala, že je dítě lenive a mam ho po každém kojení zvážit a odstrikat. Malý nechtěl sat a vždy po pár vterinach mel hystericky zachvat a odmital pit, i kdyz mleko teklo.
Teď jsem podruhé těhotná a moc si přeju kojit. Máte nějaké typy jak podporit laktaci? Homeopatika, caje, strava .... kamarádka pila každý den jeden kefir prý by to melo pomahat?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • zakewka14.11.2018 13:04

    U nas byl hlavni kontakt. Kuze na kuzi. Taky mu trvalo dlouho nez prisel na to jak se najist. V tydnu mel nizsi nez propousteci vahu. No nafasovali jsme vahu. Behem dalsiho tydne konecne prisel na to, jak se najist a od te doby pohoda. A mam maleho kozomila. A takovou LP bych asi poslala tam, co slunce nesviti. To je mi rada nad zlato.. dite je line prikrmujte..8-o a ja teda byla tvrda. Sla jsem do toho s tim, ze zadne dite dobrovolne hladem neumrelo, takze zadne dokrmovani nic. A to mi teda na prsu visel co 30 minut klidne a skoro 3/4 hodiny nez se najedl.. a odsavacka teda byla taky kamos. Ale jen po kojeni jako stimul. A pak kdyz vstaval v noci jen 1x tak abych mela dost mlika. Do ted mam asi 2 litry mlika v mrazaku..:-D budu s tim muset neco udelat.. :-D

  • WojKa14.11.2018 13:17

    Můžu přidat svoji zkušenost. První dítě jsem kojila do konce šestinedělí, nešlo to, já byla vystresovaná a popravdě um nás zachránilo.
    Když jsem podruhé otěhotněla, byla jsem přesvědčená, že určitě kojit budu, moc jsem si to přála. V 8tt se moje sny zbortily, když mi gynekolog sdělil, že čekám dvojčata. I přesto jsem malinko doufala.
    Nevyšlo to. Kluci se špatně přisávali a já doma měla ještě sedmnáctiměsíční dceru, nemohla jsem kojením trávit celé dny.
    Vyřešila jsem to tak, že jsem odsávala a dávala jim mléko lahvičkou. Zabralo mi to 2 hodiny denně, ale i přesto jsem u odsávání mohla dělat díky pomůckám všechno.
    V nejlepších časech jsem odsávala kolem dvou litrů denně.
    A k té laktaci. Nepomohly mi žádné osvědčené rady. Žádné bylinky, homeopatika, nic. Co se vždycky projevilo na množství mléka, byl nedostatek tekutin. Po porodu jsem pila i 5-6 litrů denně.
    Přeji hodně štěstí, i bez kojení lze zajistit dítěti mm. 👍

  • souhlasím se zakewka. navíc to vážení před a po každém kojení je v první řadě stresující pro vás oba - dítě má hlad aty musíš nejdříve zvážit, pak po jídle zase zvážit. to je první věc, kterou bych zrušila a vážení nechala v nějaký vhodný čas a sledovala denní přírůstky.
    ono dítě při každém kojení nemusí vypít stejné množství.
    já teda brala homeopatika a pila čaje pro kojící matky - nejvíce mi asi chutnal a zabíral od Grešíka, a později jsem pila denně i Caro. až do nějakých 5kg byly obě děti unavenější a spavější i při kojení, protože je to pro ně namáhavé. taky sem se u LP naučila, že dítě může pít i ve spánku, jen je potřeba sledovat, že v tu chvíli ještě pije a už jen nedudlá. obě děti jsem měla lenivé, ale je to hlavně ze začátku. důležitý je taky ten stimul a pravidelné kojení ve dne, ale i v noci, kdy se hlavně v 6 nedělí vytváří největší množství prolaktinu.
    může taky pomoci nahřát prsa před kojením. někdy se taky děti vztekají že jim to teče moc rychle a nestačí polykat, pak třeba změnit polohu a dát si dítě na hrudník a kojit takto vleže, kdy to mlíko neteče tak intenzivně.
    a příště zkusit zvolit jinou LP, která bude situaci chtít řešit.

  • souhlasím s holkama..1) připravit si kontakt na jinou LP, 2) kojit, kojit kojit a případnou nespokojenost prcka zkoušet řešit změnou polohy., prostředí, kde kojíš (některá miminka chtějí fakt klid, jemné světlo apod.), prostě najít si to pravé, co vám bude vyhovovat. A pak fakt hooooodně tekutin (jestli čaje, kefír nebo jen vodu si odzkoušíš sama, na každého funguje něco jiného, ale zásadní je ten objem tekutin, 3 litry fakt nestačí).
    A taky zkusit se nestresovat minulou zkušeností, kdy to nevyšlo..tvůj klid a pohoda jsou taky moc důležité. Mladší byl hroznej vztekloun jako miminečko, jak mu to hned neteklo, tak řev. Ale stačilo, když jsem u toho na něj potichu mluvila a povídala mu, tak se za chvilinku zklidnil, přicucnul se a bylo.

  • jitkab198214.11.2018 14:17

    Prvního jsem také téměř nekojila. Narodil se plánovaným císařem a měl hodně silnou žloutenku. Vydržel na prsu klidně hodinu, ale ve výsledku nevypil skoro nic, i když mlíko bylo. Už z porodnice jsme jeli na UM. Doma jsem vždy "nakojila" a dokrmila. Mezitím jsem ještě odstříkávala, ale moc toho nebylo. Takhle jsem to vydržela 4 měsíce pro svůj lepší pocit, že jako kojím. Pokračovala bych určitě i dál, ale kvůli antibiotikům jsem uznala, že to vlastně nemá smysl.
    Když jsem byla podruhé těhotná, tak jsem předpokládala, že to bude vypadat úplně stejně. Jsem ze 4 dětí a máma nekojila ani jedno, tak jsem to brala jako dědičnou vlastnost.
    No a když jsem porodila (tentokrát přirozeně), tak se malý přisál hned na sále a přes hodinu se nepustil. Nemusela jsem dělat vůbec nic a kojení šlo najednou úplně samo. Dnes má 9 měsíců a kojím stále. Jen jednou jsme si ve třech měsících prošli laktační krizí, ale stačilo kojit co 2 hodiny a v noci budit po 3-4 hodinách. Za pár dní bylo zase všechno v poho. Kromě pití kojících čajů jsem nedělala vůbec nic.

  • marketaj14.11.2018 14:42

    Za prvé, když první nebyl kojení, tak to automaticky znamená problém u dalšího mimča. Už víš co to obnáší a tak už budeš spoustu věcí zvládat s nadhledem a tak neváhej a dej na instinkt, dělej jak to cítíš. Poznáš hladové dítě podle sebe a ne podle váhy. Váhu používejte pro sledování jestli pribira vždy jednou za několik dní. Co nejvíc tělesný kontakt, dostatek tekutin - "mne chutnal kojící čaj bylinare Pavla (40 sáčku za 40 Kč a fakt byl chuťově dobrý).
    Jinak oba kluky mám sekci, prvního jsem kojila 6 týdnu, strašný boj, pak jsem částečně zavedla nutrilon a odsávání a na nutrilon byl skoro do 4 let. Mladší je ve 2,5 letech stále kojeny. Takže příklad toho, že to jde a ty se teď nemusíš strachovat, protože ikdyby to nešlo, tak víš, že se svět než při. Hlavní je spokojeně dítě i máma ;-)

  • JanaRad15.11.2018 10:05

    Ještě by to chtělo zjistit důvod, proč kojení nešlo. Mi řekli po DRUHÉM (!!!!!!) porodu, že mám úplně vpáčené bradavky. Takže dvě děti nebyly kojené skoro vůbec. Když jsem čekala třetí, chtěla jsem po sestrách i dr radu, jak bradavky vytáhnout, ale jediné, co mi řekli, bylo, že s tím nejde nic dělat.... Tak jsem si denně masírovala bradavky kartáčkem na zuby s trochou sprcháče a po koupeli poctivě krémovala. Třetí dítě jsem kojila 10,5 měsíce :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist