Chci být vegetarián

Otázku položila: Anonymní uživatelka #359934 21.1.2016 15:55

Ahoj! Chtěla jsem se zeptat odkdy je nejelpší stát se vegetariánkou. Bude mi 14 a uvědomuji si,že jsem ještě dítě,ale chci být vegetariánkou. Máma do mě pořád cpe maso a říká,že jsem ještě nedospěla,že maso patří k mé povinné výživě. Tak se chci zeptat jestli je to tak a nebo to říká jen proto abych jedla maso. Vegetariánkou se chci stát už dlouho,ale vždycky jsem si řekla,že jsem na to ještě malá. Jenže já už to nemůžu vydržet. Nechci jíst maso,protože nesouhlasím se zabíjením zvířat na jatkách a když jím maso tak je to jako bych s tím souhlasila. Co myslíte? Můžu být vegetariánka i když mi bude teprv 14 let?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Elfen21.1.2016 16:05

    Nejlépe je začít hned. Znám spoustu lidí, kteří jsou vegetariáni od narození a nikdy neměli žádný zdravotní problém. My doma vegetariáni nejsme, jíme ryby a občas kuřecí - tak jednou za měsíc, takže masa tolik nesníme a problémy taky žádné nemáme. Synovi budou dva a taky do něj necpu maso násilím. Pokud máš etický důvod, proč maso jíst nechceš, tak ho přestaň jíst hned. Možná to budeš muset někomu vysvětlovat, možná se někdo podiví. Asi hlavně rodiče budou naléhat, abys maso jedla. Ale je to jen na tobě. Ve 14 už na tohle zase takové dítě nejsi a můžeš se rozhodnout co budeš jíst. Ale buď připravena, že ti třeba maminka nebude chtít vařit zvlášť jídla, nebo kupovat extra jídlo. S tím se budeš muset smířit a třeba se naučit vlastní jídlo vařit.

  • "Povinná výživa" :-D Aha... :-D
    Jestli je to tvoje přesvědčení, tak jdi do toho. Pořádně si ale nastuduj, co jíst, protože jíst to co dřív a jenom vynechat maso, dobré není (vlastní zkušenost). A připrav si pevné nervy, protože se najde spousta de*ilů, co do tebe budou šít jen za to, že sis dovolila být v něčem jiná. Držím palce ;-)

  • Vegetariánkou můžeš být od narození. Není na tom nic zdraví nebezpečného. Stačí jíst vyváženě a pestře. Připrav se také na to, že bys měla rodičům ukázat zodpovědnost, přeci jen oni to budou vidět jako nějakou pochybnou dietu a budou se o tebe bát. To je přirozené, takže jim můžeš navrhnout, že si budeš pravidelně dělat u lékaře krevní testy, jestli ti něco nechybí. Zkus si také sama vařit. Můžeš tak nejen mámě ulehčit přípravu dvou jídel, tak jim i ukázat, že se dá jíst jinak a chutně. Také si o tom co nejvíc zjisti, vegetariánství rozhodně není o tom, že jen vynecháš maso. Tvoje strava ti musí dát všechny potřebné látky. Neboj, zvládli to i mladší než ty, a to dokonce i veganství. ;) Prikladam brozurku, kde najdes i info o nactiletych, je to sice pro vegany, ale jsou tam informace, na co si dat bacha, ceho mit dost, takze to je i pro tebe. Na Fb najdes skupiny, kde se ti take dostane rad. Na internetu najdes spousta informaci a specializovanych webu. ;)

  • Ahoj,já teda uz nejsem, ale byla jsem od bych 5 do 14 let- puberta a kamarádi me nejak dotlačili a uz jsem zůstala zase jen na mase. Ale někdy si říkám,že bych to ráda změnila. Ale nemam na to vůli. Ted skoro druhé dítě a manžel masožravec a me by se těžko ted převykalo - ale to jsou jen moje výmluvy. Ja nejedla maso z téhož důvodu - ano v 5 letech jsem si uvedomivala jak tím zvířátka trpí -jen kvůli nám. Moje mamka také nejedla, sestra také ne a teta se 4mi dcerami také ne.. Ostatní to do nas chtěli cpát a ja vždy brecela jak mi nechci.. No a pak ta puberta a nechala jsem se ovlivnit a nakonec zůstala vegetariánem jen teta.. Ale určitě me to neuškodilo a nikomu z nas. Byla jsem velmi zdravá a svalnata holka 😉

  • duramura23.1.2016 10:06

    Nejlepsi je nejit pres mrtvoly, existuje tolik 'kompromisu'. Maso se da zasadne omezit (uz behem toho uvazovani jak bych chtela byt vegetariankou) a presto si neudelat zle v rodine, nevyloucit se ze spolecnosti (cestovani...), kde jine moznosti stravovani nejsou.
    Ja mam dve male deti, veg rodina nejsme (sama jsem si timto obdobim ale prosla - ze sve vule, i nasi zkusili vse mozne i nemozne styly zdraveho, neutrpneho stravovani); ale maso se ted snazim omezit. Kojencum jsem podavala denne, ted batolatum snizuji a s pribyvajicim vekem ho chci doma jist jen spotadicky. Skolku, skolu ale na zaklade stravovani hledat, menit nehidlam. Mame i jine dulezite hodnoty v zivote, navic clovek je evolucne vsezravec, ne bylozravec :-p
    Tak si najdi nakej kompromis, neco mamce odsouhlas, ale at ti dovoli omezeni a az uvidi, ze bilkoviny, latky z masa doplnujes jinak a nejsi jen o rohlikach (takovou veganku sem znala), urcite to pude i bez masa i s podporou rodicu ;-)

  • tělo v tvém věku maso potřebuje - je to nejlepší zdroj bílkovin! Ty jsi v pubertě, ještě budeš růst a budeš potřebovat dost živin a bílkovin. Takže bych počkala aspon do 18

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 595 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist