Cestování letadlem - jak překonat strach?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #24613 17.7.2017 18:23

Ahoj holky, prosím o rady a povzbuzení (možná hlavně to). Přítel by rád letěl někam na dovolenou k moři. Já jsem spíš "český" typ, stačí mi cestovat po našem kraji, nejdál mimo ČR jsem byla v Bratislavě :-D. U moře jsem ještě nebyla. Už více než rok se snažím s tou myšlenkou srovnat, že bych mohla jet někam tak daleko (mám strach z cizího prostředí, ale i z teroristů a různých nepokojů, jak o tom média neustále informují :-D). Tak jsem si říkala, že autem bychom vyrazit mohla, nějak bych to třeba rozdýchala :-D. Jenže teď z chlapa vypadlo, že autem jet nechce, že by fakt letěl. A to mě děsí úplně strašně. Byla jsem přesvědčená, že do letadla v životě nesednu, ale chci mu udělat radost - a upřímně, byl by to pro mě životní zážitek, ale pořád mám strašný strach. Máte s tím některá zkušenosti? Jak tohle překonat, jak se uklidnit? Případně kam se dá letět, kde je bezpečno? :-D

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • inah9117.7.2017 18:35

    Ahoj, tak za mě - létání je super věc, hlavně za 2 hodiny se dostaneš tam, kde bys autem jela celý den.. :-) A nebezpečno je asi bohužel všude... Neletěla bych přímo do těch "vyhlášených" hrůz, ale jinak si myslím, že je to v pohodě. Můj manžel se taky šíleně bál letadel - měl velký respekt a taky sám - blázen :-D - sleduje Letecké katastrofy, tak vidí různé hrůzy.... No a já mu prostě loni k narozeninám koupila letenky jako hotovou věc (na fotbal do Anglie, autem jet nešlo) a bylo. A sám byl překvapený, jak v pohodě to zvládal a nebyl ani nervózní. Letos jsme letěli zas a určitě budeme lítat dál, pokud budou příležitosti :-)
    Ono pravda, pokud netoužíš po exotice nebo po vzdáleném zahraničí, tak chápu, že se Ti do letadla nechce... Ale jestli poletíte třeba do Řecka nebo někam takhle dál k moři - letadlo je idál :-)
    Tak držím palce :-)

  • létání je nááádherné, já to miluju :-) překonej strach, chyť chlapa pevně za ruku, zhluboka se nadechni a do toho ! :-) čistě racionálně, je to nejbezpečnější způsob přepravy. Bydlíme u pražského letiště, denně vidím desítky letadel plné lidí, kteří letí kamsi..a v 99.9999999999% případů doletí v pohodě až do cíle, takže proč ne vy :-)
    pro mě je to fakt nádherný pocit, člověk je tak krásně odtržený od všeho toho chaosu a starostí "tam dole" a je aspoň chvíli sám se sebou. Navíc vidět svět z té výšky je krása a fakt to stojí za to :-)
    a co se týče destinace..bezpečných míst se dá vybrat spousta, třeba Kypr je nádherný, stokrát hezčí než řecko a cena (narozdíl od řecka) odpovídá kvalitě ;-)

  • Veronika3217.7.2017 20:00

    Ahoj, létání je super, za krátký čas jsi daleko. Nejdále jsme letěli do Maroka, jinak, Turecko, ostrov Kos, Tunisko,Egypt, vše v pohodě. Jinak co se týká bezpečnosti, nebála bych se letět nikam, krom Sinajského poloostrova. Už se těším, až vyrazíme s dcerkou letadlem. Dvakrát jsem jela autobusem do Francie, jednou do Chorvatska, jednou do Itálie a už to opakovat nebudu, zlatý letadlo. Magoři jsou všude, může se to stát v Praze, Ostravě, v Bratislavě, kdekoliv. Jinak pokud nejedeš do hlavních měst, ale letovisek u moře, oceánu tak tam je výskyt magorů malý. Osobně bych se nebála jet do Turecka, prezident nejde po turistech, ale turcích a to se nás netýká, turisty potřebují. Vem si do letadla časopis-knížku a bude to v pohodě :-)

  • ...jo a na strach doporučuju vzít do letadla třeba nějakou klidnou relax hudbu a pustit si to do sluchátek + třeba knížka. Letadlo vydává různé zvuky, které se během letu mění (poprvé mě to hodně překvapilo, ve filmech je v letadle vždy ticho :-) ) a třeba moji mamku to různé hučení hrozně znervozňuje ;-)

  • buccaneerka218.7.2017 9:32

    Ahoj, nestíhám číst všechno nade mnou, ale co se týká těch leteckých neštěstí, tak pravděpodobnost, že zahyneš v letadle, je mnohem menší, než že tě zajede auto na ulici. Fakt.

  • Lítám skoro sedmnáct let jako letuška, manžel je pilot :-D A za celou dobu jsme x-krát řešili zdravotní problémy cestujících, než nějaký závažný problém. Dobrý je při nástupu do letadla o sobě nám letuškám říct, že se bojíte letět. "Dáme si na Vás pozor", ale hlavně víme jak Vás uklidnit. Já jsem "naučila" lítat i svého tátu,který byl zarytým odpůrcem letadel a měl doslova panickou hrůzu se k letadlu jen přiblížit. A dneska lítá jakoby nic. ;-) Pro začátek vyberte něco kratšího - Mallorca, Řecko, Itálie, Bulharsko. To jsou lety plus mínus max 2,5 hodiny. Klidně napiš SZ, když se budeš chtít na něco zeptat.

  • Musím říct, že mě v překonávání strachu z létání hodně pomohlo to, že jsem pár měsíců před odletem do Řecka dostala od kamarádky tip ať si prvně vyzkouším nějaký vyhlídkový let. Ostrava od nás navíc není tak daleko, tak jsem neváhala a tady: http://www.pilotemnazkousku.cz/vyhlidkove-lety/vyhlidkove-lety-ostrava/ si jeden objednala. Musím říct, že jsem velmi rychle zjistila, že jsem se celou dobu bála úplně zbytečně. To ani nemluvím o tom, že když jsem pak o pár měsíců později nasedla do velkého letadla, tak jsem poměrně rychle zapomněla na to, že v něm vůbec sedím.

  • Já mám teda z létání také šílený strach a abych pravdu řekla, tak nevím jestli se mi ho vůbec někdy podaří překonat. Co se týče dovolené, tak to řešíme tak, že na dovolenou prostě jezdíme autem. Třeba letos to vidíme na Chorvatsko. Hrozně ráda bych se podívala na ostrov Krk, viz http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/krk/

  • Já jsem měla taky strach z létání, ale manžel chtěl na dovolenou letět a já jsem chtěla zažít exotickou dovolenou v zimě, takže nezbylo nic jiného, než sednout do letadla. Našla jsem zájezd do Egyptského Safaga na https://www.cklub.cz/pruvodce/egypt/safaga a teda měla jsem velký strach, ale zároveň zvědavost, jaké to bude a bylo to skvělý. Určitě seber odvahu a sedni di do letadla. Jinak už na dovolenou nebudeš chtít jezdit :-) .

  • MagdaRadilka813.9.2023 21:21

    Já mám taky strach z létání a do letadla mě nikdo nedostane. Manželovi je to naštěstí jedno. Kdybych chtěla, tak by k moři letěl, ale když ví, že se bojím, tak mu nevadí, že jezdíme každý rok do Chorvatska pod stan, který máme z https://www.naturehikecz.cz/ . Nikdy nejsme na stejném místě, takže je pokaždé dovolená jiná :-) .

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 480 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist