Čepy na mandlích

Otázku položila: Bývalá uživatelka #14140 26.4.2012 18:08

Ahoj holky, v 8 letech jsem prodělala angínu a od té doby se mi dělají čepy na mandlích, je to chronické. 10 let s tím chodím k doktorce, ta mi je vždycky vyndá, jenže do dvou hodin je mám zase. Zkoušela mi dělat i výplachy dezinfekcí, ale to také nezabíralo. Jako léčbu mám nasazenou cucat Solmucol a kloktat. Jenže jak řikám, nic nepomáhám. Už jsem se o tom bavila s praktickou lékařkou, s jinými ORL. Všichni jsou toho názoru, že pokud mi čepy nezpůsobují např. časté angíny, není důvod je vyndat. Když se na mandle podívám, mají na sobě kráterky způsobené hnisem...Nemáte s touto nepříjemnou záležitostí zkušenosti? Zajímalo by mne, zda ty čepy samy o sobě nějak škodí, jestli má vůbec smysl se stála trápit při nepříjemném vyndavání, které je stejně úplně bezpředmětné. Nemáte nějaké ty babské rady, jak vznik hnisu alespoň nějak potlačit...? Koukala jsem na internet, ale tam je to vesměs jen samé vytlačování, vyndavání a cucání tabletek.. Děkuju za všechny rady, už jsem z toho opravdu zoufalá..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj.. já toto semtam mám taky.. a vždycky si ten čep vytlačím sama. Už jsem si na to zvykla a nebolí mě to a ani nijak nevadí. Já to teda mám tak jednou za 2-3 měsíce. A doktorka říkala, že se prostě čistí organismus přes mandle.

  • taky se mi čepy dělají a jak bylo psáno výše, taky si je vymačkávám

  • No, já osobně kdybych na to často trpěla, tak bych uvažovala o odstranění mandlí..

  • Ahoj, já mám taky zjizvené mandle, dříve jsem čepy měla pořád, strhla jsem si ho a udělal se znova :( pak jsem zkusila si po strhnutí vykloktat slivovicí a od té doby se mi nedělají, nevím jestli je to tou slivovicí, ale každopádně je to v pohodě, zkus to nic za to nedáš :)

  • Ahoj, tak to by mě taky zajímalo, já v životě angínu neměla, ale mám od malička chronicky zvětšenou mandli a zezadu na ní se mi dělají tyhle hnusné čepy. Bohužel, mám taky zkušenost, že na tvou žádost jen z důvodu tvorby čepů ti mandle nevyndají. Já mám navíc problém jen s jednou, kterou bych obětovala a jedna by mi zbyla, zdravá, nicméně bylo mi řečeno, že mám smůlu. Takže pravidelně jednou týdně růčo čepy sundám a vyplachuju tantum verde a ráno a večer kloktám ústní vodu. Hledala jsem i na netu a všude se akorát dočítám, že jedinou prevencí je vyndání mandlí, je to pěknej opruz.

  • Ahoj ja mela taky cepy delaly se mi neustále asi pet let po mononukleose..bylo mi to nepríjemné, a navic casem zacalo i citit z pusy a divný nosohltan...ano lekari mi moc nedoporucovali dat mandle ven, ale stala jsem si za tím..ze me bolí neustále krk a jde mi cítit z pusy...v unoru jsem byla na operaci. Neríkám ze je to neco príjemného ba naopak ale stálo to za to...navic mi pak rekli ze jsem je mela tak prorostle ze ty cepy ten hnis zasahoval az na tu sliznici za mandlemi no hnus....drzím pesticky at se rozhodnes správne :-)

  • Babská rada - kloktání solným roztokem, sůl velice dobře dezinfikuje!

  • ahoj.Také se mi občas stane že mám na mandlích tyto čepy.Na netu jsem zjistila,že to nemá nic společného s angínou,ale že na mandlích zjistíš stav svého lymfatického systému. Takže piju čaj lymfodren na pročištění..Nevím zda se tomu dá věřit,ale mám radši bylinky než do sebe cpát léky

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 223 otázek, kterým se dostalo 271 577 odpovědí a 409 749 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist