Celiakie

Otázku položila: Anonymní uživatelka #422795 20.3.2020 17:57

Dobrý den. Po porodu ( 2 měsíce zpátky ) mi v nemocnici řekli že mám celiakii a že malá nejspíš bude mít taky. Je nějaká šance že zmizí? Musím jíst komplet bezlepkovou stravu? Někde jsem četla že se dá i žitný chléb, ovesné vločky, Špaldová mouka ale za bezlepkové se to nepovažuje. Prý závisí na výši alergie. Jsou tedy tyto potraviny vhodné i pro nás?

  • 21.03.2020 14:23:01 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Celiakie a alergie na lepek jsou dvě úplně rozdílné věci. Pokud máte celiakii, musíte dodržovat dietu opravdu bez lepku, žádná spaldova mouka , Ovesné vlocky a podobně.. Je to náročné, sama mám celiakii.. Ale dá se to zvládnout.. :-)

  • Kolegyně nemá celiakii prokázanou, má spíš jen intoleranci lepku a i tak ji staci jen malé množství léků a má křeče a bolesti.
    Žádné pečivo ze spaldove, zitne mouky, ani ovesne vločky nesmí. I běžný gin ji udelal problémy, když si neuvědomila že je z obilí.

  • Zdravím, při celiakii je potreba opravdu dodržovat co smite a nesmíte, jinak vám to dá tělo znát a nebude Vám zrovna nejlíp, ale ze ji máte vy, neznamená že ji zákonitě bude mit i mimčo. Mám švagrovou, která má celiakii a alergii na lactosu, je jediná z jejich rodiny a ted ma druhé dítko a zatim ani jedno nic z toho nemá 😉 tak hlavu vzhůru...

  • Pokud je to opravdu celiakie, tak ta nezmizí. Do konce života už budeš muset jíst 100% bezlepkově, vadí i kontaminace (např. smažení ve stejným oleji). I když se tělo tváří, že v pohodě, střeva to poškozuje. Já mám "jenom alergii", ovesný vločky mi třeba nevadí, jedno pivo (ječmen) mi taky nic neudělá, ale stejně dodržuju 100% bezlepkovou dietu, za ty bolesti, křeče, průjem a nevolnosti mi to nestojí. :) A v dnešní době už to není tak hrozný, dá se to v pohodě, jo, je to trochu dražší, ale když to pomůže.

  • Pokud máte skutečně potrvzenou celiakii, tak skutečně plně bezlepkové. Minimálně ze začátku, než se tělo srovná..pak časem, když si dáte na návštěvě např. polévku s nudlema, kter nejsou bezlepkový, tak se asi nic nestane :-) Zkušenost ne má osobní, ale z rodiny. Jinak pokud máte potvrzeno, tak snad je nějaký příspěvek na nákup bezkepkové mouky atd., není to moc, ale aspoň něco

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist