Čaj pro prcka v průbehu kojení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #68933 2.10.2012 19:44

Ahojky maminky,
chtěla jsem se Vás zeptat, zda máte nějaká zkušenosti s tím, že by jste kojila a v průběhu dne dávala miminku i čaj?
Moje mamka říkala, že když jsme byli malí (je mi 24), tak se to tak dělalo normalně....Asi jako že mléko jako jídlo a čaj normalně na pití.....
A je to 3 roky zpět, co mi švagrová říkala, že ji doktoři řekli, že by se čaj neměl dávat, když kojí.....
Zatím jsem v jiném stavu, ale ptám se dopředu, abych byla v obraze, než se mi mimišek narodí...
Děkuji všem za svůj názor.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Dávat čaj není nic špatného. Jednak se vždy používaly kmínové a fenyklové čaje a jednak to miminku neublíží. Před měsícem byly malé dva měsíce a dostala zánět ledvin a doktorka mi vyloženě řekla prolévat čajem, ať se ledviny vyčistí. Kupovala jsem fenykl od 1. týdne. Neměli jsme žádný problém, ledvinky se čistily, malé to chutnalo a opravdu v těch horečkách jí to žízeň zahnalo. Neumím si představit, jak bych jí mohla pročistit jen tím předním mlékem. Schválili mi to i v nemocnici. Jediné co může být špatně je, když se neohlídá, aby to miminko skutečně dostalo čaj jen na žízeň, nesmí to nahradit stravu. Když je čaje moc, tak miminko má falešně dojem v bříšku, že je najedené a nechce pít mléko a pak nebude prospívat. Takže hlídat čas kdy jedlo a kdy je čas se jen napít. Ale vzít s sebou na procházku čaj nebo nechat trochu čaje když miminko někdo hlídá, je úplně v pořádku.

  • Jo a ještě něco VŠUDE RADÍ A JE NAPSÁNO jak jen kojit kojit kojit a přední mlíčko.Uvidíš,že sama vycítíš co a jak miminko chce a potřebuje

  • podle stari. ja myslim, ze tak do čtyr mesicu, pokud budes kojit, cajik nepotrebuje. a samozrejme taky podle obdobi ;) pokud bude leto, tak musi mit dost tekutin. tak od ctyr mesicu jsem pro zkouset cistou vodu. nase se treba na cistou vodu nechytala, vzdycky vyplula, ale moc ji chutnaly bylinkove caje - fenyklove a tak, byly dobre i proti prdikum a tak....tak tech pila dost. a za co jsem teda rada, ze dost pije, nemusime do ni tekutiny nejak nasilim pacit, sama casto chodi, ze ma zizen, zvlast kdyz si najde nejakou behaci atp aktivivu ;) ma ted 19m ... preji pekny zbytek tehu a uspesne kojeni ;)

  • Ahojky jákdyž kojila tak jsem podávala i tekutiny,stačilo ovlažit pusinku buď tou kojeneckou vodou,nebo čajem.Dr.vždy říkala,že nemusím dávat žádnou vodu,ale já na její rady nedala a jsem za to ráda.Ono v tom vedru 30-40 stupňů na sliníčku bych musela mít každou hodinu prso někde venku,aby se maličký mohl napít.A ruku na srdce,kolik předního mlíčka v prsou je?Řekla bych,že moc né!Ono né nadarmo se dělají čajíky od ukončeného 1.týdne,i kdyby jsi čajíka nedávala a dávala cucnou vodičky tak miminku rozhodně neublížíš vodou určitě NÉ a jak říká moje babička hold bude o jednu plínu víc načůráno.Ono potom zjistíš,že miminku stačí dát trošku cucnout tekutiny a sklidní se.

  • Teď jsem byla na přednášce o kojení. Do půl roku se plně jen kojí. Mimčo si vezme přední mlíko na žízeň a potom teprve na hlad. Ale v létě bych asi taky dala čajík od 4. měsíce. Však uvidíš sama. Ale určitě nedávat hned, jak se to dělalo kdysi. Můžeš si lahvičkou taky zrušit kojení.

  • mám děti letní (a že bylo opravdu vedro) a opravdu stačí jen mléko-ale musí se kojit podle potřeby zvlášť to letní miminko může pít i docela dost často-např. co hodinu, mnohdy si potřebuje jen na chvilku cucnout právě předního mlíčka, které je na žízeň..Dříve se také doporučovaly při kojení intervaly co 3 hodiny, takže pak se orpavdu mohlo stát, že by dítě mělo žízeň...no a také dříve, jak dlouho se plně kojilo? To jsem měla na talíři prakticky od narození, proč nedávám už ovocné št´ávičky (prakticky od narození), později, proč už nedávám polévku (asi od 3-4 měsíců)...
    Také to ber takto, mlíčko je pro dítě nejpřirozenější,nic dalšího plně kojené dítě nepotřebuje

  • Já zastávám názor, že jen kojit, kojit, kojit a nedávat čaj ani vodu, jiné tekutiny zkoušet až se zavedením příkrmů. Mlíko je pro miminko to nejlepší, stačí mu bohatě, co bys mu dala v čaji (pokud by ho vůbec chtělo), o to by pak zase vypilo méně mléka a méně by se ti ho i tvořilo, což je škoda. Taky je diskutabilní podávat kojenému dítěti čaj třeba v láhvi s dudlíkem. Podle "mojí" laktační poradkyně není nutné doplňovat tekutiny ani ve vedrech, i tehdy stačí kojit, organismus sám "vyrábí" lehčí mléko (víc předního) než v zimních měsících a miminko je spokojené. Musí se ovšem hodně pít (kojící maminka), ve vedrech klidně až 4-5 litry denně, jinak 3litry určitě.
    Ono se toho dělalo dřív hodně, a už se dneska ví, že to není zrovna ono, a to nejen v péči o děti. Co se týče dětí, tak kromě všelijakých mýtů a "úžasných" rad ohledně kojení to bylo dříve (a leckdy i dnes je) pasivní posazování miminek (místo toho nechat je, aby si samy sedly, až k tomu dospějí z lezení a budou mít zralou páteř), vodění za ruce, dávání do chodítek atd. atd.

  • a já bych použila selský rozum - pokud mu stačí mléko, proč ho cpát ještě čajem.....?? na druhou stranu pokud už mělo 4 měsíce, jeho trávící systém je už připraven na jinou stravu, než jen mléko a čaj není nijak náročný na trávení.. naše malá bude mít zanedlouho 6 měsíců a dopoledne dávám přesnídávku (dělám si je doma) a před spinkáním jáhlovou nemléčnou naši se zbytkem přesnídávky, co nesní dopoledne... a do pítka (ne do lahvičky s dudákem!!) ji vždy ráno uvařím čajík a protože je šikulka šikovná, žužlá si teplé měkké pítko a masíruje si dásničky... že by ale něco vypila, to se říct nedá, spíš to plive, ale nahřívá si papulínu... jinak pochopitelně plně kojím a vždy po příkrmu DOKOJÍM a nepodávám čaj nebo vodu.. každá ať to dělá tak, jak sama uzná za vhodné :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 538 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist