Bydlení kauce

Otázku položila: Bývalá uživatelka #196439 5.8.2020 21:08

Majitelka bytu vedeného na její firmu, ve kterém jsme bydleli od 18.3.2017 do 20.6.2020, nám odmítla vrátit kauční jistotu (15000 Kč), až prý po vyúčtování. Vyúčtování proběhlo, ale z kauce nám nepřišla ani koruna. Naopak nám vystavila fakturu, kde si naúčtovala koupi nové pračky, nové sprchové hadice a hlavice, nový koberec, a náklady na úklid bytu, který podle ní vykonávali dva lidé 6 dní a to vše v celkové hodnotě 36 000 Kč. Ani jedna z těchto věcí, které udává od nás nebyla poškozená, pouze běžně opotřebená při běžném používání. Pračka navíc nebyla nová, byla donesena starší z jiného bytu, jen mi bylo řečeno, že až „dopere úplně“, koupí novou. Ještě k faktuře připsala, že bude požadovat náhradu za přečalounění sedačky, která byla když jsme se nastěhovali 8 let stará a opotřebená předešlými nájemníky, a kterou chtěla paní majitelka loni vyhodit a vyměnit za novou.
Má na něco takového vůbec nárok?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik5.8.2020 21:39

    Záleží na tom, co máte ve smlouvě. Rozhodně bych se obrátila na právníka, který posoudí celou věc. A klidně, pokud vám nevrátí kauci, celou věc podstoupila soudu. Jde vidět, že majitelka bytu je hladová a chce na vás vytřískat nějaké peníze. Rozhodně se braňte.

  • Když byt přebírala sepsali jste protokol? Nemůže uplatnit jiné než v protokolu uvedené škody. Právník poradí, pokud to je jak uvádíš tak určitě nemůže chtít zaplatit novou pračku když jste tam měli starou apod., to samé s gaučem. Fakturu bych vrátila s rozporováním, že s ní nesouhlasím a s odůvodněním... pračka byla opotřebená na konci životnosti, to samé gauč atd....Ale chce to právníka aby to mělo náležitosti a vrátit ji co nejdříve před vypršením splatnosti, pěkně na dodejku aby se dalo prokázat vrácení + výzva k vrácení kauce. Máte fotodokumentaci jak být vypadal když jste ho předávali?

  • A ještě jí udělat reklamu po městě.....ať se nenapálí další chudáci.
    Pevné nervy a ať to dobře dopadne.

  • Francy6.8.2020 6:40

    Ta by viděla :-o Běžné opotřebení nábytku i spotřebičů se u nájemního bytu předpokládají, takže bych jí rozhodně nic nehradila a obrátila se na advokáta.

  • Petrakim6.8.2020 10:32

    Kauci MUSI vracet nejpozději v den při skončení nájmu, NESMI to podmiňovat nějakym vyúčtovanim, které bude později - to měla mít tedy v den skončení nájmu, když už tak byla dychtivá. Já bych nedala klíče do doby, než by mi nedala na ruku kauci. Což už tedy nevrátíte. Zbytek, běžné opotřebení. Úklid bytu si naúčtovat může, ale tady to chtělo vše předem si vyříkat, 6 dnů byt nikdo neuklízí. Fakturu bych neplatila a kvůli kauci se s ní patrně asi ani nesoudila - stálo by to víc, než ta kauce. Max. bych jí poslala výzvu sepsanou právníkem, aby to vrátila, to stojí pár stovek/tisíc. Buď se chytne nebo ne.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist