Brigáda bez statutu studenta

Otázku položila: Anonymní uživatelka #400231 10.6.2019 18:03

Zdravím,
nacházím se teď mírně ve složitější situaci. VŠ bohužel nesplnila má očekávání, a proto jsem se rozhodla ji ukončit nebo spíše už čekám na to, až mě po zkouškovém škola ukončí sama.
Chci se zlepšit v jazycích, a proto jsem se rozhodla jít na roční pomaturitní studium. Bohužel jelikož jsem maturovala minulý rok, tak nemám již nárok na statut studenta. Vyučování probíhá od pondělí do pátku, tudíž nemá smysl si shánět práci.
Studium se samozřejmě platí, proto jsem si našla brigádu a podepsala jsem DPP. Ovšem otázkou zůstává to, co bych měla dělat, až skončí mé studium. Vím, že bych neměla platit daň do mzdy 10 tisíc, což mít nebudu, ovšem jak je to poté se sociálním a zdravotním? Měla bych si platit pojištění sama nebo je tu možnost být registrován po dobu roku na ÚP a k tomu si vydělávat na studium a něco pro sebe?
Předem děkuji za odpovědi :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • HaSha10.6.2019 18:28

    Asi tě zklamu, dřív to tak šlo, ale už to nejde. Od 29. července 2017 si již (podle novely zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) při evidenci na Úřadu práce nelze přivydělávat formou dohody o provedení práce, a to bez ohledu na výši výdělku. Každá DPP tedy brání evidenci na Úřadu práce a využívání s tím spojených výhod. Buď by ses musela se zaměstnavatelem dohodnout na DPČ, ze které by ti pojištění odváděl, nebo by sis musela platit pojištění sama jako osoba bez zdanitelných příjmů (zdravotní je teď 1803,-).

  • candyska11.6.2019 15:10

    Zdravím, když na DPP vyděláš víc jak 10 tis měsíčně , tak se ti z toho automaticky strhává jak daň tak zdravotní a sociální. Pár měsíců jsem takto pracovala než jsem dostala hpp. Jinak s tím úřadem práce to tak bohužel funguje, nevezmou tě do evidence pokud máš někde podepsanou DPP.

  • ivetkaprochazkova16.8.2023 17:40

    Taková brigáda se dnes díky portálu jako je třeba https://www.hitprace.cz/brigady/ shání opravdu snadno. To za nás prostě nebylo. My se mnohem více museli soustředit na to aby si nás někdo na vesnici vůbec všiml. V tom to mají dnešní studenti jednodušší.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 504 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist