Autoškola

Otázku položila: Anonymní uživatelka #438027 6.10.2021 21:37

Hezký večer, chtěla bych se zeptat, jak jste zvládaly stres z autoškoly? Já už nevím, co mám dělat. Že jsem si vybrala špatnou autoškolu jsem věděla už na začátku, když mě při třetí jízdě totálně seřval, že někoho zabiju apod… Řídila jsem poprvé mezi vesnicemi a čekala jsem nějaké větší pochopení. Teď jsem už u konce, dělám chyby, takové blbosti, které by se dělat neměly, naštěstí jsem nikoho neohrozila, nesrazila. Prostě se zapomenu podívat do zrcátka, jedu až moc vlevo, jenže za tohle dostanu hrozně seřváno, pak už se neumím vůbec soustředit a jde to z kopce, zapomenu a blinkr, nepřeřadím v čas, jedu příliš pomalu, nebo začnu pozdě brzdit, to, že zabrzdím na správném místě je už jedno, atd… Jsem z toho už zničená, neustále po mě křičí, připomíná, že někoho jednou zabiju a já už nemůžu. Jsem vyřízená. Příští týden mám první zkoušky, ale už teď si říkám, že když to nedám ani na třetí pokus, zda to má opravdu cenu. Řízení mě baví, ale neustále slyším v uších, jak někoho zbiju a z toho se mi chce brečet.

Je tady někdo, kdo si třeba přiznal, že na to nejspíš nemá a po nějaké zkoušce to vzdal?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • pokud se takhle začneš stresovat tak je to špatně.
    ony jsou ty připomínky v mnoha případech v pořádku, ale ty si je vezmeš tímto způsobem a pak je to tvůj negativní postoj co tě ovlivnuje při řízení..
    souhlasíms Lenu-linka v mnoha věcech - jet při prostředku - promin, ale jak pak tě má někdo další předjet? co budeš dělat když pojedeš po silnici, kde ta středová čára nebude (a že takové taky jsou)? Blinkr - ano, bohužel spousta řidičů dává blinkr až ve chvíli kdy odbočují. a je to špatně - jízda řidiče má být čitelná i pro ostatní. obdobně začít brzdit pozdě - jak mají reagovat ti za tebou, když z ničeho nic dupneš na brzdu? nemůžeš spoléhat na to, že mají tak dobré brzdy jako ty a nepodívá se ti někdo do kufru - třeba nákladák, který má tu brzdnou vzdálenost přeci jen větší. a je jedno, že zastavíš nakonec tam kde máš.
    mně instruktor seřval (a oprávněně - jen je potřeba si to přiznat), když jsme málem skončili v příkopě ve chvíli, kdy jsem odbočovala a potřebovala řadit a prostě ta jedna ruka neuměla ten volant udržet ve správném směru. byla to jedna z počátečních jízd. následovalo to, že jsem pravou rukou nesměla na volant sáhnout a nutil mně řídit kus cesty jen jednou rukou.
    Ale .. chyby jsou k tomu aby jsi se poučila a nedělala je znovu. A pokud pořád děláš blbosti (a to co popisuješ za blbosti rozhodně nepovažuju) o kterých víš, že by jsi je dělat neměla, tak doporučuji ještě před zkouškami zajít do jiné autoškoly a dát si kondiční jízdy s jiným instruktorem. Uvidíš potom, zda je to chyba primárně v tobě a nebo to bylo dané jen instruktorem. A pokud v tobě, tak doporučuji za volant do budoucna moc nesedat, byla by jsi hrozbou na silnici nejen sobě (čert to vem) ale hlavně ostatním. Ono to, že tě něco baví neznamená, že pokud můžeš ohrozit druhé, že je dobré tuto zábavu provozovat.

  • Ahoj, já dělala autoškolu před 2 lety a udělala jsem ji napoprvé. Instruktory jsem měla hodné, ale je třeba rozlišit, jestli jsou přísní kvůli tomu, že opravdu děláš něco špatně a můžeš tím zapříčinit nehodu popřípadě úraz někoho druhého, nebo přehánějí. K řízení je třeba mít respekt, protože je to opravdu nebezpečná činnost a nesmí se nic udělat ,,jen tak napůl”, protože stačí vteřina a je po tobě.. podle mě to s tebou nemyslí zle, ale taky jsem zažila jednoho, který si vyloženě vychutnával mé chyby a velmi mě za to peskoval, na druhou stranu, kdyby mi mazali med kolem pusy tak si zvyknu na to, že není třeba dělat vše na 150% i skrze předvídání apod.. a to nahrává na nějaký malér.. snaž se to překonat, popřípadě se zamyslet, jestli opravdu děláš vše, jak máš, kdyžtak mu prostě řekni, že si nejsi vědoma chyby, tak ať ti ji vysvětlí..:-) a z testů neměj strach, tam máš komisaře a instruktor ti nemůže jakkoliv do řízení zasahovat, i když je to celkem o štěstí na koho narazíš, ale aspoň má ten komisař subjektivní názor.. fakt žádný stres, nebo akorát na něco zapomeneš nebo tak. Zvládne to fakt každý, hlavně si hlídej to, co máš, a uděláš to jako nic.

  • Bohužel instruktor může zasáhnout, pokud si myslí, že musí a zasažení do řízení jakýmkoliv způsobem je konec zkoušky.. Mě takhle poprvý můj instruktor potopil, řekl, že jsem se nepodívala a byl konec, i když jsem se podívala. Při zkoušce je hlavní komisař, takže v klidu, hlídej si všechno důležitý a uděláš to. Testy jsou na počítači a vyhodnotí se samy, ale musíš mít nějaký minimum bodů, to v klidu dáš, když si přečteš knížku. Já jsem řídit uměla, šlo mi to od první chvíle, testy jsem měla na 100 %, ale byla jsem tak nervózní z lidí v autě (instruktor, komisař), že jsem dělala blbý chyby z nesoustředění. Zkoušku (jízdy) jsem nakonec udělala na třetí pokud a jezdím dobře. Dokonce mě pochválil táta i přítel a to už je do říct. :D Když máš zkoušku, znamená to, že už jsi zvládla jízdy. Tak to přece teď nevzdáš ;) Instruktor si před komisařem určitě nedovolí tě takhle shazovat.

  • Lenu-linka7.10.2021 9:04

    Prestan se stresovat a zacni premyslet nad tim, co delas. Pokud se sesypes z toho, ze na tebe nekdo krici a v tu ranu se uz nesoustredis vubec, pak nepatris za volant. Protoze to, cos uvedl nejsou zadne pidi chybicky. To ze jezdis moc vlevo? Neni nic lepsiho kdyz se ti auto v protismeru lepi doprostred a ja uz fakt nemam treba kam uhnout. Ze nedavas blinkr? A jak se mam pak do prcic orientovat a uzpusobit tomu svou jizdu, kdyz pak zvistajasna zmenis smer. Nehlede na tom, ze na krizovatce bych te za to servala i ja. Zbytek prikladu je tak leda tvoje blbost, ktera by ti mohla odrovnat prevodovku.

    Takze se uklidni, zapoj hlavu, rvani si nevsimej a vnimej jen to, co ti vytyka, aby sis to poradne uvedomila.
    A nebo popremyslej, jestli ma pro tebe rizeni vubec cenu, kdyz te cokoliv rozhodi. Co budes delat az povezes v aute rvouci dite a i tak se budes muset soustredit na cestu.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 664 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist