Astma u dítěte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #307743 3.12.2019 11:21

Ahoj holky, vy co máte dítě s touto diagnózou, jak se u Vás astma projevilo, kde Vám ho diagnostikovali? Dcera (4 r.) opakovaně trpí na onemocnění dýchacích cest (v podstatě každá menší viróza jí konči na průduškách nebo na plicích), minulý rok to byl jednou zápal plic, dvakrát laryngitida - jednou musela přijet RZS. Byli jsme na alergologii, kde byla dg jako alergik a atopik, astma dg nebylo. Nyní za sebou máme další dvě laryngitidy s noční dušností. Zadýchává se i mimo virózy, při velké námaze kašle. Dcera byla mezitím na ORL, kde jí byla zjištěna mírně zv. nosní mandle, nicméně s tím, že nejde o žádné drama...dnes byla znovu na alergo, dr. jen klasicky poslech, spirometrii nedělala a uzavřela to s tím, že na astma se jí to nezdá...může to takto jednoduše jen z poslechu vyloučit? Takhle letem světem se to zas nezdá mně, takže zvažuji, zda to neřešit u někoho jiného... popřípadě kde. Rodinná anamnéza je taková, že s manželem jsme oba alergici, babička (moje matka) je astmatik. Děkuji za případné reakce.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Syn má nyní 21 měsíců a má slabé astma. Kolem roku měl neustále se vracející záněty průdušek. Dobral antibiotika a do 14 dnů měl další. Doktorka nás poslala na alergolotgi, kde mu jen díky poslechu doktorka diagnostikovala slabou formu atmatu. Předpoklady měl už díky tomu, že je atopik (má to i v rodinné anamnéze) a má jícnový reflux. Teď téměr půlroku inhalujeme a zatím celkem dobrý. Před měsícem jsme byli na kontrole a alergoložka naprosto spokojená, že poslechově je vše ok. Jen tada ve chvíli, kdy je nachlazený, tak mu to okamžitě sedá i na průdušky. Ale místo antibiotik nasadíme inhalaci Ventolinu na pár dní a je to vždy zase v poho.

  • Astma na alergologii? Na poslech by určitě znát šlo. Vlastně laringitidu je "opakem" astmatu. Co mi povídala dr. Manžel jej má. Pokud by to astma být mělo, objevovaly by se hodně bronchitidy? A dost by se užíval ventolin a roztazrni průdušek. Ale jsem laik.

  • Důvodem pro časté nemoci nemusí být jen astma.
    Na alergologii by to dr zjistila i poslechem. Naše dr dělá teda spirometrii synovi od 4 let, kdy jsme k ní šli prvne - sice se to povedlo nadychag treba az na 3.pokus, ale obvykle se povedlo. Syn astma nemá, spirometrii obvykle ukázkovou a na bronchitidy trpí velmi často díky imunitnimu deficitu.
    V terapii pro ten případ má aerius, flixotide a ventolin.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 328 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist