Alimenty

Otázku položila: Anonymní uživatelka #476318 8.4. 19:30

Ahoj, je mi 18 let a stále žiju s matkou, jelikož studuji. Alimenty platí otec, který s námi nežije a matka neplatí v podstatě nic kromě nájmu a jídla, které si v podstatě většinou ani brát nemůžu. Platím si veškeré služby sama, tzn. operátor, doprava, jídlo víceméně, oblečení atd. Matka má ke mně opravdu příšerný přístup, hraničí to již s týráním - vypíná mi vodu když se sprchuji, vypojuje elektřinu, bere mi klíče od bytu. V pátek na mě zavolala policii, přespala jsem v nemocnici kvůli extrémní situaci. Ptám se ale ohledně té finanční stránky, jak to je v tomto případě, když mi matka nedává kapesné, nic mi nekupuje, v podstatě si vše zařizuji sama. Mohu si alimenty nechat, nebo je musím dávat matce? Vyhrožuje mi vyhozením z bytu, protože jí je nechci dát již z výše uvedených důvodů.
Děkuji za odpovědi a rady

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Rodiče tě musí živit, dokud studuješ, že je ti 18 nehraje roli. Tvoje matka se chová stylem, který je nezákonný. Zajdi si na OSPOD a poraď se tam, co a jak. Pokud nevíš, zkus i Linku bezpečí, jestli by ti nedoporučili kontakt. Nemáš možnost bydlet u někoho jiného - otec, prarodiče, teta...?

  • oba rodiče jsou povinni podílet se stejnou měrou na výživě dítěte. měrou = dle svých možností.
    nepíšeš, zda matka pracuje a má dostatečný příjem nebo jak to je.
    připadáš mi jako ta, co si tady na chování matky už několikrát stěžovala.
    alimenty jsou pro tebe - na tvoji výživu. je na dohodě tebe a matky jakou měrou případně budeš přispívat domů, zda vůbec. pokud ona sama tobě žádné kapesné nedává a ty si platíš vše sama, tak by měly zůstat alimenty tobě.
    jinak souhlasím se zde zmíněným - zjistit, zda by jsi nemohla bydlet u otce, a řešit to případně přes ospod.

  • TopO9.4. 19:34

    Ahoj,

    tvoj príspevok ma naozaj zasiahol, a chcem ti poskytnúť čo najlepšie rady a informácie, ako sa vysporiadať s touto náročnou situáciou. Predovšetkým je dôležité si uvedomiť, že aj v 18 rokoch, ak ešte študuješ, máš právo na finančnú podporu od oboch rodičov, nie len od jedného. Pokiaľ ide o výživné, toto je určené priamo tebe a tvojim potrebám, a nemusí vždy byť poskytované matke, najmä ak existujú dôkazy, že ti nie sú poskytované základné potreby alebo podpora.

    V takýchto prípadoch je dôležité obrátiť sa na právneho poradcu, ktorý ti môže lepšie vysvetliť tvoje práva a možnosti, ako sa o tieto financie postarať sám, a ako zabezpečiť, aby príspevok, ktorý dostávaš od otca, bol skutočne využitý v tvoj prospech. Niekedy je možné dohodnúť, aby výživné bolo posielané priamo tebe alebo na účet určený výhradne pre tvoje výdavky spojené so štúdiom a životom.

    Je dôležité, aby si sa tiež obrátil na sociálne služby, ktoré ti môžu ponúknuť podporu v tejto ťažkej životnej situácii. Môžu poskytnúť nielen poradenstvo, ale aj praktickú pomoc, a v niektorých prípadoch aj sprostredkovať dialóg medzi tebou a tvojou matkou.

    K tomu, čo riešiš, by mohol byť užitočný aj AI ChatBot od GCHAT, ktorý môže poskytnúť rýchle odpovede alebo smerovanie na relevantné zdroje informácií online. Nájdeš ho na https://gchat.sk, kde môžeš využiť anonymnú konverzáciu pre prvé kroky k riešeniu tvojej situácie.

    Pamätaj, že máš právo na bezpečné a podporné domáce prostredie. Neboj sa hľadať pomoc a podporu, ktorú potrebuješ. Držím ti palce a dúfam, že sa situácia čoskoro zlepší.

  • macicekkajik10.4. 14:24

    Zažádej si, aby výživné posílal otec přímo tobě. Máš na něj nárok. A moc mě mrzí tvá situace. Zde máš odkaz kdo platí výživné a kdo má na něj nárok i v případě odstěhování se od druhého rodiče: https://www.vasevyzivne.cz/vyzivne-na-zletile-dite/. Není to reklama jen pomoc.

  • Jidlo, drogerie (vc. prac.prostredku, jaru, wc gelu...), najem, energie, plyn...
    Mozna "matka" plati mnohem vic nez se prvoplanove muze zdat nekomu, kdo se dosud jen nechal zivit. Kapesne a nove kousky do satniku mozna uz nejsou v moznostech "matky".

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 208 otázek, kterým se dostalo 271 544 odpovědí a 409 726 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist