Alimenty...

Otázku položila: Anonymní uživatelka #43007 12.9.2011 20:27

Ahoj holky,jak je to? Muj přítel je rozvedený, platí alimenty na 2děti dohromady 5000,- když poplatí vše okolo,nájem hypotéku atd.,tak mu zbude na měsíc cca 3500,- až 4000,- no a teď přišla jeho bejvalka s tím,že by chtěla ještě přidat měsíčně 500,- páč holka jde do prváku na střední,tak jí má prý přispívat na cestovný atd. Podotýkám,že mladšímu je 8let a holce 14... Přítel je z toho nešťastný,páč už na to jako že nemá, k tomu ještě dceři platí dobrovolně telefon, bere je na dovolenou, když může, koupí jim co potřebuje a prostě se o ně stará... Myslíte, že by s tím bejvalá uspěla u soudu? Myslím s navýšením alimentů?

mimochodem vydělává 16-18tis měsíčně... nepije,nekouří...

Spoření platí otec....

dle tech tabulek,co jsem nekdo dal, by mel platit cca 4000,- na oba :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Tak píšu taky, ale jako matka. Můj ex, otec dítěte platil 2600,- a to je podnikatel. Nechtěl a dcera byla jedinou jeho vyživovací poviností. I tak to bylo moc. Alimenty se počítají tak, že je to 20% z platu. Soudce nebere v podtaz půjíčky na auto, vybavení bytu atd. ale na hypotéku ano. Musí bydlet a prostě, jestli platí hypotéku, nebo pronájem není rozdíl a bydlení prostě platiti musí!!! To se normálně dává do nákladů oběma. Takže asi tak a klidně mě mínusujte, hlavně svobodné a bezdětné. 5tisíc není moc, ale ne málo. Bere se v podtaz to, že jednomu je 8let a druhé jde na střední, takže to nejdou částky na půl, ale vzhledem k věku dítěte. Stejné náklady které platí otec na vyživované nezaopatřené děti má vynakládat i matka. Takže dokopy 10tisíc na obě děti. V poměru třeba 3tisíc : 2tisícům.
    Já osobně bych nepřidávala měsíčně. Zaplatila bych třeba polovinu za učebnice a sešity a co s tím má ještě být při nástupu na střední, ale jinak ne. Paušál určo není otázkou desetikoruny atd. A pokud ne, ať to jde přes soud. Nikdo otci nezakáže platit hypotéku, je to jako neplatit nájem a podle tabulek jde opravdu o těch 20% z platu.
    A je mi absolutně jedno kdo si tady napíše co che rozhořčena na to co jsem napsala. Pořád jen peníze, ale uskromnit je taky třeba.

  • Já nevím, ale 5 000,- na dvě děti v dnešní době není moc...

  • Moje rodiče měli dohromady cca do 30ti tisíc, děti maj tři. V jednu dobu jsem byla já na základce , brácha na střední a druhej na vejšce a žili jsme úplně normálně. Je to jen pár let nazpátek. K tomu nájem v paneláku- v tý době 5500 a energie za pětičlennou rodinu, jídlo, hadry...
    Takže mi neříkejte, že někomu nestačí 10tis na dvě děti.
    Podle mě by soud měl zohlednit, že matka žije s někým jiným a tudíž teď tvoří rodinu taky. Kdyby matka zůstala sama, tak to beru-samoživitelky to lehký nemaj.
    Jsou to sice jeho děti, ale je jiný kdyby je měl doma a když je u sebe nemá.
    Být na jeho místě, tak žádám o střídavou péči.

    JInak k té vaší diskuzi- některé tu opravdu hezky umí odsoudir někoho na podkladě pár vět, to je smutný..

  • petulinkaa1312.9.2011 21:01

    Už je to opět to krásne tema, no,napíšu ti za sebe....soud to zvednou muze a nemusi,vždycky záleží na jakyho soudce narazíš,nekterej je chápavej a muze brat ohledy na to,ze mate hypoteku,atd.ale nekterej se o tom vubec bavit nebude,bohuzel je vetsi procento,ze to odklepnou....i kdyz,hypoteku by meli brat v potaz,najem taky,ale dalsi veci ne,jako treba jestli mate leasing,pujcky...vim,ze to je mazec splátka 5000kc....a chapu te,ale mel by tvuj pritel pouzit u soudu,to že deti bere na dovolenou,holce plati mobil a tak. je dobry to vsechno pouzit u soudu a nemuseli by to odklepnout a nebo si vzít pravnika,který to bude umet hodne dobre okecat a treba i pomoct ke snizeni na alimentech,taky se to tak dela....ale záleží na vás.Když si vezmeš,vy davate 5000kc,matka by tudíž automaticky mela dat taky 5000kc,tak na deti ma mesicne 10 000kc,nevim jak se o deti stara teda za ty prachy,to musis videt treba ty,ale pokud jim jeste pritel plati vse kolem a bere je na dovcu,tak ta castka je masakr! jo nekdy to je fakt nespravedlivý.....:-( nebo jeste kdyby jim z tech penez alespn neco sporila,to by človek taky držel pusu....uvidíte no,je to 50 na 50.

  • holky, ono je to fakt strašně těžký. já to vidím z obou stran - manžel platí na své dvě děti, mně zase platí ex na dceru. ex má dneska 2-násobek mého příjmu a k tomu ještě čtvrtletní odměny. manžel zase bere míň než já. ex pro dceru nechtěl dát ani korunu navíc, tábory, kroužky, školu - vše sem musela platit sama. manžel zase dětem platí telefony (a to jim i nové telefony -v případě potřeby kupuje), spravuje a pořizuje kola, počítače. je to o každém člověku. Soud přihlíží na příjmy obou - mají mít stejnou životní úroveň. Takže když někdo má příjem dvojnásobek (a vícenásobek) než druhý, tak logicky musí na své děti přispívat víc než ten, co bere méně. Není to stejně v korunách, ale stejnou měrou - a to je rozdíl. Když má jeden příjem 10000 a druhej 20000, tak přece nemůžete chtít, aby ten co má 10tis dával 3000 a šel se pást a ten s těma 20 byl vysmátej, že dává taky jen 3000. Proto je tam ten poměr - stejnou měrou (poměrem k svému platu), ne ve stejné výši !!!

  • full.avl12.9.2011 20:49

    Musím říct že na dvě děti je 5000 fakt málo. Ono je hezky ze dceri plati telefon, ale co je 500 korun navíc? skoro nic. :)
    Nedávno jsem četla, že chtějí udělat aby chlap na jedno dítě příspíval minimálně 3500. (ale nejsem si tím moc jistá)
    Jinak se to počítá alíky až z 25% z čistého měsíčního příjmu. tak aby ten tvůj na tom pak nebyl ještě hůř. Vždyť kdyby se o děti staral o sám,tak by ho stáli víc, než jen 5000 dohromady.

    Jinak se dělají alimenty podle tabulek což si myslím, že je fakt super. A nač když partner si vydělá (příklad) 30 tisíc a svým dětem dá jen 5000 kvůli tomu že platí hypo? to v této době nikoho nezajímá.

  • Simea12.9.2011 21:03

    Clovek by si nemel porizovat veci na ktere nema.. a to plati i o detech. Kolik by asi tak daval, kdyby zil porad s manzelkou nebo mel deti u sebe?

    5000 dneska neni zrovna moc, ale na deti ve veku 8 a 14 je to vic nez predepsane zivotni minimum.. viz http://www.mpsv.cz/cs/3213

  • právě řeším s ex partnerem alimenty na našeho malého syna. Ex mi navrhoval 1.500,- měsíčně, šlo to k soudu, dostal 3.000,- a to jen podle jeho platu. Museli jsme oba dva předložit svoje příjmy a výdaje, musím říct, že jemu tam uznali kde co, ale i tak je prý na prvním místě zájem dítěte a podle toho taky ty alimenty vypadají.
    Musím taky s prckem platit bydlení, jídlo, kupovat mu plíny, oblečení,...
    Dítě na škole taky dost stojí, takže bych to zvýšení viděla reálně. Tak když se mu to navýší, no tak bude děti brát na levnější dovolené, krouhne příspěvek holčině na mobil.

  • podle mě je to moc penez,i kdyz uz jsou deti vetsi,pritel ma taky z predchoziho vztahu syna kteremu jsou dva a palti na nej 1500kc,ma plat cca 12.tisic ted cekame mimco v praci to ma celkem na prd tak rekl bejvalce ze ji bude davat 1000kc a normalne se domluvili,nerikam kdyby ty penize byli ale nejsou bohuzel a my taky musime neco jist,maleho si berem na vikendy,pleny a vsecko si kupujeme sami i obleceni,az bude maly vetsi a bude chodit do skolky nebo pak do skoly,tak se budeme muset domluvit a taky mu na to prispivat,ale to neznamena ze chudinka matka zustala sama tak o vsecko obere byvaleho chlapa,navic muj chlap kdyz od bejvalky odesel nezval si nic jen svych par hader,a to byli celkem nove prestehovani,vsecko kupovali spolu,dokonce ji ze svych usporenych penez koupil byt,me teda prijde 10.000kc na mesic pro dve deti velky luxus,kdyz si vemu ze my mame mesicne na vsecko cca tak 3500kc kdyz se vsecko poplati jelikoz ja dostanu rodicak az po porodu,i kdyz je pravda ze taky zalezi kde deti bydli,protoze v praze je treba uplne jinaci najem a podminky nez treba v ostrave,ale i tak a to podotykam ze byvalka zije s matkouk ktera ji plati cely najem a ma pritele a dostava alimenty i na ostatni deti od svym predchozich chlapu a to my ji posilame nejvic,plus si privydelava,jo a jeste bych chtela rict ze pritel ma soudne urcene 500kc alimenty a i tak jsme ji doposud posilali 1500kc,.a holky neblbnete uplne zbytecne se žerete,kazdy ma na veci svuj nazor,a kazdy to vidi jinak.no a jeste chci rict ze kdyz jsme byli na socialce zadat o hmotnou nouzi,rekla nam pracovnice ze mame posilat alimenty tolik kolik mame urcene soudne tudiz 500kc,ze kdyby bejvalka chtela soud,tak by mu asi stejne vic jak 1500kc nepritukli,jelikoz ma maly plat,a cekame dite,tudiz ma vyzivovaci povinost i ke me.jenze s byvalkou se normalne domluvili,az bude vic penez budem posilat vic,neni to ze by jsme chteli schrastit pro sebe,ale bohuzel je takova situace a myslim si ze vsecko je jen o domluve.

  • Myslím, že by uspět mohla, protože dceři se s přechodem na SŠ zvyšují náklady a většinou to soudy schválí. Dokonce jsem slyšela, že soudce nemusí brát ohledy na jeho výdaje, protože to už je jeho problém, alimenty tvoří určitá procenta z platu...nebo aspon myslím, že to tak je, takže mě tady neukamenujte, jestli to není správné. Snad ještě někdo poradí;) Vím že můj otec se vymlouval na to, že má na splátky auto, ale soudce mu řek, že si ho neměl kupovat, když na nic jiného pak nemá a alimenty nám zvýšili o dva tisíce (návrh byl 1 500kč) ..ale už je to nějaký pátek no...jsem už dospělá, takže na mě neplatí a nikoho takového v okolí nemám...tak nevím jestli to tak pořád je.

  • Milé dámy píšete to tu pěkně ale jsou mezi námi i takové otcové kteří neplatí nic.Nejsou nikde zaměstnaní nemají žádný majetek prostě nic.Takže si na nich ani nic nevezmete.A taky se s tím musíte smířit a zvládnout to i bez alimentů.A co mi na to odpovíte?

  • Je fakt, že když ženská žije s někym jiným , taky by podle mého bio otec neměl platit alimenty. Když je na to sama, tak ano..

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 184 otázek, kterým se dostalo 271 427 odpovědí a 409 658 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist