Alergie na lepek - batole?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #261793 21.6.2020 22:56

Ahoj, máte zkušenost, jak se projeví případná alergie na lepek u 2ročního batolete?
Naše dítko má poslední dobou / vlastně tak nějak pořád spíš řidší stolici, jsou dny, kdy jsou "bobky", a už si říkám, supr, změna na normální, ale pak zas řídká, ne přímo vodový průjem, to zas ne. Navíc má čas od času takový červený flíček (jako ekzemek) na ručce nebo na nožce zezadu nebo na zadečku. Celkem často má tendence se hodně škrabat nad zadkem, když se svlékne.

Co se týče stravy, jí téměř vše (nekořeněné, snažím se nedávat ještě vyloženě dospělácká jídla - jako tlačenky, salámy a tak:-)))) ). Miluje chleba a sýry, různé kaše (pohankové, ovesné, kukuřičně s ovocem, medem, ořechama atd). Rohlíky, buchty, bagety ale zcela odmítá.

Přemýšlím nad úplně vším, čím by to mohlo být, hlavně u té stolice si myslím, že by měla být ve dvou letech víceméně tuhá. Proto mě napadl už i ten lepek, jen nevím, jak se to vlastně pozná - kdo máte zkušenost u takhle malých dětí, dejte prosím vědět.
Nejdřív mě napadlo omezit ořechy, ale těma to nejspíš není.
Jak to vyzkoušet? Objednala jsem si domácí test na snášenlivost lepku, tak se uvidí.

Budu ráda za vaše zkušenosti, díky.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, u dětí zkušenost nemám. Ale sama mám alergii na lepek, zjištěno před 21. narozeninama, rok a půl jsem měla průjmy a bolesti břicha, vypozorovala jsem si to sama. Mám teda potvrzenou alergii, ne celiakii. A měla jsem teda i menší ekzémy a vyrážky. U malých dětí se na celiakii většinou přijde tak, že neprospívá, neroste, zaostává (nechodí, nemluví apod.). Ale celiakie a alergie jsou různý věci. Nejjistější asi bude zajít k dětskýmu lékaři a zeptat se na to. Mě testy dělali na alergologii (na celiakii i na alergii), často se celiakie z krve neprokáže, pak se chodí ještě na biopsii tenkého střeva. Já to zjistila tak, že jsem prostě nejedla lepek třeba 2 dny a sledovala, jestli budu mít průjem. Ale u batolete asi nenahradíš pečivo, těstoviny. Proto bude asi nejjistější zajít k lékaři. Pokud by dělali testy, musí se před nima lepek jíst, jinak můžou být falešně negativní. Taky by to mohla být laktóza, taky se projevuje průjmem.

  • Jsou 3 druhy... nesnášenlivost, alergie, celiakie...řekni to doktorce oniu odeberou vzorky...a není to legrace...jestli ho neboli bříško tak to nemusí být vyloženě lepek ale někdo příznaky nemá. Zajdi k pediatričce

  • Takové příznaky může mít i alergie na bílkovinu kravského mléka.
    Ekzém si myslím, že se stravou vyloženě souviset nebude, u něj vymizení trvá několik měsíců po vynechání alergenu ve stravě. U syna (necelé dva roky) se ekzém, nebo vyrážka vypadající velice podobně, vyskytuje při růstu zubů a jakémkoli oslabení iminuty. Do 10 měsíců měl alergii na bílkovinu kravského mléka. Na tu vyrážku nám hezky zabírá opalovací krém od badgeru (je to defacto zinkovka, zinek v olejích, ale není v něm žádná toxická složka). Na ekzém je velice dobré přejít na netoxickou domácnost.
    Za mě nejjednodušší, jak zjistit, jestli to způsobuje nějaká potravina, eliminačně-expoziční dieta. Tedy vynechat minimálně po dobu 3 týdnů, pokud dojde ke zlepšení, zkusit pozvolna zařadit a sledovat reakci.
    A ještě k té stolici. Jde o to, jak moc je řídká. U syna mi přišlo, že ji má stále poměrně řídkou, takovou kašovitou. Ale když se mu podaří se vykadit na nočník, tak je to úplně normální bobek, když kadí do plíny, tak se to prostě rozblemcá (oblouvám se naturalistický popis, ale nevím, jak jinak to napsat).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 515 odpovědí a 409 718 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist