10 měsíční dítě - pitný režim

Otázku položila: Anonymní uživatelka #247786 4.4.2019 21:32

Ahoj, malá má příští týden 10 měsíců a řeším, jestli přijímá dostatek tekutin, na netu podle !tabulek" píšou všude, že mají tyhle děti přijmout cca litr tekutin denně.
Naše malá jí krásně a vše, co jí předložím, ale s pitím je nějaká zakrnělá, lahvičku s čajem bere spíš jako hračku, takže nezbývá, než abych ji "napájela" já, což je problém, protože místo krásného tahání si lokne jednou a odleze pryč.

Příjem tekutin:
- v mléce 270ml / den
- v kaši 180ml / den
- svačinka je dopo ovocná a odpojogurtová, takže asi nějaká voda tam taky bude, ale těžko říct, kolik, řekněme cca třeba 100ml v obou ú den
- oběd někdy bývá tekutější, někdy kašovitější, takže zase řekněme třeba 150ml / den
- samotné pití (čaj či voda či zředěná mrkvová šťáva) 75-80ml / den ---- A TO JE TEN PROBLÉM, za celý den, kdy ji fakt musím nutit a běhat za ní s lahvičkou, ji donutím vypít 75ml...což je naprosto směšné.


Když to vše sečtu, tak za den do ní dostanu 780ml vody - je to dostačující? K litru se nedostaneme ani náhodou!
V lahvičce dostává buď vodu, čaj nebo tu zředěnou mrkvovou šťávičku, čaj jí jede nejvíc. Budou asi rady typu - zkus sladkou šťávu, ale to já právě moc nechci, nechci ji učit na sladké.. Taky jsem zkoušela změnit lahvičku, s ventilem i bez, už jsme zkoušeli i netekoucí avent hrneček, ale nic nějak nezabírá.


Takže otázka 1) Stačí ten příjem tekutin? Je to ok a nevyšilovat?

Otázka 2) Nějaký další nápad, jak "rozpít" dítě?:)))
Díky :))

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Vykasly se na tabulky;-) každé dítě je originál.

  • Mně doktorka říkala že v 10-i měsících má vypít půl litru tekutin. Malého jsem nutila, druhou dceru už tak ne a třetího nechávám pít, když si řekne, v roce a půl vypije maximálně půl litru, ale už to neřeším. Dcera má 4 a taky moc nepije. A já osobně vypiju maximálně ten litr, víc asi ne. Takže bych to až tak neřešila. Navíc velké množství tekutin zatěžuje ledviny a některé studie říkají, že má člověk pít, když má žízeň a ne se nutit. Takže bych pravidelně pití nabízela a ať si vypije, kolik samo chce.

  • Kamkri5.4.2019 12:32

    Mam rocni holcicku a vubec to neresim. Jidlo zapiji, mezitim ji nabizim hrnicek, nekdy se napije, jindy nechce. Nepocitam to... kdyby mela zizen, nebo telicko trpelo, rekne si. Kolem pitneho rezimu je celkove v poslednich X letech zbytecna hysterie.

  • terryk4.4.2019 21:45

    Já ti nevím, já bych asi nevysilovala. Můj syn vypil ve třech letech denně 250 ml čaje. Plus něco měl v jídle, presnidavce, přesně, jak píšeš. Teď v necelých pěti vypije tak půllitr, tři čtvrtě litrů denně. Víc do něj dostat nejde. Tak nevím, asi je po mně. Já sama vypiju tak ten litr. A žiju. Jak rozpit moc neporadím, možná max zkoušet různé lahve, brcka, hrnky, aby to měl jako hru. Moje děti vůbec nejvíc vody najednou vypiji vecer z vaničky :-D

  • zakewka4.4.2019 21:54

    Byla bych v klidu, je teda pravda, ze kojim, ale prcek spis ze zvedavosti pil tu a tam loka dva za den ze sklenicky. Cca v 11 mesicich se naucil pit sam z hrnku, jako hra ve vane a od te doby si prijde sam s kelimkem, kdyz chce napit, nebo kdyz piju ja musi taky. Ma avent hrnek a ten ma neustale na dosah, moc ho nezajima. Ma rok. Pres den mi vypije tak hrnek. Jestli normalne cura tak bych neresila. Dostava jen cistou vodu obcas s kapkou domaciho mostu. Jinak teda ja vypiju cca 3 litry denne v lete i vic.

  • buccaneerka25.4.2019 7:01

    Malá bude mít 10 m za dva týdny. Vypije za den asi podobně. Rozhodně za ní neběhám s lahví, ale dávám pít hlavně po jídle v židličce a venku v kočárku.
    Zkusila bych na vašem místě ještě klasický hrneček/kelímek. Naši malou z toho baví pít více než z Aventu a flašky s cumlem, bez kelímku by vypila max. 20 ml.

  • sisterrys7.4.2019 15:43

    Já se vždy řídila tím, co se uvádí i pro dospělé - 400ml na 10kg váhy ;-). Takže můžeš být úplně v klidu. U dítka ještě sledovat počůrané plíny a tuhost stolice, to ti taky řekne, jestli má dost. ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 442 odpovědí a 409 665 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist