Zeleninové hody, které vám pomohou posílit imunitu!

Na podzim je potřeba posilovat imunitní systém. Neexistuje lepší a chutnější způsob, jak doplňovat vitaminy, než si dát pořádnou porci čerstvé zeleniny. Víte, které druhy zeleniny mají nejvíc vitamínů?
 
Zeleninové hody, které vám pomohou posílit imunitu!

Naše zahrádky jsou lepší než lékárna. Především na podzim vydávají své poklady, které nejen skvěle chutnají, ale i léčí. Je to tedy nejlepší čas, jak si vyrobit zeleninovou hostinu z vlastních zdrojů. Aby vám však vlastní zelenina vydržela co nejdéle a udržela si důležité vitamíny, je potřeba se o ni také pořádně postarat.

Mrkev

Je sladká a má krásně oranžovou barvu. Mrkev obsahuje vitamíny B, C, D, E a K a spoustu minerálů. Povzbuzuje náladu díky své barvě a její chroupání uklidňuje nervy. Mrkev posiluje oči a snižuje cholesterol. Betakaroten se lépe vstřebává, když e mrkev tepelně upravená nebo nastrouhaná a zakápnutá olejem. 

Perfektní bude, když ji nakrájíte na špalíčky a budete ji podávat jako přílohu ke grilovanému masu místo jiných příloh. Když přidáte i dip a jinou zeleninu, skvěle si pochutnáte vy i vaši hosté.

Řapíkatý celer

Je poměrně nenápadný a ne příliš známý. Tenhle chlapík vám ale dokáže nabídnout víc vitamínu C než citróny a k tomu ještě přidá vitamíny B, A, K a E. Funguje jako prevence proti rakovině, posiluje imunitu a údajně pomáhá i při problémech s močovými cestami. Často se používá ve vegetariánské kuchyni, díky své výrazné chuti je oblíbený jak pro tepelnou úpravu, tak pro podávání zasyrova s dipem.

Rajčata

Rajská jablíčka najdete snad na každé zahradě, těžko říct proč tomu tak je, ale je to dobře. Vybírat můžete z bezpočtu druhů a odrůd. Rajčata jsou bohatým zdrojem antioxidantů vitamínu C, E a betakarotenu. Skvělá jsou v salátech i pečená, nebo ve formě pasty či protlaku. Zkrátka rajčata hrají v našich jídelníčcích prim.

Okurky

Salátové nebo nakládačky? Z hlediska množství vitamínů je to úplně jedno, protože oba druhy jsou na tom stejně. Obsahují především vitamíny C a B, kromě toho ale také bílkoviny, které mají pozitivní vliv detoxikaci organismu. Navíc obsahují hodně vody, dají vám tedy potřebnou hydrataci a pochutnávat si na nich bez omezení mohou i dietáři. Kalorií je v nich totiž velmi málo.
 

Papriky

Papriky, bez nich si snad ani nedovedeme představit zeleninový salát. Jedna středně velká paprika totiž pokryje potřebu vitamínu C dospělého člověka 2x až 3x. Jíst byste je tedy měli celoročně. Navíc obsahují kapsaicin (násobně vyšší množství ho obsahují chilli papričky), který příznivě působí na zažívání. Červené papriky navíc obsahují slušnou zásobu betakarotenu.

Papriky jsou dalším skvělým adeptem na zeleninovou mísu, díky svým veselým barvám vás jistě budou lákat k ochutnání.

Jak zeleninu zpracovávat?

Všechny druhy zeleniny jsou plné vitamínů, jenomže zatímco některým tepelná úprava nevadí, jiným přímo neprospívá. Řešením může být velmi rychlé tepelné zpracování na grilu nebo na pánvi. Zeleninu můžete také použít na výrobu smoothie nebo vyzkoušet fermentaci.

Vsadit můžete i na starou dobrou klasiku a připravit si salát z čerstvé zeleniny nebo salátovou mísu. S tím jistě uspějete i jako s pohoštěním na party.

Jak uchovávat zeleninu

Zahrádka je sice skvělou zásobárnou vitamínů, ale co naplat, když všechna zelenina dozraje najednou?

Ideální teplota pro skladování zeleniny je 1–4 °C. Vhodný je chladný, dobře větraný sklípek, využít můžete i ledničku. Nezapomeňte na to, že nejdříve je potřeba zeleninu zbavit natě, aby neodebírala vlhkost. Průběžně také prohlížejte plody a vyhazujte zkažené kousky.
 
Trvanlivost zeleniny prodloužíte pomocí plastových krabiček. Nakrájenou zeleninu, připravenou k jídlu dejte do krabičky na suchý ubrousek a shora ji přiklopte vlhkým ubrouskem.
 
Připravili jste si pohoštění dopředu a bojíte se, že zelenina oschne? Zeleninu přikryjte vlhkou utěrkou. Vlhkost se z plodů nebude odpařovat. Pokud připravujete zeleninových mís více, poraďte se s profesionály, kteří přivezou chladicí boxy a pomohou vám udržet zeleninu svěží po celou dobu vaší akce.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist