Vypadávání vlasů – příčiny a určení léčby

Za vypadáváním vlasů se může ukrývat nespočet faktorů. Člověku se mnohdy ani příliš nechce prokousávat všemi možnými důsledky od špatné životosprávy, stresu, hormonální poruchy, rychlého úbytku váhy, přes špatný krevní oběh, cukrovku, až po genetické dispozice.

Mnohdy se také ženy strachují zbytečně. Protože padání vlasů je přirozený proces. Zdravá pokožka ztrácí během dne 30 až 100 vlasů, i když tato čísla jsou velmi individuální. Jakmile jeden vlasy vypadne, nahradí jej nový. Varovným signálem je, když při mytí nebo česání padají vlasy mnohem více, než obvykle a na hřebeni zůstávají celé chomáče vlasů.

Kdy nastává vážný problém?

Mimo to poškozené vlasy ztrácí svou barvu a strukturu. Problém nastává v okamžiku, kdy se vlasová cibulka stává neaktivní a vypadnutý vlas není nahrazen novým. Dalšími problémy při padání vlasů může být tvorba lupů, stroupků, podrážděná pokožka, suché a lámavé vlasy, jež přestávají růst. Ženy na svou hřívu většinou dbají, proto se snaží problém řešit ihned.

Muži často situaci podceňují

Naproti tomu muži tento fakt příliš neřeší a často přicházejí pozdě. Zastavte vypadávání vlasů proto hned ze startu. Víte-li, že jsou vaše vlasy poškozené, mdlé a bez života, snažte se je více nezatěžovat. Ani zdravé pokožce a vlasům nesvědčí časté fénování, žehlení vlasů či kulmování, natož těm poškozeným. Opatrné buďte také s pravidelným barvením, svazováním vlasů do gumičky a jiné nešetrné zacházení.

Kdy je na léčbu pozdě?

Na léčbu může být totiž pozdě v momentě, kdy se začnou tvořit lysinky a vlasové váčky se stanou neaktivní a vlasový folikul odumře. Přečtěte si o transplantaci vlasů, protože v takovém okamžiku to bud jediné možné řešení. K nejčastějším problémům s vlasy patří suché a lámavé konečky, mastné vlasy, lupy a padání vlasů. Léčba je vždy individuální, jelikož může mít hned několik příčin, a ty je bohužel nutné vypátrat.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist