Vybrat správný nůž je kumšt. Nechte si od nás poradit

Máte v kuchyni spoustu nožů, ale přesto často tápete, po kterém sáhnout? Pak jste si zřejmě ještě nepořídila ty správné. Jenomže jak si vybrat v nepřeberném množství typů a materiálů? Nabídka je vskutku bohatá, a tak vám jistě přijde vhod několik praktických doporučení. Prozradíme vám, jak vybrat nůž, se kterým vás bude příprava pokrmů bavit.

Investujte do kvality, vyplatí se to

Nože se neliší pouze tvarem, účelem a materiály, ale logicky i cenou. Nabízí se proto otázka, jaká cena je ještě přijatelná, aniž byste se zbytečně přeplácela za značku. Odpovědět není snadná, protože na trhu najdete i kuchyňské nože, které jsou velmi kvalitní a poměrně levné. Obecně se však do nožů vyplatí investovat, protože úspora na úkor kvality skutečně není žádoucí. Od podezřele levných výrobků toho příliš nečekejte. Snad jen to, že se ostří brzy otupí a v případě delší práce budete mít otlaky z neergonomické rukojeti.

Kvalitní kuchyňské nože

Keramika, nebo nerez?

Keramický nůž identifikujete na první pohled. Neleskne se. Ale nejde jen o vzhled, výhodou tohoto specifického sortimentu je, že při krájení ovoce a zeleniny zachovává důležité vitamíny. Jsou tedy jasnou volbou pro příznivce zdravého životního stylu. Za zmínku stojí také nadstandardní odolnost a pevnost keramické čepele – kvalitní keramický nůž vám bude věrně sloužit po velmi dlouhou dobu.
 
Nerez však za keramikou nijak nezaostává, byť se hodí spíše na krájení masa. K tomu nejlepšímu, co si můžete do kuchyně pořídit, patří japonské nože Santoku z jednoho kusu prvotřídní nerezové oceli. Jsou extrémně odolné, mají oboustranné vroubkování (zabraňuje ulpívání pokrmů) a ergonomickou rukojeť.

Japonské nože v kuchyni oceníte

A kde je seženete? Samostatné kuchyňské nože všech typů i praktické bloky na nože najdete například na eshop.tescoma.cz.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist