Výbavička pro miminko: Co na seznam připsat a co naopak škrtnout?

Čekání na miminko je krásné období, které si budoucí rodiče a jejich rodiny zpříjemňují nakupováním výbavičky pro budoucího člena rodiny. Ne vždy jsou ale takové nákupy užitečné. Víme, co se opravdu bude hodit a za co zbytečně neutrácet.

Výbavička pro miminko

Hlavně to nepřežeňte

Nastávající rodiče pořizují v zásadě výbavičku pro novorozence. Takže po půl roce nakupování zjistí, že mají skříň plnou miminkovského oblečení, které by nezvládlo unosit ani deset miminek, natož jedno. Zjistí, že utratili nehorázné peníze za zbytečné vybavení, které nakonec ani nebudou potřebovat a že vlastně vůbec nejsou připraveni na to, až jim miminko začne růst před očima. A to doslova! Už máte hromadu miminkovských oblečků a kočárek ještě nikde? Tak zadržte! Výbavička pro miminko je důležitá, ale není nutné to přehánět.

Co opravdu využijete?

  • Miminko se rozhodně neobejde bez zásoby dupaček, plenek, osušek a pyžámek. Ale nezapomeňte, že miminka rostou opravdu rychle, proto to s počty jednotlivých kousků rozhodně není třeba přehánět – stačí třeba 5 kousků od každého. Důležitá je také zásoba plenek a dětské kosmetiky – na rozdíl od dupaček není vlhčených ubrousků nikdy dost. 
  • Teploměr, dudlíky, lahve a lehátko do vany jsou také samozřejmostí.
  • Důležitá je také dětská postýlka a s dostatečným předstihem je třeba pořídit také dětské kočárky – hluboký do začátku a sportovní, až dítko povyroste. Kočárek je třeba vybrat včas – po návratu z porodnice už maminky nemají čas ani chuť běhat po obchodech a zkoušet různé modely. 
  • Pokud se budete přemisťovat autem, nutností je také dětská autosedačka. Nesnažte se ušetřit nákupem větší sedačky, do které miminko povyroste. Musí mu padnout jako ulitá, jinak nebude dostatečně bezpečná.

Za co zbytečně neutrácet?

  • Vaše miminko se obejde bez hromady rozkošných značkových oblečků. Miminku je úplně jedno, co má zrovna na sobě a ať je to cokoliv, stejně mu to za pár týdnů bude malé. 
  • Na nebesa, kapsáře, kolotoče nad postýlku a podobné vymoženosti je ještě spousta času. Miminko stejně dlouho po narození podobné věci nevnímá a jedná se o zbytečné lapače prachu. Až přijde čas na stimulaci jeho smyslů, poznáte to.
  • Přebalovací pult opravdu nepotřebujete. Pokud zrovna nemáte peníze na rozhazování nebo vás trápí nedostatek prostoru, přebalovací pult si nepořizujte. Vystačíte si s jednoduchou přebalovací podložkou a navíc nebudete muset za nějakou dobu řešit co s nepotřebným kusem nábytku.
  • Plyšové hračky. Pro miminka jsou mnohem praktičtější omyvatelné plastové kousky, u kterých se nemusíte bát, že si je vaše dítko strká do pusy.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist