Uvažujete o umělém oplodnění? Přečtěte si, co vás čeká

Uvažujete o umělém oplodnění? Přečtěte si, co vás čeká

Snažíte se s partnerem o miminko, ale stále se vám nedaří? Pokud od počátku vašich pokusů o otěhotnění uplynul více než jeden rok, je možná na čase uvažovat o návštěvě IVF centra a asistované reprodukci. Ta má mnoho podob a léčba vždy záleží na konkrétním páru, jeho zdravotním stavu a příčinách případné neplodnosti. Vzhledem k tomu, že problémy s početím přirozenou cestou se objevují u stále více párů, byla neplodnost zařazena Světovou zdravotnickou organizací na seznam civilizačních chorob. Vzhledem k tomu, že se jedná o oficiálně uznanou nemoc, existují na ni nejrůznější metody léčby. Ta je navíc v mnoha případech placená pojišťovnou. Jak tedy umělé oplodnění probíhá?

Správná diagnóza je klíčem k úspěchu

Léčit neplodnost je možné mnoha způsoby. Někdy postačí úprava životního stylu a dodržování správné životosprávy, omezení kouření, konzumace alkoholu a jiných škodlivých potravin, nápojů nebo doplňků. Další možností je vyléčení onemocnění, které neplodnost způsobují, nebo hormonální léčba. Na trhu je k dispozici řada léků, které podporují plodnost a zvyšují kvalitu vajíček a spermií. Teprve, když žádný z postupů, které vám lékař navrhne, nezabírá, doporučuje se začít s léčbou neplodnosti na IVF klinice. Pro úspěšné otěhotnění je u neplodných párů velmi důležitá přesná diagnóza příčin, která umožní lékařům nastavit způsob a průběh léčby vám přesně na míru. 

Co ovlivňuje plodnost

U žen i u mužů je to především kvalita a dostatečné množství pohlavních buněk. Kvalitu vajíček a spermií ovlivňuje celá řada faktorů. Negativní vliv má nezdravý životní styl a život v nezdravém prostředí, některá onemocnění (například endometrióza), věk nebo genetická zátěž. U žen se při ultrazvukovém vyšetření zjišťuje, jestli mají zdravou dělohu a alespoň jeden produktivní vaječník. U mužů se provádí takzvaný spermiogram, díky kterému je možné určit kvalitu spermií, jejich množství a pohyblivost. V případě, že jeden nebo oba partneři nevyhovují daným kritériím, je možné využít umělého oplodnění darovanými vajíčky nebo spermiemi.

Uvažujete o umělém oplodnění? Přečtěte si, co vás čeká 

Na co se připravit při umělém oplodnění

Pokud má žena zdravou dělohu a její tělo vytváří zdravá vajíčka, čeká ji při IVF cyklu hormonální stimulace. Díky injekcím s hormony začnou vaječníky produkovat větší množství vajíček, která jsou zároveň kvalitnější. Po stimulaci následuje odběr vajíček, což je krátký bezbolestný zákrok v celkové anestezii. Muži se zdravými spermiemi poskytnou vzorek prostřednictvím běžné masturbace. Spermie je také v některých případech možné odebrat chirurgicky. Získané pohlavní buňky obou partnerů, případně darovaná vajíčka nebo spermie, jsou v laboratorních podmínkách spojeny. Embryo lékaři pečlivě monitorují a při zdárném vývoji může být vzniklý zárodek přenesen do dělohy ženy. 

Kolikrát lze opakovat umělé oplodnění

Každému pokusu o umělé oplodnění se odborně říká IVF cyklus. Tento termín zahrnuje celý proces od určení diagnózy a podstoupení konkrétní léčby, včetně hormonální stimulace, až po úspěšné uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. První tři IVF cykly jsou hrazené zdravotními pojišťovnami za podmínky, že žena není starší 40 let. Ženy po čtyřicítce a také páry, které mají zájem o další pokusy, si hradí IVF cykly samy. Přenosem embrya do dělohy IVF cyklus končí, ale ani úspěšné uhnízdění oplodněného vajíčka není 100% zárukou toho, že žena dítě donosí. Nicméně potraty po IVF cyklu se objevují zhruba ve stejném procentu jako potraty po otěhotnění přirozenou cestou. Navíc umělé oplodnění nemusí být úspěšné hned na první pokus. Ani páry, kterým se podařilo počít přirozenou cestou, se povětšinou nedočkají dvou čárek na těhotenském testu hned po prvním nechráněném sexu. Proto je potřeba se obrnit trpělivostí a zůstávat v dobré psychické pohodě.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist