Skrytý nepřítel

Záludný virus nenápadně číhá v těle a čeká na oslabenou imunitu či jiný impuls organismu, aby udeřil. Pásový opar patří k velmi bolestivým a nakažlivým virovým onemocněním, které dokáže potrápit svého nositele, navíc se rádo vrací. Účinnou ochranou je očkování.

Skrytý nepřítel

Onemocnění ohrožuje každého, kdo prodělal plané neštovice. Ty zpravidla odezní bez větších následků (hlavně v dětském věku), ale „spící“ virus (Varicella zoster) v těle zůstává. Vybudit k činnosti ho může oslabení imunity, ke kterému dochází věkem (častěji trpí na pásové opary ženy a lidé ve věku 50+; u sedmdesátníků se uvádí riziko nákazy u každého druhého jedince), chřipkou či dalšími autoimunitními onemocněními, stresem, sluncem, vyčerpáním…

Bolestivé puchýřky

Jsou jasným signálem pásového oparu. Objevují se na různých částech těla (záda, oblast břicha, hrudníku, ale i na hlavě, na krku, v ústech, v oku). Inkubační doba, než pupínky vyseté v pruzích vyrazí na povrch pokožky, je jeden až dva týdny. Nemoc se hlásí teplotou, únavou, bolestí hlavy. V době výsevu puchýřků je jedinec infekční, tedy nebezpečný pro své okolí. Co nejdříve po propuknutí nemoci vyhledejte lékaře. Bolestivé puchýřky nalité tekutinou je třeba začít léčit co nejdříve, nejpozději do tří dnů.

Antivirotika, masti i analgetika

Lékař by měl nasadit antivirotika, protizánětlivé masti a léky proti bolesti (paracetamol, ibalgin). Postižená místa na kůži zklidňuje tekutý pudr, zinková mast, panthenol. Nemocný by měl zůstat v naprostém klidu, bez fyzické námahy a dodržovat zvýšenou hygienu. Kromě silného pálení v místech výsevu mokvajících puchýřů se objevuje horečka i malátnost. Onemocnění je silně infekční, dbejte proto, abyste si puchýře nerozškrábali, hrozí přenos na další místa na těle, nejnebezpečnější jsou oči, uši a ústa. V těžších případech pásového oparu může zánět napadnout rohovku oka, ucho, lícní nerv či způsobit zánět mozku.

Rizika pro těhotné a jejich dítě

Ke vzájemnému nakažení je třeba přímý kontakt kůže s kůží, která má navíc oděrku, otevřenou ranku, kterou by prošla infekce. V případě dodržování důsledné hygieny není nemocný nebezpečný pro své okolí. Vyhýbat nemocným by se měly těhotné ženy. V první polovině těhotenství hrozí při nákaze přenos viru na plod a jeho poškození.

Ochrání očkování

Očkovací látka, která chrání před planými neštovicemi, dokáže zřejmě vytvořit ochranu i později před tvorbou pásového oparu. Ptejte se svého praktického lékaře na možnou prevenci, abyste předešli nepříjemným bolestem a zbytečným zdravotním komplikacím.  

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist