Rozdíl mezi pojišťovacím agentem a finančním poradcem a proč mít osobního poradce

Rozdíl mezi pojišťovacím agentem a finančním poradcem a proč mít osobního poradce

Jak už sám název prozrazuje, pojišťovací agent má ve svém portfoliu pojišťovací a částečně i finanční produkty. Protože takové životní pojištění je produkt pojistný i finanční, rozhodneme-li se pro investiční životní pojištění, kde se část peněz i spoří.

Pojišťovací agent

Pojišťovacího agenta pak můžeme také rozdělit na volného, vázaného a výhradního. Volný vám může nabídnout řadu produktů různých pojišťoven. Obdobně je tomu i u vázaného agenta, avšak produkty z různých pojišťoven, které nabízí, si nemohou navzájem konkurovat. Výhradní pojišťovací agent je pak vázán pouze jednou společností, pro kterou pracuje. Produktů vám může nabídnout více, ale vždy pouze od jedné dané společnosti.
 
V praxi to znamená, že byste pak měli například pojištění kompletního vybavení domácnosti a životní pojištění či dokonce pojištění vozidla u jedné pojišťovací společnosti. Mnohdy se to může zdát jako výhodné, protože svým klientům nabízí některé pojišťovny výhodnější ceny či nějaký bonus. Ne vždy to musí finančně vycházet lépe. Protože mívají pojišťovny různé akce, může pak taková kombinace pojišťovacích produktů od různých pojišťoven vycházet i mnohem lépe. To vám dokáže nakombinovat pojišťovací agent, který není vázán smlouvou pouze k jediné společnosti. Volný pojišťovací agent už je de facto finanční poradce.

Volný pojišťovací agent vs. finanční poradce

Pak tady máme skutečného finančního poradce, kterého kompetence sahají ještě dál než pouze k pojišťovacím produktům. Může vám nejen pomoci vybrat správný pojistný produkt, ale i vytvořit finanční plán, abyste dokázali veškeré tyto pojistky pak také platit.

Rozdíl mezi pojišťovacím agentem a finančním poradcem a proč mít osobního poradce
 
Mimo jiné vám může pomoc v případě, že plánujete úvěr na opravy v domácnosti, úvěr na automobil či hypotéku na dům. Pomůže vám tedy nejen zorientovat se na poli pojistných smluv, ale i ve finančních produktech či dokonce investicích. Pomáhá lidem také řešit finanční situaci tím, že poskládá veškeré vaše úvěry do jediného finančního produktu. Společně tak můžete zlepšit vaši tíživou situaci a učinit lepší přehled ve všem, co platíte.
 
Zatímco v minulosti byli tito lidé spíš trnem v oku, poslední dobou je vyhledává čím dál větší počet lidí. Podle statistik má řada Čechů poctivě sjednáno minimálně pojištění domácnosti a životní pojištění. Jenže si také řada lidí neuvědomuje, že mít sjednané „nějaké“ životní pojištění nestačí. Stává se tedy, že má sice člověk pojištění, ale špatně nastavené. Co může být také výhodou je fakt, že takový poradce má přehled a nemusíte sami sledovat na internetu slevové kódy, abyste ušetřili. On sám vám může slevu či nějakou výhodu sjednat.

Kontrola pojistných smluv a změny

Dokumenty mohly být v danou dobu nastavené i správně, ale protože se mění i naše životní situace, nemusí již této situaci odpovídat. Na místě tedy je i pravidelná kontrola pojistných smluv. A to jak pojištění vybavení domácnosti, tak životní pojištění i další. Naštěstí je možné mnohdy něco ze smlouvy vyškrtnout či přidat tak, aby to skutečně odpovídalo aktuální potřebě a pojištění tak mělo smysl. Pojištění můžete upravit i snížením měsíční splátky, pokud na tom nejste zrovna momentálně nejlépe a pořád je to lepší, než pojištění úplně rušit.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist