První koupání

Koupeme seRodiče mívají z prvního koupání miminka obvykle strach. Obávají se, aby jim namydlený drobeček nevyklouzl z ruky, aby neměl příliš horkou nebo studenou vodu apod. Obavy jsou to ale zbytečné, ještě v porodnici vám personál ochotně s prvním koupáním pomůže a vše vysvětlí. Pro všechny případy jsme si pro vás připravili průvodce koupáním krok po kroku.

Většina dětí vodu miluje, připomíná jim totiž dobře známé prostředí maminčina bříška. Odborníci doporučují, je-li miminko zdravé, koupat ho každý den, u dětí s problematickou kůží nebo ekzémem koupejte raději ob den. Do vody nezapomeňte přidat pár kapek oleje do koupele, pokožka tak bude dostatečně hydratovaná a nebude mít tendenci se vysušovat. Myslete ale na to, že kůže novorozeného dítěte není stejná jako kůže dospělého, je mnohem tenčí a propustnější nejen pro vodu, ale i jiné látky, se kterými přijde do styku. Používejte proto pouze kosmetiku určenou těm nejmenším.
 
POZOR! Vše si připravte ještě před tím, než začnete miminko koupat. Za žádných okolností nesmíte ani na okamžik spustit dítě z očí, a to nejen při koupání, ale ani ve chvíli, kdy leží vykoupané na podložce. Říkáte si, že se ten malý drobeček ještě příliš nehýbe? Omyl! I takhle malé miminko se může nečekaně zakolíbat a spadnout z podložky na zem. Připravte si vše, co budete potřebovat ke koupání i k následné péči na dosah ruky tak, abyste se nemusela pro nic natahovat ani se otáčet od dítěte.

Po koupáníNa koupání si připravte:


Zásady bezpečného koupání miminka:

  • Teplota v místnosti by se měla pohybovat od 22 do 26 stupňů. 
  • Do vaničky nejprve nalijte studenou vodu a poté přidávejte horkou. 
  • Teplota vody by měla být shodná s tělesnou teplotou, což je asi 37 stupňů. Teplotu vody kontrolujte speciálním teploměrem do vody.
  • Hladina vody ve vaničce by měla být od 10 do 15 cm. 
  • Před samotným koupáním omyjte dítěti zadeček a genitálie od nečistot. 
  • Veškeré potřeby k mytí si připravte tak, abyste je měla po ruce.

Miminko se koupeNejčastější dotazy maminek:

1. Jak dítě při koupání držet?
Při pokládání dítěte do vaničky podpírejte jednou rukou hlavičku a druhou tělíčko, poté ruku zpod tělíčka opatrně vysuňte. Během celého koupání by měla být hlavička dítěte podepřená o předloktí vaší ruky. Prsty přidržujte ramínko a horní část paže dítěte. Pokud používáte koupací kyblík, držte ho v jedné ruce přes hrudníček (dítě sedí v kyblíku ponořené po ramínka). 

2. Jak dlouho mám miminko koupat?
Koupel slouží k relaxaci a očistě, takže není nutné, aby ve vodě miminko trávilo příliš mnoho času. Stačí 3 až 7 minut.

3. Mám používat mýdlo?
Není to nutné, dítě stačí omýt čistou vodou. Ani vlásky nemusíte mýt šamponem. Pokud se však rozhodnete používat kosmetiku, pak jedině dětskou určenou těm nejmenším. 

4. Na co bych se měla zaměřit? 
Nepodceňujte mytí zadečku a genitálií. Kůže zde přichází do styku s močí a stolicí. Důkladně myjte i veškeré záhyby – podpaží, krk, stehýnka, ohbí lokte a za oušky. 

5. Mohu umýt i pupík novorozence?
Odborníci doporučují jizvičku po pupečníku příliš nemáčet. Pupík ošetřete navlhčenou gázou 40% lihem a opatrně otřete okolí pahýlku.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist