Průvodce výběrem matrací z paměťové pěny: vlastnosti, výhody a věci, na které se zaměřit

Chcete si dopřát ničím nerušený a kvalitní spánek? Jestliže aktuálně zvažujete koupi nové matrace, máme pro vás praktického průvodce světem matrací, konkrétně tedy těch z paměťové pěny.
 
Průvodce výběrem matrací z paměťové pěny: vlastnosti, výhody a věci, na které se zaměřit

Luxusní matrace vám zajistí klidné snění

Proč je kvalitní matrace nutností v každé ložnici? Protože spánek je základem spokojeného života a luxusní matrace vám poskytne bezbolestný spánek a tu správnou oporu, kterou vaše tělo během spánku potřebuje. Každé ráno se tak budete probouzet bez bolesti zad a kloubů a budete plní energie.
 

Zdravotní výhody matrace z paměťové pěny

Proč se při koupi nové matrace zaměřit právě na línou pěnu? Klíčová vlastnost matrace z paměťové pěny totiž spočívá v tom, že okopíruje tvar vašeho těla a vy na ni tak rovnoměrně rozložíte svou váhu.
 
Mezi zdravotní výhody paměťové pěny můžeme zařadit:
 
  • snížení rizika vzniku proleženin,
  • zlepšení krevního oběhu,
  • bezbolestný spánek,
  • podporu během spánku.

 
Díky výše zmíněným vlastnostem jsou matrace z líně pěny vhodné pro lidi trpící bolestí zad a kloubů.
 

Průvodce výběrem matrací z paměťové pěny: vlastnosti, výhody a věci, na které se zaměřit
 

Jak vybrat matraci podle ceny

Jedním z faktorů, který musíme vzít v úvahu, je cena. Právě cenová dostupnost matrací z líně pěny z nich tvoří skutečně oblíbené součásti českých domácností. Ale nenechte se zmást, ruku v ruce s příznivou pořizovací cenou jde také špičková kvalita, která potěší i ty nejnáročnější spáče. To platí o všech pěnových matracích. Líná pěna je totiž pouze jednou z mnoha možností. Dále existují pěnové verze ze studené pěny, bio pěny, HR pěny a celé řady dalších.
 

Tuhost matrace a jak se v ní orientovat

Důležitá je také tvrdost (tuhost) matrace. Protože pěnové verze, respektive ty z paměťové pěny, spadají do kategorie sendvičových. To znamená, že se skládají z několika vrstev, a právě složení těchto vrstev ovlivňuje jejich tuhost. Jinými slovy vám jedna matrace nabízí dvě různé verze – záleží na tom, kterou stranu použijete jako vrchní a kterou dáte dospodu.

Kdybychom se zaměřili na srovnání tuhostí matrací, ty z paměťové pěny nám z tohoto porovnání vyjdou jako zlatá střední cesta. Jsou lehké, měkké, vzdušné, dobře odvádí vlhkost a jedna matrace vám nabídne hned dvě různé tuhosti.
Pokud víte, jaká tuhost vám vyhovuje, nebojte se při výběru té z líné pěny zvolit o stupeň tužší než obvykle. Díky jejím vlastnostem jsou totiž tyto matrace měkčí.

Zónování pro naprosté pohodlí

Zónování je pro dospělého spáče synonymem naprostého odpočinku a dokonalé relaxace, ale naopak jsou zcela nevhodné pro děti. Zatímco pro sebe si můžete pořídit matrace opatřenou zónami, děti potřebují během období růstu tužší verzi a větší oporu během spaní.
 

Jak výška matrace ovlivňuje váš spánek

Kromě ceny, materiálu a zónování je důležitá také výška. Zapamatujte si jednoduché pravidlo: vysoké modely poskytují pohodlnější spánek. Minimální výška matrace je 15 centimetrů, ale její výběr ovlivňuje také hmotnost spáče. Čím větší hmotnost jedince, tím vyšší matraci potřebuje, aby se mu na ni pohodlně usínalo.
 

Průvodce výběrem matrací z paměťové pěny: vlastnosti, výhody a věci, na které se zaměřit
 

Co dalšího patří do moderně zařízené ložnice?

Každá moderní a luxusní ložnice si zaslouží jen to nejlepší vybavení. Pohodlná matrace je naprostým základem, ale co dalšího do takové ložnice patří? Kvalitní postel, ložní prádlo a tlumené barvy. Samozřejmě musíme vyzdvihnout i pořádek a systém. Ložnice je totiž místností, do které si chodíte odpočinout, a během usínání vás nesmí rušit žádné nepříjemné podněty.
 
Investice do matrace je vlastně investicí do vašeho kvalitního spánku, a tím pádem i do vašeho zdraví. Výhody paměťové pěny vám zaručují klidný, pohodlný a ničím nerušený spánek. Při výběru nové pěnové matrace nepodceňujte ani tuhost, zónování, složení jednotlivých vrstev a v neposlední řadě také její výšku.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist