Prokletí žen – celulitida. Co to je, jak vzniká a jak s ní bojovat?

Pomerančová kůže, jak se běžně celulitidě říká, trápí po osmnáctých narozeninách dokonce více než 85 % žen. Odstranit jí je zatraceně těžké, ale ne nemožné. Jak vzniká a jak s ní bojovat?

Rázová vlna v boji proti celulitě

Jaký je rozdíl mezi celulitidou a celulitou?

Dermatitidu, gastritidu, laryngitidu… můžeme zařadit do jedné skupiny – zánětlivá onemocnění. Patří k nim i celulitida? Nikoliv. Celulitida je především estetický problém, a proto je jí chybně přidávána koncovka –ida. Správné označení pro pomerančovou kůži je tedy celulita.

Jak pomerančová kůže vzniká?

Při celulitě dochází k vyboulení podkožního tuku skrz pojivovou tkáň. Ten je pak v podobě hrbolků a důlků viditelný na povrchu pokožky. A ještě jednou pro lidi - představte si síť, která zadržuje podkožní tuk. Když jsou oka sítě příliš stažená nebo naopak povolená, tuk se skrze otvory v síti protlačí ven. V mládí je naše síť (pojivová tkáň) ještě plná kolagenu, který tuk zadržuje. S přibývajícím věkem se pružná kolagenní vlákna oslabují a tuk skrze síť začíná prostupovat. Tak vznikají bouličky a prohlubně na kůži. Tak vzniká celulita na hýždích, stehnech, bříšku i na rukách. 

Celulita trápí mnoho žen

Můžou za to hormony nebo strava?

Skutečnou příčinu celulity vědci zatím neobjevili. Ale ví se, že nejvýznamnější vliv na to, jak je celulita viditelná a kdy se objeví, mají pravděpodobně hormony a geny. I když je v hlavní roli celulity tuk, paradoxně není vůbec důležité, zda je člověk při těle nebo úplná tyčka. Celulitu má totiž za následek podkožní tuk a ten je zcela přirozenou součástí každého těla. Kromě genů a hormonů mají na rozvoj celulity vliv i špatná strava, nedostatečné množství živin, nedostatek fyzické aktivity, špatné prokrvení kůže i pomalý metabolismus.

Jak se celulity zbavit?

Bohužel pro vás máme špatnou zprávu. Úplné odstranění celulity je prakticky nemožné. Existují ale metody, jak pomerančovou kůži více či méně vyhladit. Zapomeňte na gely a krémy, které se přes vrstvu kůže a podkoží dostávají tak špatně, že nemají možnost bojovat s podkožním tukem. I na invazivní liposukci, která sice tuk odstraní, tím vyhladí kůži, ale dlouhodobě nepomůže. Co radí odborníci? Rázová vlna je jedna z nejúčinnějších metod, jak bojovat s celulitou.

Díky rázové vlně dochází opět ke zpevnění pleti a odstranění pomerančové kůže

Kůže je při aplikaci rázové vlny vystavena akustickým rázovým pulzům. Ty ve tkáni rozrušují ložiska tuku, aktivují enzymy štěpící tuky, napínají vazivové tkáně, stimulují tvorbu kolagenu a díky tomu opět dochází ke zpevnění kůže a vyhlazení bouliček a důlků.

Jaký je průběh terapie rázovou vlnou?

Odstraňování celulityNemusíte se bát žádného zákroku pod narkózou. Terapie probíhá za plného vědomí, ve specializovaném centru a za přítomnosti odborného pracovníka. Celá terapie trvá okolo 30 minut a doporučuje se 10 – 15 opakování v rozestupu tří až čtyř dnů mezi jednotlivými aplikacemi.

Skvělá zpráva na konec

Ženy, které si terapií rázovou vlnou u odborníků na celulitu ve zdravotnickém centru Fyzioterra s.r.o. prošly, byly nadšené už po 4. aplikaci. Už tehdy je zlepšení stavu viditelné. Zlepšení probíhá postupně a to i po ukončení celé terapie.

Nejdůležitější je váš přístup

Rázová vlna není kouzelník, a tak potřebuje při boji s pomerančovou kůží i vaši pomoc. Přidejte k terapii cvičení, upravte svůj jídelníček a dodržujte pitný režim, aby byl efekt rázové vlny rychlý a hlavně dlouhodobý.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist