Přečtěte si, jak nenaletět podvodným nabídkám rychlých půjček

V časové tísni není příliš času na detailní zkoumání podmínek, za kterých jednotlivé společnosti nabízí své rychlé půjčky. Pojďte si tedy dnes s námi, dokud je čas, přečíst, jak se nenechat nalákat na podvodnou nabídku rychlé půjčky.

Pokud půjčku, vždy dle zákona o spotřebitelském úvěru

V první řadě si vždy zjistěte, dle jaké právní úpravy je daná půjčka poskytována. Vždy si pamatujte, že větší míru ochrany Vám nabízí půjčka dle zákona o spotřebitelském úvěru, přičemž méně jisti byste si měli být u půjčky poskytované dle občanského zákoníku.

Jaký je v těchto půjčkách rozdíl?

V případě půjčky dle zákona o spotřebitelském úvěru po Vás poskytovatel půjčky nemůže vyžadovat ručení směnkou, omezeno je užití rozhodčí doložky a poskytovatel Vám musí sdělit veškeré náklady spojené s půjčkou (tak se děje prostřednictvím zveřejňování údaje RPSN). U této půjčky na Vás tedy nečekají žádné skryté poplatky či měnící se úrokové sazby.

A co půjčky dle občanského zákoníku? U těch se naopak můžete setkat se všem výše uvedenými „nevýhodami“, tj. ručení směnkou, zneužití rozhodčí doložky, skrytými poplatky a netransparentními podmínkami.

Nepodepisujte rozhodčí doložku

Na výše uvedených řádcích jste se dozvěděli, že zákon o spotřebitelském úvěru omezuje možnosti použití rozhodčí doložky, která klienty nebankovních institucí staví do nevýhodné role. To však neznamená, že by tento zákon užití rozhodčí doložky zabránil úplně. Ještě než „kývnete“ na nabídku rychlé půjčky, zjistěte si, jestli daná společnost vyžaduje rozhodčí doložku. Pokud ano, raději se poohlédněte po jiné půjčce.

Rozhodující není RPSN, ale i „dodatečné“ poplatky

Při výběru půjčky se neřiďte čistě dle RPSN (roční procentní sazba nákladů), ohled dbejte i na další poplatky, např. ten za prodloužení platnosti půjčky, upomínku apod. Vyhnete se tak tomu, že si sice vezmete levnou půjčku, poté ale (v případě, že nebudete schopni půjčku splácet) zaplatíte stovky či tisíce korun na dodatečných poplatcích.

Rozhodnout se, u které společnosti si vezmete rychlou půjčku, Vám pomůže i nedávno zveřejněný nezávislý test rychlých půjček, který zpracoval web Bankovni-poplatky.com. Z tohoto testu vyšla velmi dobře i společnost Kouzelná půjčka, jejíž rychlá půjčka je poskytována vždy dle zákona o spotřebitelském úvěru s tím, že společnost nevyžaduje rozhodčí doložku a má velmi příznivou výši poplatků.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist