Po porodu zpět do formy? Jistě ano, ale pomalinku!

Mezi moderními maminkami po porodu se stalo hitem dostat se zpět do formy ještě před tím, než se miminko dokáže samo překulit ze zad na bříško. Miminko sice musí urazit velkou cestu ve svém vývoji, než se mu to podaří. Ale tělo maminky to po porodu také nemá zrovna snadné. Proto i zpětné budování kondice musíme brát s rozumem. V opačném případě bychom si mohly ublížit.

Co se děje s tělem po porodu? Začněme u dělohy

V těhotenství se v těle odehrají ohromné změny. Některé už jsou trvalé, jiné pouze dočasné - a tělo se po porodu začne v mnoha oblastech vracet k „normálu“. Největšími změnami projde samozřejmě děloha. Ta se hned po porodu začne smršťovat. A díky tomu i kontroluje velikost krvácení.

Připravte se na to, že smršťování dělohy provázejí bolesti, které jsou podobné těm menstruačním. I hormonální aktivita tento proces doprovází. A jejím výsledkem je například nepříjemné návalové pocení. Dobrou zprávou ale je, že tato fáze trvá pouze několik dní. Děloha se sice smršťuje déle, ale už ne za tak dramatických podmínek. Od bolesti ze stahování dělohy dobře pomůže suchý teplý (ne horký) obklad.

Během času se mění i krvácení z dělohy. Nejdříve je jasně červené, pak slábne a postupně se mění v růžové, či hnědé, následně pak ve žluté, či bílé, až se nakonec zcela zastaví. Ženám po císařském řezu se zastavuje dříve, protože lékaři při operaci dělohu pročistí.

Tělo se musí zahojit

Dále je nutné nechat zahojit veškerá porodní poranění. Šťastnější z nás nepotká nástřih ani natržení hráze, ty méně šťastné mohou být šité nejen na hrázi, ale i v pochvě, případně jsou po císařském řezu, tedy po operaci. Ve většině případů se takové rány však dobře hojí.

Lepšímu hojení napomáhá například odvar z dubové kůry, který má silné antibakteriální účinky a neskutečně rychle pomáhá tkáni ve srůstání. Dopřejte si ho ve formě sedací koupele. Ale pozor, silně barví! Například textilie obarvené dubovou kůrou již nevyperete. Vyčleňte si proto na sedací koupele jen jeden ručník, který vám pak nebude líto zlikvidovat.

Prsa naberou ještě větší objem, než měla v těhotenství

Prsa, která se brzy po porodu nalévají, vás možná trochu pozlobí. V prvních dnech se nic moc dít nebude, protože se tvoří nejdříve kolostrum, tedy mlezivo. Toho bývá jen málo, poněvadž je velmi výživné a také proto, že miminko si musí na trávení postupně zvykat.

Později se však prsa nalejí mateřským mlékem. U prvorodiček bývá nalití intenzivnější, jelikož tělo ještě nemá vytvořenu „mapu kojení“. Co to je? Ověřená fakta o tom, kolik a jak často toho miminko vypije. Mozek se doposud neměl podle čeho naprogramovat, tak raději vydá příkaz k výrobě většího objemu – aby miminko nestrádalo. Během několika dní se to však srovná a prsa začnou produkovat jen tolik mléka, kolik bude potřeba.

Břišní svaly visí v prázdnu

Tohle je fakt, který si každá žena po porodu musí uvědomit. Břišní svaly byly během těhotenství narostené do takové délky, aby dokázaly obejmout celé bříško a pevně jej držet. Jenže porodem najednou zmizí velká část objemu. A není co držet, svaly jsou povolené – takže i když je zatnete, nedosáhnete žádného efektu. Například kýchnout nebo vysmrkat se je první dny po porodu docela problém. Dojít si na velkou spadá do stejné kategorie.

Tento stav trvá sice jen několik dní, ale svaly získávají svou formu zpět po dobu minimálně šesti týdnů. Takže během šestinedělí rozhodně nezačínejte s fyzicky náročným cvičením. Cviky na břicho dělejte pouze takové, které jsou pro šestinedělí doporučeny, například tzv. Kegelovy cviky. V opačném případě riskujete problém s břišními svaly, který se někdy dá řešit jen operací.

Při cvičení zajistěte oporu zejména prsům

Jakmile se do cvičení opatrně pustíte – a je jedno, zda je to cvičení doma podle instrukcí lektorů, případně mírný běh (jestliže jste i předtím byla běžkyně) anebo jen svižnější procházka se zátěží ve formě kočárku s miminkem, je nutno se postarat o to, aby prsa mohla držet svou pozici a tvar. Jejich přílišný pohyb by mohl ohrozit hladkou laktaci. Nehledě na to, že by vás pak příliš bolela.

Dobrou oporu pro prsa může poskytnout například sportovní podprsenka. A není nutné do ní investovat závratné částky. Když ji pořídíte v Lidlu, když má Lidl akce, bude vám na ni stačit něco přes dvě stovky. Pokud se podíváte například na nabídku Tchibo, najdete tu podobný typ podprsenky asi o stovku dráž. Stále však za přijatelnou cenu. Pokud patříte k ženám s větším objemem, rovnou se zaměřte na nabídku Lidlu, protože tu najdete i větší velikost.

Tréninkový asistent vám nedovolí se ukvapit

Jako doplněk ke cvičení si můžete třeba v eshopu Alza vybrat chytrý náramek nebo chytré hodinky, ve kterých je i tréninkový asistent. Tam si nastavíte program a cíle, kterých postupně chcete dosahovat. Můžete si je nechat i online zkonzultovat s poradnami, které se této problematice věnují. A proč vybírat zrovna na Alze? Protože se na tento segment specializují a poskytnou i zákaznickou podporu.

Nejdůležitější však je, abyste se vy sama v zahájeném pohybu a celém tréninku cítila dobře. Když bude tempo nad vaše síly, tak jistě zvolněte. Po porodu totiž u pohybu opravdu platí, že méně je více. Zpět v původní kondici je tělo po 7 – 10 měsících od porodu, tak na to stále myslete!

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist