Pevné pánevní dno jako základ spokojeného vztahu

V titulku možná trochu přeháníme. Ale přece jen na něm něco trochu je. S oslabeným pánevním dnem se nejen snižují naše postelové výkony, ale také celková kvalita života. Slabé pánevní dno je totiž jednou z nejčastějších příčin úniků moči a dalším ženským problémům. Správně posilované pánevní dno může ženám naopak ulehčit život během PMS a menstruace či dokonce těhotenství. Posilování pánevního dna je naštěstí velmi snadné a můžete ho provádět kdykoliv a kdekoliv. Třeba ve vaně, před spánkem nebo při čekání na autobus. Jak můžeme pánevní dno posílit?

Pevné pánevní dno jako základ spokojeného vztahu

Kegelovy cviky

S touto metodou přišel už v roce 1948 americký gynekolog Arnold Kegel a kromě řešení zmíněných zdravotních problémů vedou také k rychlejšímu dosažení orgasmu i větší vzrušivosti u žen. Cvičit je mohou i muži. Těm naopak pomohou s oddálením ejakulace a také k větší erekci.

Jak na ně?

Kegelovy cviky by se měly provádět s vyprázdněným močovým měchýřem. Poté začněte stahovat svaly pánevního dna po dobu několika vteřin. Na začátku to možná půjde hůře a deset vteřin nevydržíte. Nebojte se, to je normální a postupem času se budete jako u každého jiného cvičení zlepšovat. Důležitější než výdrž je pravidelnost opakování.

Kegelovy cviky byste měli provádět alespoň třikrát denně v deseti opakováních. Při stahování svalů pánevního dna je důležité nezapomenout na pravidelný dech. Pokud si stále nejste jistí, kde se vaše svaly pánevního dna nacházejí a chcete při těchto cvicích dosáhnout co nejvyšší účinnosti, poraďte se se svým lékařem či fyzioterapeutem.

Venušiny kuličky

Posilování pánevního dna pomocí venušiných kuliček je tou nejsnadnější a nejpříjemnější cestou. Mohou ji však využít pouze ženy. Venušiny kuličky má spousta žen stále spojené s něčím trochu necudným, přestože se jedná primárně o zdravotní pomůcku určenou právě k posilování svalů pánevního dna.

Na Venušiny kuličky dnes už narazíme ve všech možných tvarech i materiálech. Tradičně se však jedná o dvě spojené kuličky se závažím, které se umístí do vagíny, ve které je žena svírá právě svaly pánevního dna, čímž je velmi účinně posiluje.

Venušiny kuličky

Pro začátečnice s povoleným pánevním dnem jsou vhodné spíše menší venušiny kuličky. Pokud plánujete pravidelnou práci se svým pánevním dnem, můžete zvolit například sadu venušiných kuliček, ve které najdete jednu kuličku o váze 45 gramů a poté rovnou přejít na klasické dvojité kuličky o váze 85 gramů.

Ostatní metody posilování pánevního dna

Způsobů, jak posílit pánevní dno je samozřejmě více. Jednou z nejčastěji využívaných lékařských metod je elektrostimulace, při které se většinou používají vajíčka s napětím 12V. Známé je také cvičení Ludmily Mojžíšové a v poslední době je velmi populární také hormonální jóga.

Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob posilování pánevního dna, rozhodně jej nepodceňujte a trénujte tyto svaly každý den. Zvlášť pokud v dohledné době plánujete těhotenství, nebo jste naopak čerstvě po porodu, může vám pár minut jednoduchého cvičení velmi usnadnit následující měsíce života.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist