PMS a menstruační problémy? Vyzkoušejte tyto tipy

PMS a menstruační problémy? Vyzkoušejte tyto tipy

Je naprosto běžné, že během menstruace pociťujete nepříjemné bolesti v oblastech podbřišku, v dolní části zad i ve stehnech. Je to způsobeno tím, že se svaly dělohy stahují a uvolňují, takže se můžete setkat někdy až s křečemi, což u některých dívek a žen vede k nevolnosti, zvracení, bolestem hlavy nebo průjmu.

Není tedy divu, že jsme v průběhu naší periody nevrlé a podrážděné. S tím také souvisí PMS syndrom, který nás může trápit již týden před samotnou menstruací. V tomto období se snižuje hladina estrogenu, a naopak progesteron se zvyšuje. A právě tato nerovnováha je příčinou PMS.

Ani jeden tento stav není pro ženu příjemný, nicméně jsou i metody, jak příznaky zmírnit.Jak si tedy od menstruačních bolestí a projevů PMS pomoci?

1.Vsaďte na teplo

Pokud si v případě menstruačních bolestí na břicho přiložíte hřejivé náplasti či si uděláte hřejivý zábal, pomůže vám to uvolnit svaly dělohy, které způsobují křeče. Pokud přemýšlíte, jak zmírnit příznaky PMS a menstruační bolesti, vsaďte na teplo. To zvyšuje krevní oběh, což pomůže snížit bolest.

Působení tepla také dokáže snížit únavu a zmírnit výkyvy nálad, které jsou, hlavně v období PMS, někdy hodně nepříjemné. Hřejivé náplasti jednoduše nalepíte na bříško a necháte působit. Můžete ale využít také hřejivý polštářek či termofor, nicméně oproti náplastem musíte s těmito pomocníky v klidu ležet.

2.Masírujte bříško éterickými oleji

I některé éterické oleje dokážou pomoci zmírnit menstruační křeče. Stačí si tento olej jemně vmasírovat do oblasti podbřišku.

Které oleje použít?
 
  • levandule,
  • šalvěj,
  • růže,
  • majoránka,
  • skořice.

Je vhodné tyto éterické oleje kombinovat s nosným olejem, jako je například kokosový nebo jojobový. Nosné oleje fungují tak, že bezpečně „přenášejí“ éterický olej do pokožky a pomáhají jej rozložit na velkou plochu. Masírování krouživými pohyby pouze pět minut denně v době PMS a během menstruace může pomoci zmírnit křeče a zvýšit krevní oběh v břiše.

3.Volně dostupné doplňky

Různé druhy volně dostupných doplňků stravy na PMS a menstruační bolesti mohou pomoci s nepříjemný příznaky. Některé doplňky, které slibují snížení bolesti v období, zahrnují:
 
  • vitamíny B-6, B-1, E a D, plus hořčík a zinek,
  • vitamin B-12 a rybí olej,
  • bylinky.

Tyto doplňky používejte podle pokynů a poraďte se se svým lékařem, pokud užíváte jiné léky, protože mohou špatně reagovat s ostatními doplňky či léky.

4.Dopřejte si teplou vanu

Pokud se „naložíte“ do teplé vany, zajistíte tak, že vaše pánevní svaly budou také obklopeny teplem, což potřebuje celé vaše tělo k relaxaci. Tuto uklidňující koupel můžete také podpořit přidáním pár kapek éterických olejů, jako je levandule, růže či šalvěj. V lázni vydržte alespoň 15 minut, abyste dosáhla požadovaného účinku.

5.Vyhýbejte se kofeinu a slaným pokrmům

I to, co jíte, dost ovlivňuje případné bolesti v průběhu menstruace. Je tak dobré se vyhnout takovým potravinám, co zadržují vodu či vás nadýmají.

Kterým potravinám se tedy vyhnout?
 
  • slaným jídlům,
  • kofeinu,
  • alkoholu,
  • tučným jídlům.

Na druhou stranu nízkotučná vegetariánská strava může pomoci snížit příznaky bolesti při menstruaci a premenstruační syndrom. Také je potřeba zůstat pořádně hydratovaní. Snažte se vypít 8 sklenic vody denně.

6.Cvičte

Aerobní cvičení s nižší až střední intenzitou spolehlivě snižuje bolest způsobenou menstruačními křečemi. Stačí cvičit 30 minut denně v období křečí. Nemusíte zrovna navštěvovat posilovnu, stačí jet třeba do práce na kole, vydat se na odpolední procházku, namísto výtahu se projít po schodech či si prostě doma svižně zatancovat na svou oblíbenou muziku. Nejenom, že zmírníte bolesti, ale také se budete cítit více fit. A pokud budete toto praktikovat i mimo vaše dny, nějaké to kilo také půjde dolů. A to je vždy příjemné zjištění. Nicméně na zmírnění křečí je vhodná i jóga při menstruaci.

7.Zkuste akupresuru

Tato neinvazivní léčba čínské medicíny se používá již staletí, a to při mnoha problémech, včetně PMS a menstruačních bolestech. Akupresura je založena na tlaku vyvíjeném prsty na konkrétní část těla.

Jak si pomoci od menstruační bolesti?
 
  1. Změřte si čtyři šířky prstů nahoru od vnitřní kosti kotníku.
  2. Tuto oblast několik minut pevně promněte.
  3. Opakujte každý den podle potřeby během PMS a menstruace.
 

Koho nejvíce postihují menstruační bolesti?

Některé ženy mohou trpět na menstruační bolesti a PMS více, než jiné. Horší průběh mají ženy, které:
 
  • jsou mladší než 30 let,
  • během menstruace silně krvácejí,
  • mají nepravidelnou menstruaci,
  • kouří,
  • měly předčasnou pubertu (od 11 let věku).

A jak si pomáháte s bolestivou menstruací vy? Máte nějaký další tip?

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist