Obsahují mražené ovoce a zelenina vitamíny? Odpověď Vás překvapí!

Milujete ovoce a zeleninu? A to dokonce v takové míře, že si již Váš život bez nich nemůžete představit? Doplňujete jím Vaše hlavní jídlo, nebo zelenina či ovoce tvoří Vaše svačiny? Nebo zastáváte druhý pól, tedy patříte k lidem, kteří mají ovoce či zeleninu nejraději na obrázku a na talíři je snesou jen kvůli tomu, že jsou zdravé a to ještě jen občas? Ať se řadíte kamkoli, všichni máme stejný cíl – podpořit své zdraví. A kvůli tomu podnikáme určité kroky – byť jsou pro každého jinak příjemné. Všichni, dokonce už každé malé dítě, víme, že konzumace ovoce a zeleniny je pro naše zdraví nezbytná, neboť obsahují spoustu vitamínů, minerálů a dalších organismu prospěšných látek, bez kterého by se jeho správné fungování neobešlo. V našem jídelníčku by tedy měly mít své stálé významné místo.

Syrové se nemusí rovnat čerstvé

Většina občanů běžné populace je přesvědčena, že nejprospěšnější je konzumovat ovoce a zeleninu v syrovém stavu, protože jen čerstvé obsahují nejvíce vitamínů. Tato představa je však pravdivá jen z půlky. Syrová zelenina nemusí být vždy čerstvá a to samé platí i u ovoce. A jen čerstvá zelenina obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Kdy se tedy můžeme bavit o čerstvosti?

Nejčerstvější ovoce a zelenina, tedy ty, které obsahují největší množství vitamínů, jsou ty právě utržené, nebo ty právě sklizené. Tedy když si ke svačině přinesete rajče z Vašeho skleníku, nasbíráte jahody ze zahrádky, nebo sklidíte úrodu paprik. Chápeme, že ne každý však má doma vlastní zahrádku, kde by mohl takto čarovat. Většina populace se spoléhá na to, že si ovoce a zeleninu prostě koupíme.

Kde koupíme čerstvou zeleninu a jak jsou na tom supermarkety?

Pro čerstvou a krásnou zeleninu s ovocem se vyplatí navštívit zeleninový trh, máte-li možnost. Ty bývají v každém větším městě a seženete tam nejčerstvější sezónní ovoce a dost často i od místních zemědělců, či v bio kvalitě. Mnohdy se dozvíte i informace o době sklizně, můžete ochutnat, a když přivoníte, ovoce a zelenina krásně voní. Ne vždy však tuto možnost máme, a pak naše kroky míří do supermarketu. Zde to s kvalitou ovoce a zeleniny bývá poněkud horší. Avšak není se čemu divit. Neprodávají produkty, které včera sklidili, ale produkty, které jim musel někdo nabídnout, někdo sklidit, pak zabalit a přichystat na transport, dodat příjemci, ten teprve po převzetí zboží jej nechává vyskladňovat k prodeji, čímž může zelenina na čerstvosti výrazně ztratit. A toto se podílí na ztrátě vitamínů.

Mražení vitamíny zachovává

Říkáte si, jak si tedy stojí ovoce a zelenina v mražené formě? Paradoxně mnohdy obsahují vitamínů více, než produkty, které nejsou čerstvé. Jak je to možné? Ze sklizně se vybírají nejlepší, zralé produkty, které se většinou velmi rychle (do několika hodin) zmrazí. Mražení se hodí k uchovávání většiny druhů zeleniny tak, abychom ji mohli mít k dispozici po celý rok. Pro dlouhodobé uschování je vhodné zeleninu tzv. blanšírovat, to znamená zastavit aktivitu enzymů krátkým vystavením vysoké teplotě. Tak se předejde změnám barvy i chuti. Takto zmrazená zelenina je pak při tepelné přípravě dříve hotová nežli syrová zelenina. Ztrátu vitaminů u zmrazené zeleniny ovlivňují dva hlavní faktory, a to obal prostupný pro světlo a kyslík. Další ztráty pak způsobuje nesprávné rozmrazování. Proto je třeba v obchodech mražený produkt dobře vybírat. Jestliže narazíte na sáček, ve kterém je spousta hrudek, ve kterých cítíte led, je pravděpodobné, že tento produkt je opětovně zmrazen. Sáhněte tedy po jiném.

Doplňky stravy - ne náhrada pestré stravy, ale záchrana, když je potřeba

Jestliže patříte do specifické skupiny osob, které ovoce a zeleninu nemohou, nebo prostě nepozřou (a nebudete první, ani poslední), nezoufejte. V dnešní době není třeba propadat panice. Všechny důležité vitamíny a minerály můžete doplnit z doplňků stravy, jichž je na trhu již velké množství. Stačí si jen vybrat. Mezi nejuniverzálnější patří doplňky stravy pozitivně působící na imunitu, čili obranyschopnost těla, avšak naleznete i speciální, na konkrétní oblast – doplňky stravy s vitamíny podporující správné fungování srdce, paměti, na podporu růstu vlasů a nehtů, a další.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist