Neradi sušíte a žehlíte prádlo? S těmito tipy to zvládnete rychleji a lépe

Špinavého prádla je zase hodně a opět je tu cyklus praní, sušení a žehlení. Nejhorší tradičně bývá velké prádlo, se kterým se hůře manipuluje. Když ale víte, jak na to, ještě se ze sušení a žehlení stane vaše oblíbená činnost. V článku najdete tipy a rady pro žehlení a sušení prádla spolu s doporučeními na praktické pomocníky.

Tipy pro efektivní sušení prádla

Tipy pro efektivní sušení prádla

Pračka zapípala, takže je na čase vytáhnout sušák, ale kam ho dát a jaký vybrat, aby se tam vešlo všechno prádlo a rychle uschnulo?
 
Jakou zvolit místnost?
Pro sušení prádla si vyberte dobře větranou a vytápěnou místnost, kde není přílišná vzdušná vlhkost. Koupelna tedy většinou nebývá vhodným místem. Snažte se sušák nedávat ke stěně, aby kolem mohl proudit vzduch. Také prádlo nesušte v těsné blízkosti topení, protože se vlhkost uvolňuje příliš rychle, na oknech se tvoří kapičky a výsledkem může být plíseň.

V malých a hůře větratelných prostorech může pomoci větrák nebo odvlhčovač vzduchu.

Vyberte dobrý sušák na prádlo

Vyberte dobrý sušák na prádlo
Ideální je sušit prádlo venku na šnůře. Ne všichni ale mají tu možnost. Také je poměrně snadné vybrat si velký a prostorný sušák pro umístění na balkon či do větší vhodné místnosti. V interiéru si můžete poradit se sušákem instalovaným na stěnu, rozkládacím na podlahu, nebo závěsným na topení. Co ale dělat, pokud máte málo místa a stejně potřebujete sušit větší množství prádla?

Odpovědí může být chytrý sušák na prádlo Leifheit TOWER 190. Ten se díky svému tvaru hodí do menších bytů, kde nenajdete zbytečný prostor navíc. Na tři nad sebou umístěné části dáte až dvě várky čistě vypraného prádla. Pokud máte delší kusy, stačí spodní oddíly sklopit. Sušák využijete při sušení v interiéru, ale i exteriéru, pokud máte k dispozici balkon nebo zahrádku.

Rady pro žehlení prádla

Buď rovnou z pračky, nebo s mezistanicí na sušáku, musí se některé kousky prádla vyžehlit. Někdo žehlí třeba jenom košile, ale pečlivější hospodyňky si berou do parády i povlečení, ručníky a všechno další prádlo.

Jak si žehlení usnadnit?

Než se pustíte do žehlení, prádlo si roztřiďte
Udělejte si hromádky podle toho, z jaké tkaniny je daný kus oblečení vyroben. Každý materiál totiž potřebuje, a hlavně snese jinou teplotu. U moderních žehliček už stačí navolit vybraný program a máte po starostech. Z důvodu efektivity je však lepší zvolit program jednou, vyžehlit podobné oblečení a až potom měnit na program jiný. Pro začátek jsou vhodnější syntetické tkaniny, které vyžadují méně rozpálenou žehličku. Nakonec si nechte oblečení z bavlny a lnu, protože tyto materiály potřebují při žehlení nejvyšší teploty.

Správně si nastavte žehlicí prkno a vyberte si místo
Dobře nastavenou výšku prkna poznáte podle toho, že když na něj položíte dlaně, nemusíte ohnout záda ani paže. Díky tomu bude samotné žehlení pohodlnější. Pro žehlení si zvolte světlé a vzdušné místo s prostorem pro odkládání vyžehlených kousků.

Jak si žehlení usnadnit?
Třeba tím, že použijete zjemňující aviváž a prací prášek snižující mačkavost látky. Před samotným žehlením si prádlo na prkně uhlaďte rukou a narovnejte. Žehlete pravidelně, ať nad tím jednou za čas nemusíte trávit celý den.
Jak na větší a složitější kusy?
 
  • Začněte malými částmi, jako jsou rukávy nebo límečky
  • Velké plochy si nechte nakonec
  • V závěru zkontrolujte výsledek a dolaďte nedokonalosti

Pozor si dejte na pohyb žehličkou. Nedělejte kroužky, ale žehlete systematickými tahy nahoru a dolů, předejdete tak poškození materiálu.

Tip na pomocníka pro žehlení
Příkladem praktického pomocník pro žehlení je nejenom chytrá a dobře se držící žehlička. Důležité je také žehlicí prkno. Model žehlicího prkna Leifheit AirBoard Premium je praktický v tom, že poskytuje až o 33 % snadnější žehlení díky materiálu s thermo-reflect technologií, kdy se vlastně prádlo najednou žehlí z obou stran. Zajímavostí je také funkce vyrovnávání, kdy se při nerovnostech na podlaze deska po zatlačení sama vyrovná. Dále jsou samozřejmostí vlastnosti, jako nastavitelná výška, pevná odkládací plocha pro žehličku a lehká konstrukce pro snadnou manipulaci.
 

 

A kde nakoupit?

Třeba na domacipotreby-franta.cz, kde mají žehlicí prkna a sušáky v akci.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist