Neplodnost a její příčiny

Světová zdravotnický organizace (WHO) rozděluje neplodnost do čtyř základních kategorií. Tzv. primární neplodnost označuje stav, kdy žena měla pravidelný nechráněný styk a neotěhotněla po dobu jednoho roku. Sekundární neplodnost se týká žen, které také přes veškerou snahu neotěhotněly, ale v minulosti již k oplodnění došlo. K dalším typům neplodnosti pak patří pravidelné potraty/úmrtí kojenců a neobjasněná neplodnost.
 
Počet párů, které nemohou počít dítě přirozenou cestou, rok od roku stoupá. V současné době je v České republice přibližně 5 % dětí, které přišly na svět pomocí IVF. Z tohoto důvodu roste i počet klinik nabízejících umělé oplodnění.

Co může za sníženou plodnost a neplodnost?

Příčiny snížené plodnosti a neplodnosti mohou být různé. Navíc se může jednat i o kombinaci více příčin. Dle statistik se podaří jednoznačně určit u 90 % párů.
 
K faktorům ovlivňující neplodnost u žen patří problémy hormonálního charakteru, předčasná menopauza, silná imunitní reakce proti mužskému spermatu, potíže s uhnízděním oplodněného vajíčka, neprůchodné nebo poškozené vejcovody, příliš hustý cervikální hlen a genetické či chromozomální příčiny.
 
Jaké jsou příčiny neplodnosti?
 
Muži se potýkají se sníženou plodností a neplodností kvůli nekvalitnímu spermatu, poškozenému DNA spermií, autoimunitní reakci k vlastním spermiím nebo epididymální blokádě chámovodů. Poměrně často jsou na vině také koitální problémy (potíže s ejakulací a impotence) a vedlejší účinky některých léků.

Schopnost otěhotnět v pozdějším věku klesá

Jedním z hlavních důvodů, proč je v posledních letech o darování vajíček a spermií zvýšený zájem, je fakt, že stále více žen touží po kariéře a odkládá početí dítěte až na pozdější věk. Podle odborníků je šance na otěhotnění ve věku 35 let poloviční než u ženy ve věku 30 let a mladší.
 
S plodností žen a mužů také úzce souvisí okolní vlivy – znečištěné životní prostředí, stres a nezdravý životní styl.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist