Máte strach ze zubaře? Choďte na dentální hygienu

Pamatujete si na svou poslední návštěvu u zubaře? Strach, panika, zoufalství - možná se vám vybaví právě tyto pocity. Nebojte, nejste sami. Mnoho lidí vám s vyděšeným výrazem bude tvrdit to samé - zubař je jejich noční můra. Nemusí to tak být. Pokud se o své zuby budete správně starat, vyhnete se tomu nejhoršímu, co by vás v tom nechvalně známém křesle jinak čekalo. 

Dentální hygiena nebolí 

Vážně. Nepleťte si dentální hygienu se samotnou návštěvou zubaře. Společné mají pouze to, že se vám oba lékaři dívají do pusy a řeší vaše zuby. Dentální hygiena je léčebný proces. Ze začátku se vám může zdát trošku nepříjemná, ale nebolí. A to je důležité. Víte, co ale bolí? Zánět dásní a parodontitida, která často končí ztrátou zubů. Díky dentální hygieně těmto nepříjemnostem předejdete.

Co vše na dentální hygieně zažijete  

Po příchodu na dentální hygienu se vás ujme milá hygienistka a budete si chvíli povídat. Těšte se na otázky typu: 

- Jak a čím si čistíte chrup? 
- Chodíte na pravidelné prohlídky k vašemu zubaři? 
- Máte nějaké bolestivé potíže? 

Po ukončení rozhovoru přejdete k samotnému výkonu. Jako první vás čeká čištění zubů. Hygienistka věnuje největší pozornost zadní straně dolních předních zubů - to je místo, kde se nachází nejvíce zubního kamene. Má ho tam ukrytý téměř každý z nás. Dále je na řadě pískování neboli air flow. Velmi jemný písek vám za pár minut odstraní zbytky zubního kamene a pigmentaci na zubech, kterou běžně způsobuje určitý druh jídel a kouření. A to ještě není vše. Hygienistka vám v posledním kroku odstraní také poddásňový kámen, který byste sami jen těžko viděli.

Jeden kartáček nikdy nestačí 

V drogérii nebo v lékárně najdete velké množství nástrojů na čištění zubů. Ale kdo se v tom má vyznat? Normální kartáček, mezizubní kartáček, nit na zuby atd. Součástí dentální hygieny je také konzultace. Hygienistka vám nejen vysvětlí, kdy je vhodné tu či onu věc využívat, ale poradí vám také s technikou. A názorně vám ji ukáže. Víte, že se zuby čistí jinak v dětství a jinak v dospělosti? Hygienistka to ví a vše vás naučí. 

Chcete mít své dásně a zuby v pořádku? Tak s dentální hygienou příliš neotálejte. Vyhnete se zbytečné bolesti a stresujícím návštěvám u zubaře. Je to jen maličkost, která vám ušetří nejen nervy, ale také hodně peněz.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist