Máte citlivou pleť? Přečtěte si, jak o ni pečovat!

Pokud vás příroda vybavila pokožkou, která je stejně nevypočitatelná jako počasí, pak jsou následující řádky určeny právě pro vás. Řeči pleti byste měla svědomitě naslouchat – pravděpodobně vám chce jen naznačit, že byste se k ní měla chovat citlivěji. Prozradíme vám, jak na to!
 
Citlivá pleť není okrajovou záležitostí několika nešťastnic. Podle průzkumů s ní má problémy téměř polovina žen. V Evropě dokonce více než 55 %, což je téměř dvojnásobný počet oproti stavu před třiceti lety.

Co je příčinou přecitlivělosti?

Za problémy související s citlivou pokožkou stojí několik faktorů. Především celková změna životního stylu většiny lidí, ale také horší klimatické podmínky a stav životního prostředí. Paradoxní je, že jedním z důvodů může být i přílišná péče – právě ta bývá příčinou toho, že pleť reaguje na podněty citlivěji než v minulosti.

Péče o citlivou pleť

Jak se citlivá pleť projevuje?

Ale o čem je vlastně řeč, aneb – jak zní charakteristika citlivé pleti? V praxi mohou být projevy různé a individuální. Odborníci se však shodují na tom, že v případě citlivé pokožky dochází ke specifickým reakcím na určité potraviny, prudké výkyvy teplot, kosmetické přípravky s nevhodným složením, kouř, UV záření, stres a další faktory.
 
Jakmile začne na citlivou pleť působit některý ze „spouštěčů“, zpravidla dojde k zarudnutí, podráždění, svědění, pálení, případně ke vzniku otoků a půchýřků. Výjimkou nejsou ani zánětlivé reakce. To vše je dáno narušením svrchní vrstvy, která by za jiných okolností na běžné vlivy přehnaně nereagovala.

Jak se citlivá pleť projevuje?

Čeho se vyvarovat?

V ideálním světě byste se všem příčinám podráždění vyhnula, ale v praxi budete mít co dělat, abyste eliminovala alespoň některé. Určitě se vyplatí omezit konzumaci alkoholu a kořeněných jídel. Dále vyřaďte stávající kosmetické přípravky, které vaší pokožce nesvědčí, a pořiďte si produkty určené pro citlivou pleť. Dobrou volbou je například kosmetika Sensibio od Biodermy.
 
Snažte se vyhýbat zbytečnému stresu a nadměrné psychické zátěži. Není tajemstvím, že právě tyto příčiny mohou stav pokožky výrazně zhoršit.
 
Osoba s citlivou pokožkou by samozřejmě neměla kouřit, ale ani se vystavovat působení pasivního kouření. Nevhodný je i pobyt v místech s vysokou prašností.
 
Podráždění pokožky může způsobit také nadměrné slunění. Proto nikdy nezapomeňte na kvalitní opalovací krém s vysokým faktorem. Pozor si dejte i na horách, kde vám mohou způsobit nepříjemnosti ostré sluneční paprsky v kombinaci se štiplavým chladným vzduchem. Při lyžování si nasaďte bavlněnou kuklu.
 
Nedokážete-li si představit, že vyjdete do společnosti nenalíčená, pořiďte si hypoalergenní make-up, který nejenže snižuje citlivost pleti, ale navíc ji hydratuje.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist