Jarní očista organismu, detox

Detox organismuDetoxikační kůra spojena s očistou těla může být různě dlouhá, zpravidla se doporučuje alespoň sedm dní. Jídelníček související s jarní očistou organismu by se měl skládat zejména z ovoce a zeleniny, a měl by být doplněn velkým přísunem vody. Detoxikační kůry mají různé podoby a je na každém z nás zvolit tu nejvhodnější pro svůj organizmus.

Jak začít?

Očista musí být provedena vždy od detoxikace střev, a proto je vhodné začít s očistou střev a úpravou jídelníčku. Na stěnách střev jsou usazeny nánosy zbytků potravin, které zužují prostor pro průchod další potravy a zmenšují průměr střeva. Jako doplněk stravy užívejte lněnou vlákninu detoxikace, která je určena k detoxikaci střev.

Níže naleznete doporučení pro nejefektivnější detoxikaci organismu.

  1. Pro nejlepší účinky detoxikace pijte jednou denně 300 ml zeleninové šťávy vymačkané z brokolice, kapusty, celeru, mrkve, červené řepy, papriky, okurky, petržele nebo kedlubny. K dochucení šťáv přidejte malý kousek česneku či cibule, můžete doplnit o zázvor a kari koření. Tělu dodáte vitamíny, potřebné minerály a enzymy. Neopomeňte šťávu z kysaného zelí. 
  2. Detoxikaci jater snadno uskutečníte pomocí upraveného jídelníčku a doplňujících bylinek – petržel, ostropeřec mariánský, smetanka lékařská, kurkuma a červená řepa.
  3. Absolvujte antiparazitální kůry. Mezi základní anthelmintika patří extrakty ze standardizovaného česneku, grepových jadérek, černého ořešáku, dále hřebíčkový olej a dýňové semínko. 
  4. Správný pitný režim napomáhá tělu zbavit se spotřebovaných látek a metabolických zplodin. 
  5. Potraviny by měly přinášet organizmu prvek zásadotvornosti, oprostit jej od odpadních látek, sami příliš takových látek nevytvářet a uvést jej do acidobazické rovnováhy. Konzumujte zeleninové polévky, bramborovou a zelnou polévku bez jíšky.
  6. Na jídelníčku by neměly chybět sójové výrobky (tempeh, miso), ryby, žito, obilná kaše, luštěniny, zelenina, ovoce a za studena lisované oleje (lněný, konopný, makadamový). 
  7. Nekuřte a nepijte alkohol.
  8. Při jarní očistě organizmu zaručeně nejezte salámy a ani další uzeniny, vynechejte tučná jídla. 
  9. Neváhejte využít detoxikační náplasti na chodidla, které jsou bezpečné a účinné při očistě těla. Výhodou náplastí je podpora absorpce toxických a zdraví nebezpečných látek, které se vyplaví ven z těla skrze pokožku. Náplasti pomáhají posilovat imunitní systém. V lékárně zakoupíte také detoxikační náplasti kinoki.

Rychlý jídelníček pro detoxikaci organismu 

Zeleninový vývar: Uvařte polévku ze sedmi druhů zeleniny, přidejte špetku soli a kmínu. Polévku konzumujte třikrát denně po celých sedm dní. Zbavíte se získaných přebytečných kil.

Jablková očista: Po čtyři dny jezte pouze jablka bez slupky. Organizmus bude zbaven toxinů.

Kopřivový nápoj: Rozmixujte tři hrsti kopřivových špiček, smíchejte s půl litrem vody a nechte čtyři hodiny odstát. Přeceďte a vypijte. Proceduru opakujte sedm dní. Organismus se doplní o železo a minerály.

Typy, jak udržet tělo v acidobazické rovnováze při jarním detoxu

  • Pravidelně pijte neperlivou vodu v minimálním množství 2,5 litry denně.
  • Jezte dostatek ovoce a zeleniny.
  • Nepřejídejte se.
  • Pijte zelené nápoje z výhonků listů ječmene.
  • Dopřejte si čerstvě vymačkané ovocné šťávy.
  • Jezte mořské a sladkovodní řasy, které představují velice významný detoxikační prvek.
  • Brambory, pohanka, jáhly – tyto položky by neměly chybět na vašem jídelníčku.
  • Konzumujte listovou zeleninu s vysokým obsahem vápníku a hořčíku.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist