Jak začít zařizovat obývací pokoj

Jak začít zařizovat obývací pokoj

Obývací pokoj je prostorem, ve kterém trávíme čas s rodinou, věnujeme se společným aktivitám a také v něm vítáme návštěvy. Je proto logické, že od obývacího pokoje očekáváme maximálně příjemnou atmosféru. Ta závisí samozřejmě především na vybavení pokoje, a proto je na místě věnovat jeho výběru co největší pozornost. Čas a energie investované do pečlivého výběru se nám mnohonásobně vrátí v podobě příjemných chvil, které v obýváku strávíme s rodinou či přáteli. Jak ale začít? A jak k zařizování obývacího pokoje přistoupit?

Zvlášť nebo v podobě sestavy

Obývací pokoj má dva pomyslné středy, které tvoří osu místnosti. Jedním z nich je sedací souprava s konferenčním stolkem a naproti ní potom většinou televize buď posazená na nízký stolek, anebo zakomponovaná do většího celku – obývací stěny.
Obývací stěna je pojem, který má řada lidí spojený spíše s dobou druhé poloviny sedmdesátých a osmdesátých let, kdy stěna tvořila nedílnou součást interiéru prakticky všech panelákových bytů. Obývací stěna se však vrací a stává se znovu populární, byť ve změněné podobě, která odpovídá požadavkům skutečně moderního bydlení.

Pokud se rozhodnete pro pořízení obývací stěny, k zařízení obývacího pokoje můžete přistoupit dvěma způsoby. Buď si lze koupit samotnou stěnu jako základ s tím, že ostatní doplňky jako další skříňky či konferenční stolek, poličky apod. dokoupíte samostatně. Druhou možností je zakoupení tzv. obývací sestavy, která zahrnuje vícero prvků ve stejném designu.

Jedno pravidlo však platí pro obývací sestavy a stěny, vždy je potřeba důsledně a pečlivě vyměřit budoucí umístění jednotlivých prvků. V potaz berte zásuvky, hodiny po dědečkovi, které chcete v bytě mít, nebo třeba obrazy, kterých se nechcete vzdát. V případě, že si budete pořizovat obývací sestavu, zjistěte si rozměry všech jejích prvků.

Moderní obývací stěny

Ať již si chcete pořídit obývací stěnu samostatně anebo jako součást obývací sestavy, na výběr budete mít z celé řady typů, velikostí, materiálů, povrchových úprav apod. Moderní obývací stěny již ve většině případů nejsou celoplošné tak jako v minulosti, jsou mnohem vzdušnější, odlehčenější a nabízí mnohem více volného prostoru.

I tak je ale úložná kapacita obývací stěny jedním z parametrů, podle kterých je na místě stěnu vybírat. Budou vám její poličky, šuplíky a další úložné prostory stačit? Nezřídka kdy netvoří stěna jednolitý kus nábytku a lze si ji sestavit z jednotlivých prvků. Lze např. poličky rozvěsit na zeď v prostoru obývací stěny do takových poloh, které vám nejvíce vyhovují.

Moderní obývací stěny

Sedací souprava

Sedací soupravy jsou pro obývací pokoje skutečně nezbytným prvkem. I pro jejich výběr je velikost důležitá. Na sedačku by se měli vejít všichni členové domácnosti. Podle dispozic interiéru potom volte sedačku přímou, rohovou, ve tvaru U či v jiném, atypickém tvaru, pokud se vám do bytu hodí.

V případě, že si vyberete sedačku s úložným prostorem, o její útroby můžete rozšířit místo na uskladnění věcí v domácnosti. Pokud stejně jako většina lidí nemáte v bytě speciální místnost pro hosty, a přesto chcete hostit návštěvu i přes noc, oceníte možnost pořízení rozkládací sedačky, kterou lze přeměnit v pohotovostní lůžko.

Pro životnost sedačky hraje zásadní roli kvalita potahu či čalounění, je proto na místě věnovat právě tomuto parametru maximální pozornost. Designové hledisko je věcí každého člověka, který si byt zařizuje. Obecně samozřejmě platí, že sedačka i obývací stěna by spolu měly ladit. To reálně znamená, že by měly být ve stejném stylu, využívat stejných materiálů a podobné by měly být i barevně. Pokud volíte třeba skandinávský styl, pořiďte si v něm oba kusy nábytku.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist