Jak vybrat robotický vysavač a je cena rozhodující faktor?

Robotický vysavač je stále poměrně novinkou. Řada lidí jej ještě nikdy neměla, a tak si jej pořizují poprvé. Právě proto je potřeba mít o tomto přístroji ucelené informace, abychom se dokázali správně rozhodnout a zvolili takový, který skutečně odvede dobrou práci. Dříve platilo, že robotické vysavače jsou spíše takovým elektronickým gadgetem pro hračičky a mnoho lidí je tak stále vnímá. Robotický vysavač však dnes může být skutečně dobrým pomocníkem při úklidu domácnosti. V našem článku se zaměříme na to, co je při výběru robotického vysavače důležité a do jaké míry hraje roli cena.

Z čeho si můžete vybírat?

Než přijdete k výběru konkrétního modelu robotického vysavače, je určitě potřeba se zorientovat v aktuální nabídce na trhu. Teprve podle toho se můžete rozhodnout, která varianta robotického pomocníka pro vás bude nejvhodnější. Na trhu se aktuálně nacházejí následující zařízení:
 
  • Robotické vysavače
  • Robotické mopy
  • Robotické vysavače s mopem

Většina lidí dnes vyhledává klasický robotický vysavač. Ten využívá systému kartáčů, přičemž si poradím s různorodými podlahami, ať už se jedná o koberce nebo tvrdé podlahy. Speciálně na tvrdé podlahy však existují také robotické mopy, které dokáží podlahu díky speciální textilii v podstatě vytřít. Na trhu jsou také robotické vysavače, které kombinují i funkci mopu, ale tu v tomto případě můžete považovat spíše za doplňkovou. Nejedná se o tak účinné řešení, jako v případě samostatného robotického mopu.

Vsaďte na nezávislé recenze

Za předpokladu, že jste si ujasnili, který typ robotického pomocníka je pro vás nejzajímavější, nyní je ta správná chvíle, abychom přistoupili k výběru konkrétního modelu. Robotický vysavač dnes pořídíte v širokém spektru cen. Ty nejlevnější modely se dají pořídit už za několik tisíc korun, ty nejlepší pak stojí i desítky tisíc. Právě proto jsou tady nezávislé recenze robotických vysavačů, které vám pomohou vybrat to ideální řešení právě pro vás. Pomohu vám rozlišit ty opravdu důležité parametry, na které je potřeba se při výběru zaměřit. Na tyto parametry se podíváme také v rámci našeho článku nyní.

Hlavní kritéria výběru

Každý robotický vysavač musí disponovat určitými vlastnostmi, které zajistí, že zvládne úklid podle vašich představ. Co je tedy rozhodující při výběru robotického vysavače z hlediska jeho vlastností? Především je to:
 
  • Navigace
  • Detekování nečistot
  • Sběr nečistot do nádobky
  • Doba vysávání a nabíjení

Cenová kategorie konkrétního přístroje hodně ovlivňuje způsob navigace. Ta je důležitá z hlediska efektivity úklidu. Ty nejlevnější robotické vysavače se pohybují v prostoru prakticky náhodně, což může snížit efektivitu vysávání a prodloužit dobu vysávání. Sofistikovanější modely potom nabídnou navigaci laserem, kamerou nebo přes GPS. Vysavač tak má přehled o tom, kde už byl a kde ještě ne.

Schopnosti vysavače dále rozšiřuje možnost detekovat nečistoty, kdy vysavač pozná, že nějaké místo ještě není dobře vyčištěno. Takový prostor potom přejíždí opakovaně, dokud nejsou nečistoty odstraněny. Bezúdržbový provoz vysavače umí zlepšit také práce s nádobkou na nečistoty, protože některé modely umí nádobku samy vyprázdnit.

Při výběru vysavače sledujte také dobu vysávání a nabíjení, která vám dá představu o tom, zda či kolikrát během vysávání vašeho bytu bude muset vysavač zajet do dokovací stanice, aby se nabil, a jak dlouho mu to bude trvat. Ideální je dnes vybírat modely s automatickým dokováním, které se umí nabít samy.

Cena jako rozhodující faktor?

Jak je tedy patrné, při výběru robotického vysavače je potřeba sledovat celou řadou faktorů. Cena určitě není to jediné, ale pro většinu z nás je to v konečném důsledku rozhodující. Na internetu dnes lze ale výhodně pořídit zlevněná elektronika. Výrazně tak můžete ušetřit třeba díky slevovým kupónům. Pořídíte tak kvalitnější přístroj levněji.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist