Jak vybrat kusový koberec v několika krocích

Jak vybrat kusový koberec v několika krocích

Přemýšlíte o tom, že nějakým způsobem oživíte váš interiér? Proč ne? Alternativ je vcelku hodně a mnohé nemusí stát ani nijak horentní sumy. Výbornou volbu představuje nákup kusových koberců. Právě ony mohou přinést do jakéhokoli interiéru ještě další rozměr. Jsou totiž designově opravdu povedené. Mimo jiné se ale také vyznačují velmi příjemným došlapem na jejich povrch a zlepšením akustiky v dané místnosti. Mezi jejich hlavní přednosti patří i snadná údržba a schopnost pohlcovat pachy. Vybrat správný kusový koberce nemusí být jednoduché. Proto vám dáme hned několik užitečných tipů.

Správné rozměry jako základ

Moderní kusové koberce si lze zakoupit ve spousta různých variant. Dbát se vyplatí především na rozměry. Standardně se šířka kusových koberců pohybuje od 40 do 200 cm. Délka osciluje mezi 60 až 290 cm. Rozměry se vyplatí volit na základě charakteru konkrétní místnosti. Výborně dokážou kusové koberce ladit se sedací soupravou, hodí se ale i k posteli do ložnice a padnou také do dětského pokoje. Tady bývají nejoblíbenější rozměry 120 x 170 cm.

Přírodní vlákna, nebo syntetika?

Jestliže máte rádi přírodní materiály, nic vám nebrání sáhnout po vlně či bavlně. Jedná se o jakési stálice na poli přírodních vláken. Jinak jsou ale také hodně zajímavé koberce vyrobené z mořské trávy, případně sisalu či jiných materiálů. Dnes se mnohdy prosazuje také kokosové vlákno. Syntetických látek je také poměrně hodně, přičemž nejznámější představují polypropylen, polyakryl či polyamid. Syntetika je charakteristická především nízkou cenou a dobrými antiseptickými vlastnostmi.

Jaké aspekty ještě sledovat?

Ať už kupujete klasické kusové koberce nebo běhouny, zaměřte se také na způsob jejich výroby. Ten může být buď ruční nebo strojový. U prvního si můžete být jistí naprostou originalitou se vším všudy. Jinak byste se měli rozhodnout mezi krátkým nebo dlouhým vlasem. V neposledním řadě nelze zapomenout ani na volbu barevných variací.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist