Jak správně pečovat o bavlněné povlečení?

Pokud jste si koupili po delší době krásné bavlněné povlečení, je určitě dobré vědět, jak o něj správně pečovat. Jedině vhodným přístupem totiž docílíte, že vám bude dlouho sloužit, že bude delší čas vypadat jako nové. Obvykle dostačuje dodržování obecných zásad.

Před prvním použitím povlečení vyperte

Prvním doporučením je neodkladné vyprání nového povlečení. Ihned po nákupu a vybalení ho tedy vhoďte do pračky. Při prvním praní se nelekejte, pokud trochu pouští, je to obvyklé – nové povlečení totiž může obsahovat ještě zbytkovou barvu, kromě toho může být ze skladu zaprášené.

A na jaké teplotě by se mělo bavlněné povlečení prát? Obvykle se doporučuje řídit údaji na štítku produktu. Standardně se však jedná o teplotu 40 nebo 60 °C, kdy zpravidla stačí i nižší rozmezí, při kterém se taktéž dosáhne zničení mikrobů a odstranění případných skvrn s výhledem na delší životnost. Kvůli častým potiskům a zipovým uzávěrům se již dnes nevyplatí povlečení vyvářet.

Povlečení před vložením do pračky převraťte a zapněte

Před samotným praním je vhodné ložní povlečení převrátit na rub. Docílíte tak co nejmenšího opotřebení líce. Nezapomeňte ho rovněž zapnout, aby se vám v pračce neotočilo, nebo aby do něho nevklouzl jiný kus prádla.

Jaký zvolit prací prostředek?

Mnohé z vás možná napadne otázka, jaký zvolit prací prostředek, který je ten správný? Obecně se doporučují spíše prací prášky, než gely, protože ty zajistí lepší vyčištění. Na bílé povlečení využijte prostředek určený pro praní světlého prádla a u tmavého povlečení potom prostředek pro tmavší prádlo. Různobarevné povlečení preferuje prací prostředek pro barevné prádlo. Aviváž se dnes již nedoporučuje.

Jak je to se žehlením?

Bavlněné povlečení se vyznačuje zvýšenou mačkavostí, určitě je na místě ho po praní vyžehlit. Pro jednodušší žehlení je dobré neponechat vyprané povlečení dlouho v pračce, aby se příliš nepomačkalo. Kvůli vyšší ochraně žehlete naruby. Pokud by se vám povlečení žehlit vůbec nechtělo, doporučujeme se poohlédnout po nežehlivém povlečení!

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist