Jak spolu souvisí spánek a krása?

Jak spolu souvisí spánek a krása?

Stačí, abyste se několik nocí za sebou špatně vyspali a hned to na vás půjde poznat. Práce vám nepůjde od ruky, možná budete mrzutí a v obličeji se vám prohloubí vrásky. Odpočinek ve formě množství spánku je velice důležitý nejen pro lidské zdraví, ale také pro dobrý vzhled a optimistický pohled na svět.
 

Člověk prospí až třetinu života

Pojďme se podívat na to, co vlastně spánek je a jakými fázemi během něho člověk prochází. Pokud spíte, ocitnete se v podstatě ve stavu ztráty vědomí, kdy je podstatně snížená citlivost na vnější podněty, svalstvo se uvolní, sníží se tělesná teplota i krevní tlak a zpomalí se dýchání. Přitom ale platí, že se z tohoto stavu můžete probudit, pokud vás něco vyruší.
 
Pokud bychom spočítali všechny hodiny, které člověk během svého života prospí, došli bychom k zajímavému číslu. Ve skutečnosti totiž prospíme až třetinu svého života, přičemž lidé mají na délku svého spánku odlišné požadavky. Obvyklé je spát sedm až osm hodin, abyste se cítili odpočinutí. Existují však výjimky, jež potvrzují pravidlo, které spí třeba jen pět hodin a nemají pocit, že by se vyspali špatně.


Krásná pleť vyžaduje dostatek spánku

Krásná pleť vyžaduje dostatek spánku

Když se zeptáte kterékoliv modelky či herečky, potvrdí vám, že dostatek spánku je důležitý pro jejich pleť. Jakmile poruší svůj denní režim, jdou spát později a ponocují, projeví se tento způsob života okamžitě na kvalitě jejich pokožky. Ta nabude našedlého a nezdravého vzhledu, vrásky se zvýrazní a některé i přibydou. Vedle toho se objeví i tmavé kruhy pod očima, jež kráse rozhodně nepřidají. S pobledlou pletí pak často působí spíše jako probuzená zombie než žena, která si vydělává peníze svým vzhledem. Proto manekýnky i herečky dbají na to, aby jim dostatek spánku nechyběl.
 

Málo spánku přispívá k psychickým problémům

Je vědecky prozkoumané, že málo spánku má za následek vznik psychických problémů, což také souvisí se vzhledem. Kdo se necítí po duševní stránce fit, zapíše se mu tento stav do výrazu jeho tváře, která získá posmutnělý výraz. Nedostatek spánku nemusí způsobit jen ponocování a noční život, ale také to, že člověk nemůže usnout a na posteli se jen převaluje ze strany na stranu, aby našel tu nejlepší polohu pro usnutí.
 
Spánek na břiše má pozitivní vliv na zdraví, podporuje lepší trávení, na rozdíl od spánku na zádech, které přispívá k chrápání a méně kvalitnímu spánku. Jestliže chcete dobře spát a rychle usnout, měli byste mít ve své posteli kvalitní matrace, jež dobře podepřou páteř. Někdo vyžaduje matraci měkkou, jiný má raději tvrdší. Na současném trhu není problém takové koupit v mnoha variantách – od pružinových přes matrace ze studené pěny až po matrace zdravotní a ortopedické.

Málo spánku přispívá k psychickým problémům
 

Jak zlepšit kvalitu spaní

Na otázku, jak zlepšit kvalitu spánku, je snadné odpovědět. Choďte spát pravidelně ve stejnou dobu do dobře vyvětrané ložnice. Pro spaní stačí mít v místnosti maximálně 20 °C, v chladu se spí mnohem lépe než v teple rozpáleném pokoji. Než se uchýlíte k užívání prášků na spaní, vyzkoušejte si nejprve uvařit čaj z meduňky, který přispívá k navození klidu, pohody a také spánku. Někomu pomáhá, když se jde před samotným ulehnutím do postele projít ven na čerstvý vzduchu. Jiný zase čte knihy nebo poslouchá uklidňující hudbu.
 
Méně vhodné je používat mobily nebo tablety, které vyzařuje modré světlo, jež ve spánku naopak brání. Možná jste to sami zaznamenali, že se vám pak hůře usíná. Možná byste měli zapomenout na sledování hororů a thrillerů, jež mohou psychické rozpoložení narušit svými agresivními scénami, v nichž nechybějí krvavé záběry. Záleží ovšem na jednotlivci, co mu vyhovuje. Každý si na to musí přijít sám.
 
Každopádně však pohoda a klid přes spaním jsou tím správným krokem k tomu, aby se vám dobře usínalo.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist