Jak snížit náklady za ohřev vody? Výběrem správného typu ohřívače

Víte, že průměrný český občan spotřeboval v roce 2019 přibližně 90 litrů pitné vody denně? Více než 60 % přitom tvoří voda, kterou spotřebujeme při splachování WC a při osobní hygieně.

Jak snížit náklady za ohřev vody?

S trendem rostoucích cen za vodu a stále se prodlužujícími obdobími sucha je na místě zamyslet se nad tím, jak snížit nejen náklady za vodu celkově, ale také jak snížit náklady vydané za ohřev teplé vody. V řadě domácností se stačí zamyslet nad tím, zda jsou využívány správné ohřívače vody.

Typy elektrických ohřívačů vody a jejich funkce

Na výběr máte ze dvou typů elektrických ohřívačů – průtokových nebo zásobníkových. Pojďme si přiblížit funkce, výhody a nevýhody obou typů.

Elektrické průtokové ohřívače vody

Elektrické průtokové ohřívače vody
Jejich největší výhoda spočívá v tom, že vodu ohřívají až ve chvíli, kdy otočíte kohoutkem a pustíte vodu. Nikde není vytvářena zásoba vody, nedochází tedy ke zbytečným výdajům za elektřinu, která by vodu průběžně musela ohřívat. Výhodou je neustálý přísun teplé vody. Při výběru nezapomeňte na volbu dostatečného příkonu, aby se vám nestalo, že se voda nebude ohřívat na dostatečně vysokou teplotu při požadovaném průtoku.

Zjistěte, jak můžete s průtokovým ohřívačem snížit náklady za ohřev vody. Více v článku zde.

Průtokové ohřívače jsou co do konstrukce malé, dají se umístit v podstatě kamkoli. Podle typu konstrukce si můžete pořídit:
 
  • Tlakový průtokový ohřívač – teplou vodou může zásobit více odběrných míst.
  • Beztlaký průtokový ohřívač – hodí se pro zásobení jen jednoho odběrného místa a je nutné k nim pořídit speciální baterii. Díky konstrukci jsou ale cenově výhodnější než tlakové průtokové ohřívače.

Chcete se o průtokových ohřívačích vědět více? Přečtěte si článek Průtokové ohřívače jako úsporné a efektivní řešení ohřevu vody

Zásobníkové průtokové ohřívače vody

Zásobníkové průtokové ohřívače
Druhou alternativu představují zásobníkové ohřívače vody. U nich se v zásobníku udržuje zásoba teplé vody, která se průběžně dohřívá. Jakmile vypotřebujete vodu v zásobníku, musíte na dohřátí další teplé vody počkat. Výhodou je, že máte k dispozici větší množství teplé vody najednou. Nezapomeňte si propočítat, kolik teplé vody přibližně spotřebováváte, abyste zvolili vhodný objem zásobníku.

Zajímají vás zásobníkové ohřívače? Přečtěte si Kompletní průvodce výběrem bojleru

Vybrat můžete opět ze dvou konstrukčních typů:
 
  • Tlakové zásobníkové ohřívače – opět platí, že mohou teplou vodu rozvést po více odběrných místech.
  • Beztlaké zásobníkové ohřívače – i zde je třeba počítat s možností instalace jen na jedno odběrné místo a nutností mít speciální baterii určenou pro beztlaký režim.
 

Nápady, jak šetřit vodou

Ať už zvolíte průtokový nebo zásobníkový ohřívač, vždy myslete na to, že i vy sami můžete přispět ke snížení spotřeby vody, když si do svých denních rituálů zařadíte následující:
 
  • při čištění zubů nenechávejte puštěnou vodu,
  • využívejte perlátory,
  • nepouštějte vodu na plný průtok,
  • nenechávejte kohoutky „odkapávat“,
  • místo koupání se sprchujte,
  • pořiďte si WC s duálním splachováním,
  • při odpouštění studené vody, než poteče teplá, nenechte vodu odtéct, ale použijte ji třeba na zalévání květin.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist