Jak si v Chorvatsku „objednat“ počasí a kde najít ty nejlepší pláže

Také se vám stalo, že dovolená nevyšla zdaleka tak, jak jste si naplánovali? Zaskočily vás nepříjemné deště nebo opravdu vysoké ceny? Naučíme vás, jak sázet na jistotu. Pokud totiž zemi, do které míříte, dokonale poznáte, nemůže se vám nic podobného stát.

Jak si v Chorvatsku „objednat“ počasí a kde najít ty nejlepší pláže
 
Dnes se zaměříme na Chorvatsko. Právě sem míří většina českých rodin, které si chtějí dosytosti užít teplého moře, krásných památek a úchvatné přírody. A jak se při cestě do této destinace nenechat opravdu ničím zaskočit? Chce to opravdu dobré plánování.
 

Do Chorvatska se vyplatí vyrazit i mimo hlavní sezonu

 
Klasické letní měsíce jsou v tomhle koutu Evropy stejné jako u nás – červenec a srpen. Ovšem byla by škoda omezovat svůj zasloužený odpočinek jen na ně. Přívětivé počasí v Chorvatsku totiž najdete mnohem déle.
 
Ale pojďme si už ukázat konkrétní čísla. Podnební podmínky jsou totiž v této oblíbené dovolenkové destinaci velmi podobné těm našim. To znamená, že se po většinu času nemusíte obávat žádných teplotních extrémů. Kupříkladu v létě se tu teploty obvykle pohybují ve velmi přívětivém rozmezí 25-30 °C. Ano, najdou se i dny, kdy rtuť teploměru atakuje i 35 °C a samotný přístroj se zmítá ve velmi silné bouřce, ovšem takových dní naštěstí není mnoho.
 

Jak je to s teplotou moře mimo letní měsíce

 
Za tzv. vedlejší sezonu je v Chorvatsku považováno období května, září a října. Zatímco na jaře bývají průměrně teploty na hodnotách 18-20 °C, na podzim popolezou ještě o stupínek výše. Ovšem zatímco na jaře je moře po zimě ještě vcelku studené, na podzim se jeho teplota pohybuje mezi 20-22 °C (v létě pak jde o hodnoty 25 až 28 °C).
 
Podzim je všeobecně v Chorvatsku přívětivější než u nás. Teploty stále nabídnou velmi přívětivé rozmezí 22-23 °C, ovšem deštivo je tu mnohem méně. Takže máte-li rádi cestování přírodou či po památkách, jen stěží byste pro tento svůj koníček našli lepší období
 

Kam za nejslunečnější nebo nejkrásnější pláží

 
Chcete si sluníčko Chorvatsku opravdu pojistit? Pak zamiřte na ostrovy Hvar a Korčula. Právě ty totiž během prázdnin nabídnou nejvíce hodin slunečního svitu vůbec. Jde o sázku na jistotu, protože skutečně špatné počasí se tu objevuje jen velmi výjimečně. Nezapomeňte si proto do kufru přibalit dámské plavky.
 
A kam za nejkrásnějším pobytem u moře? Zaručeně vás nezklame Split a jeho Tučepi. Leží velmi příhodně v blízkosti tzv. Jadranské magistrály a nabídne mimo jiné i velmi krásnou oblázkovou pláž, díky níž je celá oblast velmi vyhlášená.
 
Chcete jiné povyražení? A co takhle mořské varhany, na které dokáže hrát jen samotný příboj? Ty najdete v chorvatském Zadaru. Byly postaveny podle návrhů architekta Nikoly Bašiče a nabídnou celkem sedm akordů po pěti tónech. Při silném příboji jde tedy o opravdu zajímavý zážitek.
 

Vyplatí se jet do Chorvatska i v zimě?

 
Možná vás to překvapí, ale pokud chcete uniknout zdejší nevlídnosti, může vám oblíbená letní destinace poskytnou azyl i během nejchladnějších měsíců roku. Na pobřeží se totiž i v zimě teploty pohybují okolo 10-12 °C. Za opravdovými mrazy byste museli zamířit do vnitrozemí, blízkost moře totiž větším teplotním výkyvům brání. I proto tu sněží spíše výjimečně a většina srážek je dešťových – těšit se můžete na podobné množství jako v ČR. Tehdy jsou tu také nejnižší ceny a opět se to týká převážně přímořských oblastí. Ve vnitrozemí bývá situace v tomto ohledu stabilní víceméně po celý rok.
 
Výhodou tohoto období je ovšem fakt, že se v zemi vyskytuje naprosté minimum turistů. Vaší ničím nerušené dovolené tak nebude stát nic v cestě. Na to se můžete bez obav spolehnout.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist