Jak se zbavit strachu ze svěření dítěte do péče chůvy

Během své nepřítomnosti rodiče hledají alternativy pro péči o své dítě nejčastěji ve školských zařízeních. Jenomže to vždy není možné, zvláště pak v odpoledních hodinách po uzavření škol a školek, o víkendech a svátcích. Rodina také nemůže přispěchat na pomoc vždy, když to potřebujeme. Pak nastává možnost najmout si profesionální chůvu na hlídání, ale jak poznat, že s ní naše dítě bude v bezpečí? A jak se zbavit strachu z odloučení a svěřit dítě do péče někomu cizímu?

Vybranou chůvu si důkladně prověřte

Pro klid své duše věnujte nejprve důkladnou péči výběru té správné chůvy. Ne každá je totiž vhodná pro hlídání dětí a některé nemají dokonce ani žádné předešlé zkušenosti. Nejčastěji se s nimi setkáte v běžné inzerci nebo na internetových tržištích. Ty rozhodně nejsou dobrou volbou. Pokud narazíte na takovou, která reference nabízí, chtějte je vidět a důkladně si prověřte jejich pravost. Závisí na tom bezpečí a pohodlí vašeho dítěte. Pokud nechcete zbytečně riskovat, je lepší využít služeb agentury na hlídání dětí. Jaká úskalí má hledání chůvy na vlastní pěst, čtěte v tomto článku.

Dítě vám může pohlídat chůva

Dopřejte si čas na seznámení

Základem pro získání důvěry k vybrané chůvě nejsou jen reference, ale také společně strávený čas. Právě proto hlídání dětí od agentury nabízí první hodinu hlídání zdarma, kterou můžete využít k seznámení a jakési obdobě přijímacího pohovoru. Do něj spadají i různé modelové situace, které můžete vytvářet. Nebojte se chůvě pokládat otázky, které vás zajímají. Jedině tak si vytvoříte vzájemnou důvěru a nebudete se muset o své dítko v době své nepřítomnosti obávat.

Najměte si chůvu přes agenturu

Z těchto i dalších důvodů je mnohem lepší oslovit už napoprvé agenturu, než riskovat hledáním hlídání na vlastní pěst. Databáze pracovnic je rozsáhlá a zahrnuje mnohdy i možnosti speciální péče, pokud ji vaše dítě vyžaduje.
 
Najděte kvalitní chůvu pro své dítě
 
Hlídání přitom nemusí probíhat jen doma, ale i při venkovních aktivitách a na výletech. Ceník za hlídání dětí se pak liší podle toho, zda máte zájem o jednorázové či dlouhodobé služby a jak velmi specifické požadavky máte. Po vzájemné dohodě lze zařídit téměř všechno. Chůva může vaše dítě vyzvedávat ze školy, učit se s ním a zajistit některé druhy domácích prací. Vše záleží na předchozí domluvě mezi chůvou, agenturou a vámi. Za těchto podmínek jistě budete klidnější, než v případech, kdy by se o vaše dítě měl starat úplně cizí člověk bez doložených referencí a bez jakékoliv záruky.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist