Jak připravit prvňáčka do školy

Aktovka pro holčičkyUž za pár měsíců půjde vaše dítko do školy a čekají ho velké změny. Některé děti se těší, jiné se školy naopak děsí. Pomozte jim zvládnout první týdny ve škole a nechte je, aby si školní pomůcky vybrali společně s vámi. Když budou mít penál, tašku a tužky podle svého vkusu, bude se jim do školy vstupovat mnohem líp.

Školní aktovka je nejdůležitější

…A proto nepodceňujte její volbu. Doporučujeme vám, abyste si udělali vlastní předvýběr pěti, šesti školních tašek, které budou vyhovovat všem normám. Zkrátka ty, co byste chtěli koupit. Z nich potom dejte svému dítěti vybrat. Nechte se inspirovat na internetu, některé e-shopy s aktovkami mají také kamenné prodejny, v nichž si můžete aktovku pohodlně vyzkoušet a pořádně si ji prohlédnout. Předejdete tak nemilým překvapením a zbytečně zdlouhavým výměnám. 

Batoh nebo aktovku

Za nás určitě říkáme aktovku. Alespoň v první třídě. Je totiž praktičtější, drží svůj tvar a mívá také vhodnější vnitřní členění s velkými přihrádkami. Také odbornící i dětští lékaři je preferují. Ve vyšších třídách už můžete dát přednost školnímu batohu

Na co se zaměřit

Na kvalitu samozřejmě. Podívejte se na polstrování zad, ergonomické tvarování, aktovka by měla školákovi přiléhat k zádům. Většina aktovek už dnes mívá na zádech i nastavení popruhů podle výšky dítěte. Také si zkontrolujte šířku popruhů, které by měly mít alespoň 4 centimetry. Školní aktovku svému dítěti v obchodě vyzkoušejte a přesně ji nastavte podle jeho výšky. Vynikající jsou i bederní a hrudní popruhy, pomáhají ještě lépe rozložit váhu celé aktovky.

Jestliže si vaše dítě aktovku zkouší, podívejte se na něj ze strany. Taška by neměla příliš převyšovat rovinu ramen, spodní díl by měl sahat přibližně k rovině kyčlí.

Reflexní prvky ochrání vaše dítě ve tmě a během snížených světelných podmínek. A tady platí: čím více, tím lépe. I samotnou aktovku si vyberte spíš ve výrazných barvách, které jsou vidět na dálku.

Hmotnost aktovky patří k nejsledovanějším parametrům. Děti by neměly nosit tašku, která váží víc než 15 % jejich váhy. Na trhu v současnosti seženete aktovky už od 700 až 800 gramů. 

Praktičnost a účelnost

Ani na tyto aspekty nezapomínejte. Vždy je lepší, aby měla pevné dno s nožičkami – zabrání případnému proniknutí vlhkosti dovnitř. A jak je aktovka členěná? Má případně kapsy na drobné, na pití a přezůvky?

Zjistěte si něco o materiálu. Měl by jít otírat hadříkem od případných nečistot a rozhodně by neměl propouštět vodu. 

Penál a další potřeby

Některé značky vyrábí ve stejném designu také penál, sáčky na svačinu a přezůvky. Pokud vámi vybraná značka tuto možnost nenabízí, pak nejspíš sáhnete po vybavených penálech. Dejte však pozor na kvalitu psacích potřeb a pastelek uvnitř, někdy bývá mizerná.

Jestliže máte doma leváka, pak mu zajistěte nůžky, tužky a pero vyrobené právě pro levoruké jedince. Na trhu je velký výběr pomůcek pro leváky a školní potřeby.

Pastelky a fixy dětem podepište, děti mívají často stejné vybavení a navzájem si pastelky pomíchají. Podepsáním nebo přiděláním značky předejdete zbytečnému nakupování psacích potřeb v průběhu roku – a že toho ty děti poztrácejí i tak hodně.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist