Jak nejlépe přestat kouřit?

Jak přestat kouřit

Kouření je zlozvyk, který sužuje více jak milion Čechů a skoro polovina se ho snaží zbavit. Existuje tak celá řada metod, produktů či seminářů, které se závislostí na nikotinu pomáhají. Co je pro úspěšné zbavení závislosti klíčové a jaké produkty a metody opravdu fungují, se dočtete v následujícím článku.

Kouření je nemoc

Kouření je naučené chování, které se buduje několik desítek let, je proto velmi důležité, aby i odvykání byl postupný proces. Během kouření se v těle neustále tvoří nikotinové receptory v mozku, které již nikdy nezmizí. To je důvodem, proč se kuřák v mnoha případech ke kouření opět navrací.

Podle britských vědců se kouření považuje za nemoc, je tak potřeba k tomu tak i přistupovat. Závislost na nikotinu je srovnatelná se závislostí na tvrdých drogách. Pokoušet se zbavit závislostí zkouší až 70 % kuřáků, jen 1 %  se závislosti zbaví svépomocí. Základem úspěšné léčby je na pomoc odborníků.
 
  • praktický lékař
  • odborný lékař
  • specializovaná centra a poradny

Specializovaná centra

Většina kuřáků si myslí, že stačí pevná vůle a léčba svépomocí. Ovšem je to stejné, jako by se závislý na heroinu zkoušel zbavit závislosti sám, bez lékařů a odborníků. Metody a pomoc odborníků ve specializovaných centrech mají daleko větší míru úspěšnosti než je tomu při samoléčbě. 

Specializovaná centra nabízejí komplexní odbornou péči. Zdravotnický personál navrhne a aplikuje vhodnou formu terapie. Lékařská péče je hrazena z prostředků zdravotního pojištění. Pacienti centra mohou dokonce získat podporu na léky od 500 do 2000 Kč.

Biorezonance

Specializovaná centra nabízejí také léčbu za pomocí biorezonance. Jedná se o empirickou metodu, jejíž úspěšnost je až 80%. Biorezonance na základě kuřákových slin a nedokouřené cigarety, což je frekvenční vzorek, vyšle do těla elektromagnetické vlnění o opačné frekvenci, které vymaže paměťovou stopu nikotinu. Kuřák si pak chuť cigarety nevybaví.

Praktický lékař

Praktický lékař sehrává klíčovou roli v boji se závislostí na tabáku. Pokud se kuřák rozhodne přestat kouřit, měl by ho navštívit a probrat s ním různé možné postupy odvykání kouření. V případě, že se praktický lékař o léčbě závislosti není ochoten bavit, neváhejte navštívit jiného lékaře.

Odborný lékař

Kuřáci si kouřením způsobují nejen závislost, ale také různá onemocnění. Odborní lékaři proto velmi často doporučují svým pacientům z důvodu onemocnění s kouřením přestat. Mohou vám tak poradit nové metody jak přestat kouřit a medicínské produkty.

Nikotinové náplasti

Až dvojnásobnou šanci na úspěch mají kuřáci, kteří do své léčby zahrnuly nikotinové náplasti. Náplasti jsou doporučované i WHO (světovou zdravotnickou organizací). Jelikož se lepí přímo na kůži, nikotin se dostává přes kůži přímo do krve. Náplasti tak dokáží výrazné zmírnit abstinenční příznaky a pomáhají pacientovi zvládnout počáteční těžké období.

Abstinenčním příznakům pomohou také zabránit další léky. Lékaři mohou předepsat bupropion, antidepresivum, které navíc výrazně ztlumí chuť na cigaretu. Mimo nikotinových náplastí je možné využívat:
 
  • žvýkačky
  • inhalátory
  • mikrotablety

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist