Jak myslet pozitivně? Nebojte se nahlédnout do svého nitra.

Termín pozitivní myšlení dnes slyšíme v jednom kuse. Pozitivní myšlení nám dává větší nadhled a odstup, a díky tomu zaručuje nejen lepší schopnost komunikace a sociální vztahy, ale také účinnější zvládání stresu. Pozitivnímu člověku se snadněji řeší problémy a má větší pocit smysluplnosti a štěstí. Jak ho dosáhnout nám na jednom z workshopů pořádaných ESBM prozradila koučka Ing. Mgr. Radka Loja.

Jak myslet pozitivně? Nebojte se nahlédnout do svého nitra.
 
Schopnost pozitivního myšlení je z velké části daná jako součást našich osobnostních rysů. Všichni jsme slyšeli o rozdělení lidí na optimisty a pesimisty. Optimista nevytěsňuje a nepopírá své problémy, akceptuje je a v obtížných situacích neztrácí naději. Snaží se je řešit, protože ví, že svůj život může ovlivnit. Pesimista se naopak často stahuje do sebe, protože má pocit, že je pro něj okolní svět nebezpečný. Před problémy může mít tendenci utíkat nebo je odsouvat.

Nepleťme si ale optimismus s pozitivitou, protože i optimista může mít negativní výsledky, pokud je jeho optimismus příliš velký. Pozitivní aspekty můžeme najít i u pesimistů – díky jejich obezřetnosti totiž snáz rozpoznávají nebezpečí, nemají tendenci se přeceňovat nebo chovat naivně. S tím také souvisí fakt, že jsou méně často zklamaní a netrpí tolik depresemi nebo syndromem vyhoření. Pozitivní myšlení tedy rozhodně není jen privilegiem optimistů.

Jak zjistit, do které škatulky patřím já a jak tento způsob myšlení trénovat? Většina lidí se pohybuje někde uprostřed spektra, málokdy se setkáme s extrémními optimisty či pesimisty. Na rozdíl od optimismu se dá pozitivní myšlení vytrénovat. Abyste se naučila správně zacházet se svými hodnotícími postoji, pozorujte své emoce, analyzujte své chování v konkrétních situacích. Máte tendence pociťovat před výkonem trému? Zastavte se, soustřeďte se na dech, promyslete si možnosti. Někdy nám postačí změnit polohu. Máte rovná záda, když sedíte? Díky rovným zádům se lépe soustředíte, prokrvíte a správný postoj vám navíc přinese vyšší sebevědomí. Všichni jsme určitě slyšeli o technice vizualizace, kdy si představíte člověka, který vám nahání strach, na toaletní míse. Přijde vám to dětinské? Vzpomeňte si na to před vaším příštím pohovorem či schůzkou u šéfa, uvědomíte si, že je to taky jen člověk.

Jak posílit pozitivní emoce a soft skills v běžném životě? Přijměte odpovědnost za své činy a pocity, nebojte se jich, naučte se s nimi pracovat. S tím souvisí sebepoznání. Jak dobře se znáte? A do jaké míry jste schopná přijmout se takovou, jaká jste? Nebojte se mluvit o potížích, a naopak se radovat z maličkostí. Buďte vděčná za každou věc, která vám dělá radost, a hlavně dělejte to, co vás baví, ať už je to nějaký koníček, večer s knihou ve vaně, sraz s kamarádkami nebo učení se něčemu novému. Udržujte kontakty s lidmi, kteří jsou pro vás přínosní. Hýbejte se, meditujte a jezte zdravě, posílí to nejen vaše tělo, ale především sebedůvěru. Posilování sebevědomí se dá v rámci oboru soft skills dnes už dokonce i studovat, a to na pražské European School of Business & Management během jejich ročního studia MBA.

Mnoho událostí v našem životě ovlivnit nemůžeme. Co ale můžeme ovlivnit je způsob, jak je vnímáme a jak na ně reagujeme. Psychicky odolní lidé častěji zažívají pozitivní emoce, díky tomu jsou otevřeni novým zkušenostem a vedou bohaté životy plné sociálních kontaktů. Pozitivní lidé mají pocit, že to, co dělají má smysl. Pokud vás toto téma zajímá víc nebo máte pocit, že v pozitivitě, sebevědomí nebo jednání s lidmi pokulháváte, sledujte ESBM, která pravidelně pořádá workshopy zaměřené na psychologii a soft skills, nebo se podívejte na jejich možnosti studia MBA. A hlavně si udržujte pozitivní mysl!

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist