Hrady Šumavy jsou zajímavým a nevšedním zážitkem

Šumava je rozlehlé České pohoří, které nabízí širokou škálu možností, jak zde strávit čas. Podívejte se na hrady a zříceniny Šumavy, kterých je tu opravdu dostatek k prozkoumání.

Hrady Šumavy jsou zajímavým a nevšedním zážitkem

Na výlet po hradech Šumavy

Toto 125 km dlouhé pohoří se táhne západočeským a jihočeským krajem až téměř do nejjižnějšího bodu naší země. Zároveň zasahuje do Německa, kde vypadá úplně jinak než z té české strany. Téměř každý navštívil toto krásné území, podívejte se ale, jaké hrady a zříceniny můžeme v této oblasti prozkoumat.
 
  • Velhartice,
  • Klenová,
  • Rabí,
  • Kašperk,
  • Vítkův Hrádek.
 

Velhartice jsou dějištěm středověkých utkání

Hrad Velhartice byl postaven ve 13. - 14. století. Zná ho každý obyvatel této krásné oblasti a mnohdy se stal dějištěm nejrůznějších pohádek a filmů. Je přístupný ze stejnojmenné vesnice, kde můžete zaparkovat své auto a vyrazit na krátkou procházku na hrad. Velhartice jsou známy mnoha akcemi, které se staly pro návštěvníky oblíbené a jsou zde již tradicí. Pro příklad lze uvést středověké trhy a utkání. Nyní na podzim proběhne zamykání hradu.
Na dolním nádvoří najdete i pivovar
Pivovar není na hradech až tak obvyklý, ale tady si našel své příznivce a je místem, kde se taktéž pořádají nejrůznější akce. Jestliže se budete chtít během výletu občerstvit, najdete v něm i příjemnou restauraci.

Na Klenovou za výstavou

Hrad a zámek Klenová se nachází ve stejnojmenné obci u Klatov, a byl postaven ve 13. století. Měl tu funkci, že hlídal obchodní cestu do Železné Rudy. Hrad a zámek jsou dějištěm mnoha výstav a akcí. Jde také o oblíbené místo pro pořádání svatebních obřadů. U hradu také máte možnost se občerstvit v Harantově zámecké restauraci.

V okolí Rabí najdete mnoho zajímavých míst

Státní hrad Rabí patří mezi tzv. šumavské trojhradí. Kromě něj také zmíněné Velhartice a hrad Kašperk. Rabí se nachází také ve stejnojmenné obci cestou z Horažďovic na Sušici. Kromě něj uvidíte v obci nebo její blízkosti několik dalších zajímavých míst.
 
  • Židovský hřbitov,
  • muzeum starých řemesel,
  • zříceninu kaple Všech svatých,
  • bývalý vápencový lom Rabí.
 

Kašperk je dějištěm některých pohádek

Hrad Kašperk je posledním ze šumavského trojhradí. Je unikátní svou nadmořskou výškou. Leží asi 3 kilometry od Kašperských hor, které jsou v současné době proslavené seriálem Modrava, v čele s kapitánkou Vinickou.
Hrad je na velmi krásném místě a určitě stojí za to ho navštívit. Nejde ani o nijak fyzicky náročnou trasu, parkoviště je k dispozici cca 1,5 km od hradu. Z nabídky si můžete vybrat ze dvou prohlídkových tras.
 
  • Stavba hradu,
  • život na hradě.

Výhodou je také možnost dopravit se na hrad na kole nebo s kočárkem a dětmi. Přímo na nádvoří se můžete občerstvit, vyzkoušet nejrůznější pokrmy a hledět do šumavských strání.

Vítkův Hrádek objevíte blízko přehrady Lipno

Vítkův Hrádek je zřícenina nedaleko Lipenské přehrady. Lze jej také považovat za hrad Šumavy a určitě si nenechte ujít návštěvu tohoto příjemného místa. Byl založen v pol. 13. století a ukrývá v sobě vzácnost v podobě dochované obytné hradní věže. Není přístupný příliš dlouho, v současné době „jen“ 15 let.

Jak zvládnout návštěvu všech zajímavých míst

Celkem pět hradů najdete v krásné Šumavě, nikdy je ale nezvládnete zhlédnout během jediného, případně dvou dnů. Nejlepším řešením bude krátká dovolená, kterou na Šumavě strávíte. Kromě hradů můžete navštívit známé šumavské slatě nebo vesničky, jako je Modrava a Kvilda. K dispozici najdete velké množství ubytování, ať už v nějakém hotelu, nebo příjemném rodinném penzionu s výhledem na Šumavu.

Šumava je krásná jak v zimě, tak i v létě, kdy zde panují příjemné teploty.

Nejlepší rádkyně

Aktivita na WomenZone

TOPlist